:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 1-3
DEXTER - SEIZOEN 1-3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-09-27
TV-SERIE
Voor wie pas bij seizoen 4 of 5 instapt heeft Paramount een handige box op de markt gegooid met daarin de drie eerste seizoenen van Dexter tegen een voordelige prijs. Het is een unieke gelegenheid om de collectie aan te vullen en de meest geliefde seriemoordenaar ter wereld aan het werk te zien vanaf de allereerste aflevering. Het betreft een Britse uitgave met Nederlandse ondertitels, behalve voor seizoen 1. Dat kan u eventueel bekijken met Engelse of Franse ondertiteling.
 
 
Dexter seizoen 1
Dexter doodt graag. Als kind waren vooral de luidruchtige en gevaarlijke honden uit de buurt z’n slachtoffers, tot z’n stiefvader  - politieman Harry Morgan - een paar kadavers in de tuin vond en zich realiseerde dat de jonge kerel onder zijn hoede anders was dan zijn leeftijdgenoten. Om te voorkomen dat Dexter zou uitgroeien tot een fullproofcrimineel besloot Harry Morgan om z’n stiefzoon op te leiden zodat hij uit de handen van de politie en het gerecht zou blijven, want dat hij een gevaarlijk leven voor de boeg had, dat was wel duidelijk. Ondertussen is Harry overleden, maar niet vooraleer hij z’n stiefzoon Dexter alle kneepjes van het overleven in gevaarlijke omstandigheden heeft bijgebracht in de zgn. Wet van Harry: geen sporen achterlaten, geen onnodige risico’s nemen, nooit opvallen en vooral aanpassen om geen argwaan te wekken. Het heeft tot nog toe uitstekend gewerkt, want tientallen keren is Dexter weggekomen zonder dat de bewijzen in zijn richting wezen. Alleen z’n zwarte collega sergeant James Doakes van het Miami Police Departement vindt hem een creep die geilt op bloed en lijken. Voor de rest wordt Dexter er gerespecteerd als forensisch en bloedsporenspecialist en gewaardeerd om z’n intuïtieve inzichten inzake het gedrag van gezochte seriemoordenaars.
 
In het begin van Seizoen 1 wordt Miami opgeschrikt door een seriemoordenaar die het op hoertjes gemunt heeft. Drie in stukken gesneden lijken zijn op diverse plekken teruggevonden, maar van bloed is er geen spoor. Dat is op professionele wijze verwijderd. Van een vierde lijk in het voetbalstadion van Miami zijn videobeelden beschikbaar, maar de man in beeld – de nachtwaker - wordt na een paar dagen door Dexter teruggevonden in een verlaten hangar. Hij mist een hand, een voet en een onderbeen, allemaal door de zgn. koelwagenmoordenaar  op professionele wijze verwijderd en achtergelaten op plekken waar Dexter ooit gefotografeerd is. Ondertussen heeft ie in z’n koelkast een uit elkaar gehaalde barbiepop gevonden: de seriemoordenaar verschaft zich schijnbaar probleemloos toegang tot zijn huis en is op de hoogte van zijn voorkeuren en hobby’s; Dexter voelt zich betrapt en uitgedaagd en hij heeft er geen idee van hoe iemand achter zijn activiteiten is gekomen en waarom hij voor een kat-en-muisspel opteert. Schijnbaar is hij onvoorzichtig geweest of heeft hij te doen met een vakgenoot die minstens zijn gelijke is.
 
De volledige bespreking van Dexter – Seizoen 1 kan u hier lezen.

 
 
Dexter seizoen 2
De makers van Dexter hadden hun held ook in elke aflevering van het tweede seizoen met bijlen en messen op moordenaars en verkrachters kunnen loslaten die om één of andere reden ongestraft zijn gebleven of gewoon onvindbaar voor het Amerikaanse rechtssysteem, maar dat doen ze lekker niet. Ze hebben nl. een veel interessantere optie genomen: ze maken van de jager een prooi, want een groepje duikers stoot voor de kust van Miami op de zwarte zakken met menselijke onderdelen die Dexter Morgan er in seizoen 1 aan de zee ter bewaring toevertrouwd heeft. Meteen staan de kranten vol over de nieuwe seriemoordenaar, de zgn. Baaihavenslachter, die schijnbaar minstens 18 moorden achter zijn naam heeft staan. De autoriteiten roepen de hulp in van het FBI, Morgans zusje Debra wordt de rechterhand van de nieuwe sterke man op het politiekantoor en Dexter raakt in paniek: stel dat hij onvoorzichtig is geweest en vingerafdrukken of ander belastend materiaal in de zwarte zakken heeft achtergelaten. De jacht is open en in de loop van 12 nieuwe afleveringen zal Dexter Morgan degene zijn op wie wordt gejaagd en dat ze bij het FBI van aanpakken weten, dat wordt hem heel gauw duidelijk.
 
De volledige bespreking van Dexter – Seizoen 2 kan u hier lezen.

