:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NYNKE
NYNKE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-08-17
FILM
Sjoukje Bokma de Boer (Monic Hendrickx) denkt het geluk in de liefde gevonden te hebben bij Pieter Jelles Troelstra (Jeroen Willems), dichter-advocaat en voorvechter voor de rechten van de arbeiders. Alhoewel hij zelf de zoon is van een bekende advocaat (Peter Tuinman) met wie hij compleet overhoop ligt over politiek, kiest hij resoluut om een deel van zijn levensstandaard op te geven om zijn idealen te kunnen volgen. Sjoukje staat achter de ambities van haar man, die voor de socialistische partij in het parlement wil gaan zetelen. Na de moeizame geboorte van haar tweede kind, wat ze ternauwernood overleeft, adviseert de dokter dat ze best niet meer zwanger zou worden. De horizonten op seksueel vlak beginnen er voor het koppel daardoor meer en meer als een maanlandschap uit te zien, en Pieter Jelles wordt meer en meer door activiteiten in de partij (én de bijhorende vrouwen) in beslag genomen; voor Sjoukje rest slechts om de rol van liefheb­bende moeder te spelen. En dat is niet genoeg voor haar; ze stort emotioneel in, en wordt naar een psychiatrische instelling gestuurd, waar ze het advies krijgt om haar schrijver­schap, haar enige uitlaat­klep, op te geven. Het gezin Troelstra wordt meer en meer in de hogere kringen geweerd naarmate Pieter Jelles zich meer en meer voor de socialisten. Intussen blijft Sjoukje toch onder het pseudoniem Nynke van Hichtum werken aan een boek "Afke's Tiental", over een arme boerenfamilie uit Friesland. De spanningen in het gezin lopen toch nog regelmatig hoog op, en de dokter adviseert om de kinderen naar een kostschool te sturen. Nynke's eerste roman is intussen een voltreffer, en op straat wordt zij al meer herkend dan haar man. Omdat de problemen aan blijven slepen, besluit Sjoukje vrijwillig in psychothe­rapie te gaan in een gespecialiseerde kliniek in Dresden. Wanneer ze terugkeert, heeft haar man, die haar al die jaren trouw is gebleven, toch een maîtresse genomen; hun huwelijk is de facto ten einde.



Nynke is de boeiende biografie van een deel van het leven van de Friese schrijfster Sjoukje Bokma de Boer, alias Nynke van Hichtum. Deel van, want begint wanneer ze Pieter Jelles leert kennen, en eindigt bij hun echtscheiding, wat ook niet evident was in die tijd. Het overgrote deel van de film is Fries gespro­ken, en gelukkig Nederlands ondertiteld; de Nederlands gesproken stukken zijn niet ondertiteld. Misschien zou je als kijker afgeschrikt worden door het feit dat we als niet-Friezen nog nooit van Nynke van Hichtum of van Pieter Jelles Troelstra zouden hebben gehoord, maar de film is inhoudelijk interessant genoeg en in een voldoende ruim kader geplaatst om te kunnen overtui­gen. Zo wordt de psychiatrie, of wat daarvoor moest doorgaan in het begin van vorige eeuw, zonder het expliciet te vermelden duidelijk afgeschilderd als kwakzalverij; ze doen zelfs nog aan frenologie (schedelmetingen), en je vraagt je af wat een dokter die een huwelijk wil redden bezielt om de kinderen te laten plaatsen. Kortom, Nynke is een lekkere ouderwetse kommer-en-kwel kostuumfilm met internationale uitstraling, bijzonder goed acteerwerk, niet in het minst van Monic Hendrickx, die feilloos Fries spreekt (zegt men mij), alhoewel ze die taal niet van nature uit beheerste. De doorleefde vertolking zorgt ervoor dat je je als kijker vanaf het begin erg kan inleven met de lotgevallen van de familie Troelstra. Zowel film als actrice mochten in 2001 het Gouden Kalf op het festival van Amsterdam ontvangen. Het scenario is bijzonder goed opgebouwd, zonder dode momenten, en er werd bijzonder veel aandacht besteed aan het juiste tijdskader, met prachtige decors, een sfeervolle fotografie, somptueuze kostuums en een zeer aangrijpend mooie score van Cees Bijlstra. 



BEELD EN GELUID
Zowel beeld als geluid zijn op deze prent van goede kwaliteit. Het beeld is scherp, de kleuren erg vibrant, er zijn geen artefacts te zien, en de enige onvolkomenheden zijn een paar minieme sporadische printbeschadigingen en een kleine maar constante dosis ruis. Zowel de DTS- als de 5.1-track zijn zeer verzorgd, alleen gaat de DTS track nog net dat beetje lager. Veel ruimtelijke effecten komen er in de film niet voor, maar bijvoorbeeld in de scènes in het station klinken de remmen van de trein tot in de achterste kanalen netjes door. In diezelfde scène, rond de 78ste minuut zit overigens het enige foutje, een iets te luid opgenomen stukje dialoog dat kraakt. Vermits deze fout zowel in de DTS-track als in de 5.1-track terug te vinden is, is dit ongetwijfeld een euvel van het origineel bronmateriaal. Het is overigens een dikke pluim op de hoed van Universal dat ze ook een kleinere, Fries-Nederlandstalige productie waardig genoeg achten om te voorzien van een DTS-track.

EXTRA'S
Op gebied van extra's blijven we met deze release wat op onze honger zitten. We krijgen namelijk een trailer, een cross-promotionele trailer voor de Vlaams-Nederlandse coproductie Mariken (met Jan Decleir), en een fotogallerij. En, zoals gewoonlijk bij Universal, zijn de ellenlange copyright-notices er te veel aan. 



CONCLUSIE
Alleszins één van de betere instanties van de Europese cinema, toch commercieel genoeg om toegankelijk te zijn, en ongetwijfeld één van Nederlands beste films de afgelopen tien jaar.


cover




Studio: Universal

Regie: Pieter Verhoeff
Met: Monic Hendrickx, Jeroen Willems, Peter Tuinman, Onnojens Van der Werf, Coby Faber, Gonny Gakeer, Rients Gratama, Joke Tjalsma, Carine Crutzen

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190229990


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Fries/Nederlands DTS 5.1
Fries/Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 2 trailers
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij