:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RAMBO I - FIRST BLOOD
RAMBO I - FIRST BLOOD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-08-23
FILM
John Rambo (Sylvester Stallone), een gedecoreerde oorlogsheld, komt aan in een rustig bergstadje. Hij wil op een rustige manier, terug een normaal leven opbouwen. Maar John Rambo krijgt daar de kans niet toe als hij aanzien wordt voor een landloper door Sheriff Will Teasle (Brian Dennehy). Al snel word Rambo opgepakt. Maar dan komen bij Rambo terug slechte herinneringen naar boven van folteringen in Vietnam. Rambo barst uit in woede en ontsnapt uit het politiebureau en rept hij zich naar het ruwe gebergte. Teasle roept al zijn manschappen bijeen om naar Rambo te zoeken. Maar deze geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen! Als er een dode valt, wordt al snel de hulp in geroepen van het leger. Deze worden vergezeld door Kolonel Trautman (Richard Crenna), de ex-kolonel van John Rambo. Trautman waarschuwt Teasle voor Rambo, maar deze wilt niet luisteren. Als Rambo terug het stadje binnengeraakt, dringt hij binnen in een wapendepot. Vanaf dan barst de hel pas echt goed los...

First Blood is het eerste deel, uit de intussen legendarisch geworden Rambo-trilogy. First Blood was voor hoofdacteur Sylvester Stallone een geschenk uit de hemel, want deze had voordien enkel maar succes met de Rocky-films. Zijn andere films zoals F.I.S.T. ('78), Paradise Alley ('78), Victory ('81) en Nighthawks ('81) flopten ongelofelijk. First Blood werd gemaakt voor een laag budget en bracht in Amerika alleen al bijna 50 miljoen dollar op. Kwam daarna nog bij dat de film op video nog een groter succes was en zo werd de Rambo-trilogy geboren. Sylvester Stallone werd door de film een megaster en blijft tot op de dag van vandaag een vrij succesvolle actiester. Bij de andere acteurs, zoals Richard Crenna (Hot Shots! 1 & 2), Brian Dennehy (F/X 1 & 2, Romeo + Juliet) en David Caruso (NYPD Blue, C.S.I. Miami) verging het iets minder succesvol, maar ze hebben toch een carrière te danken aan deze First Blood. Ook regisseur Ted Kotcheff leverde daarna nog enkele belangrijke titels op zoals Uncommon Valor ('83), Weekend At Bernie's ('89) en Folks ('92), maar verdween daarna in het minder roemrijke TV-wereldje met producties als Red Shoe Diaries 3 ('93), Family Of Cops ('95) en Law & Order ('99). First Blood is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van David Morrell. Pittig detail: Rambo sterft in het boek door de hand van niemand minder dan Kolonel Trautman. Ook bevat het boek véél meer geweld dan de film. First Blood wordt door de meeste filmcritici aanzien als de beste van de drie Rambo-films en staat ook geboekstaafd als de beste Stallone-film naast Rocky ('76) en Copland ('97). Kortom, u weet dat u iets goeds in handen hebt met deze First Blood...

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is meestal scherp met enkele softere momenten. Het beeld bevat af en toe wat compressiefoutjes en wat minimale filmgrain. Diepte en schaduwdetail zijn voldoende maar hadden toch wat beter kunnen zijn. De gebruikte kleuren zijn warm en natuurlijk, maar ogen soms toch wat aan de matte kant. De print bevat soms wat lichte vuiltjes en printbeschadigingen, maar deze zijn niet storend. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt warm en natuurlijk met een degelijke spreiding. Spijtig genoeg mist de track op sommige momenten wat punch en kracht. De dialogen klinken helder, maar zijn niet altijd goed te verstaan omdat deze soms verloren gaan in de actie en geluidseffecten. De Engelse geluidstrack is vrij van ruis en andere storende oneffenheden. De beeld- en geluidskwaliteit van deze uitgave vallen goed mee, maar verdwijnen in het niets bij een vergelijking tegen de Amerikaanse uitgaven van maatschappij Artisan. Deze schijven bevatten een zéér goede beeldkwaliteit en als geluid hebt u hier de keuze tussen een Engelse Dolby Digital 5.1-track of een DTS-track.

EXTRA'S
Als enige features treffen we hier de originele bioscooptrailer en de leuke teasertrailer aan. Een teleurstelling, zeker als je weet dat de regio 1-uitgave een 25 minuten durende documentaire, een audiocommentaar, trailers, production notes en cast & crew info bevat.

CONCLUSIE
First Blood is het geslaagde eerste deel van de zéér succesvolle Rambo-trilogy. Deze film heeft ondertussen al een status verdiend als klassieker in het genre en staat bovendien geboekstaafd als één van de betere actiefilms ooit gemaakt. Critici zijn het er dan ook over eens dat First Blood behoort tot het beter werk van superster Sylvester Stallone. Het label Momentum Pictures, heeft de DVD-uitgave van First Blood voorzien van een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Maar het moet ons toch van het hart dat een spectaculaire 5.1-mix niet op deze schijf misstaan zou hebben. Ook op het gebied van extra features is deze release een beetje een teleurstelling. Maar toch kunnen we deze First Blood-uitgave aanraden, want wie houdt er nu niet van een goede en spectaculaire actieknaller? Voor diegene die altijd de beste versie van een film wensen te bezitten raden we de uitstekende regio 1-versie van Artisan aan.


cover
Studio: Momentum Pictures

Regie: Ted Kotcheff
Met: Sylvester Stallone, Brian Dennehy, Richard Crenna, David Caruso

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1982

Leeftijd:
15

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060021171030


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Turks
Extra's:
• Teasertrailer
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij