:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TALE OF DESPEREAUX, THE
TALE OF DESPEREAUX, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-25
FILM
Dé grote aantrekkingskracht van het land Dor is dat ze elk jaar "soepdag" vieren, waarop meesterkok André (een erg herkenbare Kevin Kline) één van zijn vermaarde creaties op de wereld loslaat. Dit jaar loopt het met de soep ín de soep: want er belandt een rat in het brouwsel, en de eerste die er van proeft - en laat dat nu net de koningin (Patricia Cullen) zijn - valt flauw van verbazing en verdrinkt jammerlijk in haar bord soep. Tot zover een onbeschaamde rip-off van Pixar's Ratatouille. De koning is er zo het hart van in dat hij het maken van soep en de aanwezigheid van ratten in zijn koninkrijk verbiedt. De ratten worden gedwongen om ergens onderaards te leven, al waar ze al snel hun parallelle maatschappij opzetten. Vooral de gewetensvolle rat Roscuro (Dustin Hoffman), de rat die in de soep zat, voelt zich diep schuldig aan het feit dat hij ervoor verantwoordelijk is dat de ratten zo'n miserabel bestaan moeten leiden. Maar: het was toch een ongeluk?

En ergens tussen de ratten en de mensen wonen nog de muizen, die (voorlopig nog) geduld worden. Angst is hun tweede voornaam en ze zijn zo schichtig als wat... behalve de kleinde Despereaux (Matthew Broderick), die liever zijn conditie oefent met muizenvallen af te laten gaan en de boeken die hij wordt geacht te verslinden, liever leest. In zijn verbeelding is Despereaux, ondanks zijn lilliputtergestale en een paar zeiloren waar Willy Claes jaloers op zou zijn, dan ook een hoofse ridder, die zich heeft voorgenomen om de vrede in het rijk te herstellen. Hij contacteert de prinses (Emma Watson) die in haar toren opgesloten zit, en belooft op zijn woord van eer dat hij de situatie gaat uitklaren en weer een glimlach op het gelaat van de rouwende koning kan toveren. De andere muizen zijn niet zo opgezet met Despereaux' uitstapjes, en ze verbannen hem naar de rattenwereld, alwaar hij gedwongen wordt om het tijdens een soort arenagevecht op te nemen tegen een kat. Hij overleeft het gevecht ter nauwernood, en hij wordt als "slaaf" opgekocht door Roscuro, die meent dat Despereaux de enige is die de waanzinnige machtswellust van de ratten kan stoppen. Boven de grond wordt intussen de prinses belaagd door varkenshoedster Miggery Sow (Tracey Ullman), die ambities heeft om zelf ook prinses te worden.

The Tale Of Despereaux
is best een leuk uitgevoerde animatiefilm zonder al te veel moreel gezwets, maar al wat in het scenario niet gewoon koudweg gestolen is uit andere animatiefilms, heeft een zodanig troebele samenhang dat het toch even moeite doen is om te kunnen volgen. Ook is de animatie duidelijk van een tweederangsniveau: studio's als Dreamworks en Pixar leggen de lat véél hoger. Leuk is dan weer de cast met redelijke grote namen in, variërend van Matthew Broderick over Robbie Coltrane, Dustin Hoffman, Emma Watson tot en met zelfs Tracey Ullman.

BEELD EN GELUID

Op Blu-ray komen de details nog eens eens zo goed tot hun recht dan op de dvd. Het zwartniveau is rechttoe-rechtaan, de kleuren zijn stabiel genoeg om een aardbeving te overleven, en maken van de bonte beestenboel een kleurig stelletje; bij de animatie van de mensen wordt dan weer de bal misgeslagen; zelfs de cartooneske stijl die Pixar bijvoorbeeld hanteerde in The Incredibles is stukken beter dan deze statische bleekscheten. Noemenswaardige fouten zijn er niet te bespeuren. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is evenwichtig en laat af en toe haar volle capaciteit tot ontplooiing komen. De dialogen worden er niet door naar de achtergrond gedrukt, en ook de soundtrack komt nog redelijk door, alhoewel dit werkstuk van William Ross niet dadelijk de geschiedenis in zal gaan als een memorabele soundtrack.

EXTRA'S

We krijgen twee weggelaten liedjes: It's Great To Be A Rat en het toepasselijk getitelde Soup (4:36) en een veel te korte making of-documentaire (11:41). Daarnaast vinden we nog een uitgebreide Storyboard to film comparison (35:08) terug.

CONCLUSIE

The Tale Of Despereaux is inhoudelijk een te groot lichtgewicht om met de grote jongens te kunnen meespelen, en veel kinderen zullen afknappen op de niet-rechtlijnige verhaallijn. Daarnaast zitten er genoeg elementen die onze sympathie opwekken, maar deze film is absoluut geen origineel product waarvan we kunnen zeggen "Dát is nu eens goed gevonden!"coverStudio: Universal

Regie: Sam Fell & Rob Stevenhagen
Met: Matthew Broderick, Robbie Coltrane, Dustin Hoffman, Richard Jenkins, Kevin Kline, Frank Langella, William H. Macy, Tracey Ullman, Emma Watson, Sigourney Weaver

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582609295


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlans DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Catalaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Catalaans, Duits, Italiaans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 verwijderde scènes
• Making-of-documentaire
• Storyboard to film comparison

Andere recente releases van deze maatschappij