 
 
Dexter seizoen 3
Na een extreem spannende laatste aflevering in seizoen 2 komt Dexter Morgan in aflevering 1 van seizoen 3 in rustiger vaarwater terecht en kan hij zich weer wijden aan z’n verslaving: het opsporen en in stukken snijden van moordenaars en verkrachters die om de één of andere reden nooit zijn veroordeeld of wier proces wegens procedurefouten of de tussenkomst van een pientere advocaat op vrijspraak uitdraaide. Dexter Morgan, als wreker van de onschuldige slachtoffers, rekent met ze af, niet omdat hij zich geroepen voelt door een hogere macht, maar omdat een onbedwingbare drang hem op hun spoor zet.
 
Dexter - Seizoen 3 begint alsof er nooit sprake is geweest van twee eerdere seizoenen, want aflevering 1 schiet uit de startblokken met de kracht en de spontaneïteit van een pilootaflevering en katapulteert de kijker meteen naar het centrum van de actie. Was er in seizoen 1 en 2 al bij momenten sprake van een bloedstollende spanning, dan doen de makers er in seizoen drie nog een schepje bovenop, want de meest geliefde seriemoordenaar ter wereld keelt bijna toevallig de verkeerde kerel – wat tegen de code is die z’n stiefvader hem heeft ingeprent – en moet dus een tweede keer op pad om recht te doen geschieden. Maar het eerste slachtoffer, de hispanic Oscar, is toevallig het jongere broertje van de officier van Justitie van Miami, Miguel Prado, en die krijgt Dexter op de radar waardoor ontmaskering meer dan ooit om de hoek loert, of toch niet?
 
De volledige bespreking van Dexter – Seizoen 3 kan u hier lezen.
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is uitstekend, ook in de donkere scènes met een indrukwekkend zwartniveau en heel veel detaillering. Dat heeft uiteraard alles te maken met het prachtige licht in Miami, waardoor vooral de buitenopnamen uitermate scherp en kleurrijk zijn. Voor de slachtpartijscènes kiezen de makers voor tinten van grijs en blauw met een witte mist en de flashbackfragmenten over Dexters mysterieuze jeugd worden gedomineerd door geel en rood. In de nachtelijke scènes genieten blauw, donkerbruin en rood de voorkeur van de makers, de scènes in het huis van Rita worden gedomineerd door beige en geel. De muziek is van de hand van Daniel Licht, die eerder o.a. de filmscores voor Children Of The Corn II & III schreef, en die met z’n soundtracks voor de Dexter-serie z’n grote doorbraak beleeft. Z’n composities zijn eerder efficiënt dan opvallend, maar ze passen precies bij de stemming die de scènes nodig hebben.
 
EXTRA’S
De Audiocommentaren bij twee afleveringen in Seizoen 1 zijn gesneuveld en vervangen door twee onbelangrijke extra’s: in Victim Slides krijg je foto’s te zien van de slachtoffers die Dexter heeft gemaakt en in Dexter’s Toolkit krijgt je een overzicht van de slachtwapens die hij in z’n beruchte tas bewaart.
 
De Interviews met Michael C. Hall (Dexter Morgan), Lauren Vélez (Lt. Maria LaGuerta), C.S. Lee (Vince Masuka), David Zayas (Lt. Angel Batista), Jennifer Carpenter (Debra Morgan) en Julie Benz (Rita Bennett) zijn vooral kort (minder dan 5 min. elk), soms interessant en grappig, maar over het algemeen te kort om het verschil te maken. Leuk aan deze interviews is het feit dat ze gemaakt zijn tijdens de eerste opnamesessies van de Dexter-seizoenen op een moment dat niemand wist hoe de personages in de serie zouden evolueren (dat werd de acteurs nl. nooit lang op voorhand verteld).
 
Victim’s Match is een spelletje waarbij je moet raden wie de moordenaars zijn in de afleveringen van de drie seizoenen. In Miami’s Finest krijg je uitleg over de functies van de vijf hoofdpersonages van de serie (tekst), gevolgd door een overbodige Fotogalerij.
 
CONCLUSIE                               
36 afleveringen lang kan u de avonturen volgen van Dexter Morgan in z’n kruistocht tegen misdadigers en seriemoordenaars die nooit zijn gestraft of die door handige advocaten uit de cel zijn gehouden. Minstens zo belangrijk zijn de verhalen over de privéaangelegenheden van de hoofdpersonages en hun ev. familieleden die als een rode draad door de series lopen en ondertussen een vervolg hebben gekregen in nog eens drie nieuwe seizoenen. Wie destijds heeft genoten van de afleveringen van Six Feet Under, eveneens met Michael C. Hall in de hoofdrol, die mag deze box beslist niet missen.cover
Studio: Paramount

Regie: Keith Gordon, Marcos Siega, Steve Shill, John Dahl, Ernest R. Dickerson, Tim Hunter
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Devon Grave, Julie Benz, Desmond Harrington, Christina Robinson, Preston Bailey

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006-2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
1872 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865506455


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 2.1 
Italiaans Dolby Digital 2.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Italiaans, Spaans, IJslands
Extra's:
• Victim Slides
• Dexter’s Toolkit
• Interview met hoofdcastleden
• Victim’s Match
• Miami’s Finest
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij