:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARRY POTTER 5 - AND THE ORDER OF THE PHOENIX U.E.
HARRY POTTER 5 - AND THE ORDER OF THE PHOENIX U.E. (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-06-26
FILM
Harry Potter (Daniel Radcliffe) is nog niet bekomen van de moord op Cedric Diggory (Robert Pattinson) (zie Harry Potter And The Goblet Of Fire) wanneer hem een sanctie boven het hoofd hangt omdat hij magie heeft gebruikt in de Muggle-wereld, wanneer hij twee Dementors het hoofd heeft geboden. Zijn tribunaal wordt voorgezeten door minister Cornelius Fudge (Robert Hardy), die categoriek blijft ontkennen dat heer Voldemort (Ralph Fiennes) terug uit de doden is opgestaan, maar dankzij het pleidooi van Harry's mentor Dumbledore (Michael Gambon) wordt hij vrijgepleit. Dumbledore ligt door de smeercampagne van Fudge zelf onder vuur, en Fudge stuurt zijn mannetje - of beter gezegd, zijn vrouwtje - vooruit om de orde op Hogwarts te herstellen: de vreselijke controlefreak Dolores Umbridge (Imelda Staunton) krijgt de leerstoel Verweer tegen de Duistere Kunsten toegewezen. Umbridge doet al het nodige om Dumbledore in de gracht te rijden en zelf de controle over Hogwarts over te nemen. Harry heeft echter intussen een vergadering bijgewoond van de Orde van de Feniks, een eertijds door Dumbledore in het leven geroepen geheim genootschap dat nu wordt voorgezeten door Sirius Black (Gary Oldman), in een poging alle krachten tegen Voldemort te bundelen. Omdat Umbridge niet gelooft in praktijklessen, en meent dat alle kennis over Verweer tegen de Duistere Kunsten uit een dummies-boek kan komen, richt Harry in het geheim een studentenvergadering op, de Army of Dumbledore, waarin hij zijn medestudenten de nodige toverspreuken bijbrengt die Umbridge net op school verboden heeft. Iemand die Harry zeer nauw aan het hart ligt, zal hem echter verraden. Alsof de crisis nog niet erg genoeg is, ontsnappen er ook nog tien gevangenen uit Azkaban, waaronder de zeer gevaarlijke nicht van Sirius Black, Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter).

Het regisseren van een Harry Potter-film moet geen lolletje zijn. Miljoenen fans kijken je op de vingers, klaar om je bij de minste ongeregeldheid meedogenloos neer te sabelen. Het minste variatie aanbrengen aan het script en je hebt dan ook nog eens Joanne Rowling die in je nek komt hijgen. En toch moet je je eigen visie op de film doordrukken, of je krijgt de reputatie een kleurloos regisseur te zijn, die zijn visie op de film niet kan overbrengen. De acteurs daarentegen hebben het makkelijk: of ze nu een goed of slecht personage neerzetten, zo lang ze zich een beetje kunnen inleven in het boek (en wie kan dat niet met zo'n pageturner?) heeft al op voorhand de match gewonnen. David Yates is na Chris Columbus, Alfonso Curaón en Mike Newell de vierde regisseur die zijn tanden zet in een deel van de verfilming van de Harry Potter-anthologie, en hij reduceert na Newells zeer duistere Goblet Of Fire het horrorelement wat in de films, alhoewel ook Order Of The Phoenix een duistere aangelegenheid blijft, vergeleken met The Philosopher's Stone. Tegelijkertijd is hij totnogtoe de regisseur die het meeste in het basismateriaal van Rowling geknipt heeft: terwijl de boeken per deel honderd bladzijden langer worden, en de films tien minuten langer, is deze film na Azkaban opnieuw korter dan zijn voorganger - dan al zijn voorgangers zelfs. Het is wat mij betreft niet de verstandigste keuze, want een deel van het verhaal dendert nu als een sneltrein voorbij, en vijf minuten verslapte aandacht kan voor een leek in het Potter-universum nu al genoeg zijn om de draad compleet kwijt te raken, wat natuurlijk de horden fans die de boeken letter na letter van buiten geleerd hebben, worst zal wezen. Yates kan echter goed op de prestaties van zijn voorgangers voortbouwen, ook al geholpen door het feit dat zowat iedereen in de cast die er intussen het bijltje niet bij heeft neergelegd, terug is, zelfs al is het maar voor een kleine bijdrage te leveren: David Thewlis, Brendan Gleeson, Emma Thompson, Gary Oldman, Alan Rickman, Jason Isaacs, Julie Walters, Maggie Smith... voor geen van deze gerenommeerde acteurs is een occasionele dag setwerk om terug even zijn of haar neus te laten zien in de Potter-franchise beneden hun waardigheid. Bij nader inzien heeft David Yates toch de meest interessante stukken uit het boek weerhouden om een maximaal dramatische impact te geven aan een film die niet te lang is opdat de aandacht zou verslappen. Alhoewel volgens mij de teugels af en toe wat té strak staan. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk wat Harry weerhoudt om Lucius Malfoy aan de schandpaal te nagelen als Voldemorts handlanger, of wat de exacte rol van Kreacher de House Elf is.

Menig uitgever (met de notoire uitzondering van Bloomsbury) zal zich voor het hoofd hebben geslagen bij het vernemen dat ze de kip met gouden eieren wandelen hebben gestuurd. J.K. Rowling kreeg haar boeken aanvankelijk niet verkocht aan de straatstenen, maar heeft intussen wel bewezen dat haar boeken literair en taalkundig waardevol zijn, al was het alleen al omdat ze een nieuwe generatie kinderen opnieuw aan het lezen heeft gekregen. In dit tijdperk van multimedia is niet verfilmen van deze reeks bovendien ondenkbaar, alhoewel aan het uitwerken van haar fantasieën het benodigde prijskaartje hangt. Met een franchise als Potter, waar Warner ook niet slechter van is geworden, wordt er gelukkig op geen cent gekeken. Order Of The Phoenix kan weer eens uitpakken met prachtige en fantasierijke decors, zoals een fantastisch panshot van Azkaban, het kitscherige Ministerie van Mystificatie, het handige en plaatsbesparende zelfopvouwende huis van de Black-familie en de diverse lokaties op Hogwarts. Wie nog enigszins het verteltempo kan volgen, zal ook op inhoudelijk vlak niet teleurgesteld worden: Harry is nog steeds niet uit zijn puberjaren, wordt het eeuwige getreiter van de pestkoppen beu die hem op zijn zwakste plek willen pakken (zijn wees-zijn), en maakt de meest existentiële crisis door van zijn vijfjarig schoolbestaan wanneer een onheilspellende profetie over zijn band met Voldemort duidelijk wordt, waardoor hij wordt blootgesteld aan zijn eigen duistere kant. Harry, Ron en Hermione zijn ook al lang niet meer de snullige en onzekere eerstejaarsstudenten die in het eerste deel onder dwang hun lunch money laten aftroggelen. Harry glorieert wanneer zijn klasgenoten zijn vertrouwen in hem stellen om hen bijlessen te geven waar Umbridge tekortschiet, én hij bovendien zijn eerste echte filmkus mag uitdelen. Maar hij wordt evengoed bedrogen en zijn hart wordt voor de eerste keer gebroken. Met een immer aandikkende cast, waaronder Natalia Tena (Nymphadora Tonks), Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange) en Evanna Lynch (Luna Lovegood) wordt de casting wel een hoe langer hoe ingewikkelder kluwen, getuige daarvan het feit dat het vakje 'cast' in het invulveld in dit recensieformulier nu bijna vol is, zelfs als we iedereen die maar één lijn tekst heeft, weglaten. Zoals genoegzaam bekend is Rowling in dit vijfde deel ook begonnen met een paar van de hoofdpersonages met vriendelijke doch zachte dwang naar de uitgang te begeleiden. In delen 5 en 6 wordt telkens één redelijk belangrijk nevenpersonage uitgerangeerd, om dan maar te zwijgen van deel 7, Harry Potter en het Schlachtfest.

Zelfs al is Order Of The Phoenix omwille van het hoge tempo iets te oppervlakkig om tot de beste film uit de Harry Potter-cyclus te worden uitgeroepen, en vallen de filmsterren wat overmatig over elkaars voeten voor de camera, het is desondanks een waardige verfilming, waarin de relatie van Harry met zijn peetvader Sirius, de tijdelijk bekoelde relatie met Dumbledore, de dromerige onbestemdheid van Luna Lovegood, en de waanzinnige driftbuien van het sadistische vat vol frustraties, Dolores Umbrigde, stuk voor stuk goed uit de verf komen. De drie hoofdrolspelers, Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint zijn intussen flink doorgeschoten, en al lang niet meer de verwaande nesten uit de eerste film; waar er eerst nog sprake was om hun rollen na een paar films te hercasten, is men gelukkig van dat idee afgestapt, en nu met The Deathly Hallows Part II is het merkwaardig op te merken dat ongeveer de hele cast voor dit majestueuze prestigeproject aan boord is gebleven (op de evidente uitzondering van wijlen Richard Harris na). De fans worden getrakteerd op visuele bravourestukjes die ze waarschijnlijk bij het lezen al fel geanticipeerd hadden, maar waar kijkers van de filmreeks alleen ook van zullen snoepen: de haat van Snape (Alan Rickman) tegen de Potterfamilie wordt verklaard, en het blijkt toch dat Harry's vader toch niet het heilige boontje was dat door zijn zoon op een verhoogje wordt aanbeden, en tegen het einde van de film vechten twee hoofpersonages [spoiler]Dumbledore en Voldemort[/spoiler] een impressionant duel uit dat weliswaar duidelijk gekopieerd is van het duel Yoda vs. Darth Tyranus uit Star Wars Episode II: Attack Of The Clones, maar toch goed genoeg gechoreogafeerd is om geloofwaardig over te komen als ultiem duel tussen twee ervaren meestertovenaars.

BEELD EN GELUID

Ook Harry Potter And The Order Of The Phoenix werd heruitgebracht in de Ultimate Edition-collection en wéér schiet Warner te kort om deze mooie boxsets ook in de Benelux uit te brengen. Echter niet getreurd, we halen de Amerikaanse regiovrije en Nederlands ondertitelde versie van deze box gewoon even via de geëigende importkanalen in huis. De beeldtransfer is opnieuw zeer goed maar amper te onderscheiden van de reguliere versie, alhoewel voor deze versie geopteerd is om het merendeel van de extra's naar een tweede disk te verhuizen. Dit is een zeer fijne transfer met veel scherpe details die erg in het oog springen, gaande van een zuil van ijskristalletjes die Harry en Voldemort omringt wanneer ze met elkaar in duel gaan, tot fijen details in het smeedijzeren werk van de poort van de Room of Requirement. De kwaliteit die gehaald werd bij Harry Potter And The Goblet Of Fire wordt zonder de minste moeite geëvenaard, alhoewel Order Of The Phoenix een significant kortere film is. Zoals iedereen wel weet worden de films naarmate de reeks vordert donkerder van timbre, wat onder meer maakt dat deze film zeer veel donkere scènes bevat die zich afspelen in schimmige achterafkamertjes in Hogwarts, donkere hoekjes van het Forbidden Forest en vergeten gangen van het Ministerie van Magie waar er nog nooit een straaltje zon heeft geschenen. De kleurbalans neigt daarom vaak naar een onfris en onaards blauwe schijn, die onder meer maakt dat de personages af en toe er even bleek uitzien als de ondoden uit de Twilight-reeks. De weinige heldere elementen, zoals de kotslelijke maatpakjes van Dolores Umbridge, steken daar dan weer scherp tegen af. Waar de beeldkwaliteit nagenoeg onveranderd is gebleven tegenover de vorige release biedt deze Ultimate Edition op gebied van geluid in plaats van de ongecomprimeerde PCM-track en de Dolby Digital 5.1 EX-track ditmaal een zeer bombastische en gewelddadige DTS HD MA-track die al vanaf de initiële aanval van de Dementors alle kanalen uit hun voegen doet barsten. De film bevat enkele scènes die barsten van de atmosfeer, zoals die waarin Harry's [spoiler]geheime schuilplaats wordt blootgelegd door Dolores Umbridge[/spoiler], en de muziektrack van Nicholas Hooper komt zeer goed uit de vergelijking.

EXTRA'S

Voor de eerste keer is deze Ultimate Edition niet inclusief, in de zin dat al het bonusmateriaal van de vorige keer gerecycleerd wordt. Met name de featurette The hidden secrets of Harry Potter is verdwenen, alhoewel dit niet dadelijk het essentiële achter de schermen-werkstuk is; de documentaire was in de eerste plaats een recapitulatie van wat er in de vorige vier delen is gebeurd, dus als u deze al op de plank heeft staan, dan mist u aan het ontbreken hiervan weinig.

Maar desalniettemin hier mijn advies: koop deze versie voor het bonusmateriaal! Echt! De kwaliteit en kwantiteit van het bonusmateriaal wordt per set alsmaar groter, alhoewel paradoxaal genoeg deze Ultimate Edition niet meer uit 3, maar slechts uit 2 schijven bestaat. Het traditionele dvd'tje, met een inhoud gelijk aan wat we bij de traditionele dvd-releases vonden, is weg, maar het essentiële materiaal is naar de rijkgestoffeerde tweede Blu-ray overgepompt. De eerste disk bevat de mogelijkheid om de film af te spelen met een In-Movie Experience een Picture-in-Picturetrack met stukjes interview, mini-featurettes over de speciale effecten en materiaal achter de schermen, aan elkaar gepraat door ster Daniel Radcliffe. De track vult niet de hele film, maar je kan dankzij de pijltjestoetsen van het ene segment naar het andere springen. De disk bevat net als de originele Blu-rayrelease een reeks documentaires Focus Points, samen goed voor 63 minuten aan materiaal, bestaande uit 28 kortfilmpjes die je tijdens de film kan afspelen, of apart uit het menu kan oproepen. De diverse documentairestukjes behandelen fijne wetenswaardigheidjes over de filmpersonages, de productie en de speciale effecten, en nog heel wat meer.

