:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PENGUINS OF MADAGASCAR, THE - THE ALL-NIGHTER BEFORE CHRISTMAS
PENGUINS OF MADAGASCAR, THE - THE ALL-NIGHTER BEFORE CHRISTMAS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-12-01
SERIE
Dreamworks brengt nogal eens "kortere" spinoffs van gekende succesnummers op de markt, zoals Shrek The Halls. Deze compilatie die hier nu ter bespreking voorligt heeft echter met zijn 102 minuten een volwaardige speelduur. Eigenlijk is het gewoon een volgende selectie uit de Penguins Of Madagascar-reeks waarbij enkel de eerste aflevering zich onderscheidt van de rest door een kerstthema.

The Penguins Of Madagascar
is een redelijk hyperkinetische spinoff van de succesvolle Dreamworks-franchise Magagascar, evenwel niet met de hoofdfiguren van de reeks maar met in de hoofdrol de vier pinguïns Rico (John Di Maggio, Skipper (Tom McGrath), Kowalski (Jeff Bennett) en Private (James Patrick Stuart), die vanuit Central Park Zoo in New York de wereld onveilig maken. Een paar andere nevenfiguren uit de film, zoals de aap King Julien (Danny Jacobs) en zijn voetvegen Maurice (Kevin Michael Richardson) en Mort (Andy Richter) worden aangevuld met enkele nieuwe semi-regulars zoals een eekhoorn (Fred Stoller) en een stel altijd in de rol van de antagonisten geduwde ratten met een hoog schorriemorriegehalte. Acteurs als Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer en Jada Pinkett Smith wilden blijkbaar voor de spinoff niet opdraven; we kunnen uit de openingscredits afleiden dat ook personages zoals King Julien, Maurice en Mort om de één of andere niet-verklaarde reden in een kist in Central Park Zoo - where the party never ends - zijn afgeleverd, maar ook Sacha Baron Cohen en Cedric the Entertainer zijn niet gecast, waardoor enkel de relatief onbekende Andy Richter uit de originele voicecast overblijft. De reeks loopt nu al een jaar of twee op kinderkanaal Nickelodeon, met wisselend succes, alhoewel de compilatiedvd's wel goed schijnen te verkopen. Het halfuurtje pinguïngeweld wordt opgevuld met één langere of twee kortere verhaaltjes, zo'n beetje zoals de vaste formule van De Smurfen. Of de reeks zijn doelpubliek bereikt is maar de vraag; nogal wat grapjes zullen waarschijnlijk aan het klein grut voorbij gaan, en echt stijf van de briljante vondsten staat de reeks niet. De pinguïns zelf hebben een hoog knuffelgehalte en na het bekijken van enkele afleveringen wordt de plaats van de nevenkarakters in het geheel al iets duidelijker, waardoor het geheel beter te pruimen wordt. De scenario's zijn echter niet altijd even evenwichtig, waardoor enkele initieel goede grappen op hun bek vallen in de drukte.

AFLEVERINGEN

Deze set bevat de volgende zeven afleveringen:

The All-Nighter Before Christmas (seizoen 2 aflevering 17)

De pinguïns hebben de taken verdeeld voor het twee dagen durende kerstfeestje, tijdens hetwelk de zoo van New York traditioneel gesloten is. King Julien gaat voor de kerstboom zorgen, maar heeft zijn oog laten vallen op het gigantisch exemplaar op Times Square.

The Lost Treasure Of The Golden Squirrel (seizoen 2 aflevering 4)

Er wordt een tijdscapsule opgegraven die honderd jaar voor de ingang van de Zoo heeft begraven gelegen. Daarin zit onder meer een sleutel die toegang geeft tot een fabelachtige goudschat die ergens onder de dierentuin verborgen zit. De ratten zijn echter met de sleutel aan de haal gegaan.

In The Line Of Doody (seizoen 2 aflevering 2)

De pinguïns trachten te voorkomen dat de duiven drek laten vallen op hun favoriete politicus, een parkinspecteur die verantwoordelijk is voor de toevoer van vis

Miracle On Ice (seizoen 1 aflevering 13)

De pinguïns en de ratten spelen een keihard spelletje ijshockey tegen elkaar. King Julien kijkt van op de bank toe als cheerleader.

The Helmet (seizoen 2 aflevering 9)

Kowalski heeft een helm uitgevonden die de drager in staat stelt om elk willekeurig voorwerp tot bij zich te roepen. King Julien heeft het sieraad ingepikt als nieuwe kroon en de overdrive-knop gevonden.

Wishful Thinking (seizoen 2 aflevering 11)

Er staat een fontein in Central Park die de wensen vervult van al wie er een cent ingooit. Wanneer alle dieren rijkelijk van deze zelfbedieningsservice gebruik maken, wordt het echter één grote chaos. Maar het is allemaal maar de verbeelding van Private die een klap op zijn hoofd heeft gekregen... of toch niet?

The Red Squirrel (seizoen 2 aflevering 1)

Onder de grond van de Zoo zit een paranoïde oude pinguïn die meent dat alles en iedereen medeplichtig is aan een grote wereldwijde communistische samenzwering van de zogenaamde "Red Squirrel". Hij neemt de pinguïns onder de arm om alle verdachten te laten opsluiten (en dat zijn er nogal wat), maar hij is zo gek als een dolgedraaide bankvijs.

BEELD EN GELUID

Op de beeld-en geluidskwaliteit valt weinig aan te merken, behalve dan het inherente gegeven dat deze televisie-tekenfilmpjes duidelijk niet met dezelfde middelen zijn gemaakt dan de beide Madagascar-films. De CGI-animatie is hier en daar wat hoekiger dan we van deze franchise gewoon zijn, maar de anamorfische 1.78:1-transfer is vrij duidelijk en geprononceerd. De kleuren en zwarttinten zijn allemaal zeer vibrant; hier en daar is er een klein beetje edge enhancement te zien. De Dolby Digital 5.1-geluidstrack werd onder meer uitgevoerd in de originele Engelse taal (thank goodness, want de hollandse versie valt niet te vreten), waardoor enkele van de onvertaalbare taalgrapjes beter overkomen. De dialogen zijn netjes verstaanbaar en de geluidsafwerking is foutloos, maar richtinggevoeligheid of grof subwoofergeweld vielen duidelijk buiten de krijtlijnen van het budget.

EXTRA'S

Het bonusmateriaal op deze disk is uiterst karig, om niet te zeggen bijna onbestaand. Een paar cross-promotionele trailertjes en de inmiddels klassiek geworden Madagascar Jukebox; voor een kerstspecial mocht het wel wat meer zijn.

CONCLUSIE

Deze kerstspecial uit de reeks The Penguins Of Madagascar is amusant maar niet erg ambitieus; de reeks vertoont jammer genoeg wat meer de minder aangename aspecten van de generatie-zonder-aandachtsspan. Technisch is deze disk voldragen.cover
Studio: Paramount

Regie: Bret Haagland
Met: Jeff Bennett, John Di Maggio, Danny Jacobs, Tom McGrath, Kevin Michael Richardson, Andy Richter, James Patrick Stuart

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009-2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582873498


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Cross-promotionele trailers
• Dreamworks Animation Video Jukebox

Andere recente releases van deze maatschappij