Dan volgt er een hoop gloednieuw bonusmateriaal. Het vijfde deel van de knappe documentairereeks rond de verfilmingen heet Creating The World Of Harry Potter Part 5: Evolution (57 min.) en dompelt ons onder in de wereld van de films. Ditmaal ligt de klemtoon op de uitwerking van de fantasiewereld van Rowling over de acht films, en hoe het conceptuele werk, de speciale effecten en een grote aandacht voor continuïteit aan deze wereld vorm hebben gegeven. Van de vijf documentaires die ik totnogtoe op de Ultimate Editions heb gezien is dit zonder twijfel de meestomvattende totnogtoe. Harry Potter And The Order Of The Phoenix: Behind The Magic (47 min.) is een voor televisie gemaakte documentaire, gepresenteerd door Ben Shephard, die ons de gebruikelijke mix biedt van stukjes interview, filmfragmentjes en productiebeelden zoals we in dit soort releases wel vaker vinden, maar ondanks het promotionele karakter straalt deze featurette zeker en vast kwaliteit uit, en is duidelijk niet op een uurtje in elkaar gemonteerd. Building The Magic: Behind The Sets Of Harry Potter (20 min.) verhaalt het bouwen van de grootse decors voor deze film, waarbij, in tegenstelling tot de hoofddocumentaire, de aandacht nu verschoven is naar deze film alleen en niet naar de hele filmserie. The Rebellion Begins (23 min.) bevat een korte inleiding op het verhaal en de hoofdpersonages van The Order Of The Phoenix;  Harry Potter And The Order Of The Phoenix: Fulfilling A Prophecy (13 min.) is het enige stukje dat inhoudelijk wat tegensteekt, en niet méér is dan een uitgebreide trailer met veel clips en (te) veel inhoud voor wie het verhaal nog niet kent. In Trailing Tonks (19 min.) volgen we actrice Natalia Tena wanneer die in vol Nymphadora Tonks-ornaat via een Chamber of Secrets-achtige kaart een bezoekje brengt aan de verschillende afdelingen van de set: de speciale effecten, de choreografie tot en met de cafetaria. Deze bijdrage is een stuk minder substantieel en zelfs af en toe een klein beetje vervelend. In Harry Potter: The Magic Of Editing (5 min.) tonen regisseur David Yates en editor Mark Day ons hoe een goeie montage het verschil kan maken door toevoegen van achtergronden, muziek, effecten en een verandering in tempo. Als je deze featurette hebt bekeken, mag je zelf eens aan de slag op een virtuele montagetafel om de scène waarin Harry Nigel een Patronus-spell leert weven te hermonteren. De bediening hiervan is redelijk stroef, en alle mogelijke filmpjes blijken gewoon parallel aan elkaar op de disc te staan. Dan volgen 11 minuten aan verwijderde scènes, met als hoogtepunt de eerste ervan, een bijzonder goed getimede komische scène met onze favoriete professor Helderziendheid, Emma Thompson, die er niet van bewust is dat er geen bord op haar tafel staat. De disk sluit af met 2 trailers (3 min.).

Naast al dit moois krijgt u in deze diskset ook een mooi fotoboek "Creating The World Of Harry Potter: Evolution" en twee trading cards voor uw collectie (ditmaal Luna Lovegood en Dolores Umbridge). Alles zit in een mooi vormgegeven boxset met een lenticulair plaatje.

CONCLUSIE

Zij het dat u de importkanalen zal moeten aanspreken kan ik niet anders dan deze reeks Ultimate Editions van de Harry Potter-saga aanprijzen als uiterst verzamelbaar. Inhoudelijk vind ik persoonlijk Harry Potter And The Order Of The Phoenix het minst geslaagde deel van de reeks omdat er ten opzichte van het boek het meeste toegevingen zijn gedaan, maar dat spreekt alleen vóór de kwaliteit van de overige delen: zelfs dan nog is dit een prachtig werkstuk dat jong en oud zal weten bekoren.coverStudio: Warner

Regie: David Yates
Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, Imelda Staunton, Natalia Tena, David Thewlis, Helena Bonham Carter, Evanna Lynch

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2007

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
88392916256


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Japans, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• In-movie experience
• 28 documentaires "Focus Points"
• Documentaire "Creating the world of Harry Potter part 5: Evolution"
• Documentaire "Harry Potter And The Order Of The Phoenix: Behind The Magic"
• Documentaire "Building the magic sets of Harry Potter"
• Documentaire "Harry Potter And The Order Of The Phoenix: The Rebellion Begins"
• Documentaire "Harry Potter And The Order Of The Phoenix: Fulfilling A Prophecy"
• Documentaire "Trailing Tonks"
• Interactieve featurette "Harry Potter: The Magic of Editing"
• Verwijderde scènes
• 2 Trailers
• Boek "Creating the world of Harry Potter: Evolution"
• 2 trading cards
• Lenticulair plaatje

Andere recente releases van deze maatschappij