:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISSION: IMPOSSIBLE - EXTREME BLU-RAY TRILOGY
MISSION: IMPOSSIBLE - EXTREME BLU-RAY TRILOGY (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-03-19
FILMS
Mission: Impossible 1
Jim Phelps is geheimagent bij IMF (Impossible Mission Force). Samen met zijn team heeft hij de opdracht gekregen om naar Praag te vertrekken om daar een zeer belangrijke diskette uit de handen van de vijand te houden. Die zou immers de namen bevatten van alle Amerikaanse spionnen en het spreekt voor zich dat het een ramp zou zijn mochten die gegevens in de verkeerde handen vallen. Jim krijgt de hulp van zijn vrouw Caire, Ehtan Hunt, Sarah Davies en Jack Harmon. Eens aangekomen in Praag loopt de missie echter grondig fout. Het team loopt er in de val. Ethan en Claire slagen erin te ontsnappen, maar de rest wordt in koelen bloede vermoord. Ethan neemt direct contact op met zijn superieuren om ze te waarschuwen dat de missie mislukt is, maar dan blijkt dat er helemaal geen diskette met gevoelige gegevens bestond. De missie was uitgedacht om te kunnen bepalen wie een verrader is binnen het IMF. Aangezien Ethan de aanval overleefd heeft, is hij de topverdachte. Ethan en Claire willen alles op alles zetten om de echte verrader, die zich Job 3:14 noemt, te vatten.

Mission: Impossible 2
De Russische wetenschapper Nekhorvich heeft een product ontwikkeld dat hij zelf het monster Chimera noemt. Gelukkig heeft hij ook de bijbehorende oplossing in handen: Bellerophon. Hij injecteert zichzelf met Chimera en op die manier wil hij zowel met Chimera als Bellerophon naar Atlanta trekken. Om zijn veiligheid tijdens de reis te garanderen, schakelt hij Dimitri - alias Ethan Hunt - in. Wat hij echter te laat beseft is dat één van Hunts collega's zijn plaats heeft ingenomen. En Nekhorvich had het moeilijk slechter kunnen treffen, want zijn reisgenoot is niemand minder dan Sean Ambrose, een spion die ervoor bekend staat een spoor van lijken achter te laten. Ambrose schakelt de wetenschapper en de rest van de passagiers van het lijnvliegtuig uit en gaat zelf aan de haal met Bellerophon. Ondertussen is de echte Ethan Hunt aan het genieten van een avontuurlijke vakantie. Maar een topspion kent nooit rust en zijn werkgever weet hem zelfs op deze afgelegen plaats te vinden. Hij moet zo snel mogelijk Ambroses plannen proberen te doorgronden. Hiervoor heeft hij de hulp nodig van de knappe meesterdievegge Nyah Nordoff-Hall. Zij is het ex-liefje van Sean en via haar hoopt het IMF waardevolle informatie los te krijgen. Maar de zaken lopen niet meteen zoals gepland. Vooreerst kan Hunt het niet nalaten verliefd te worden op Nyah, bovendien blijkt Chimera niets minder te zijn dan een uiterst dodelijk griepvirus waarvoor Bellerophon de enige remedie is. Het duurt niet lang voordat ook Ambrose dat doorheeft. Hij beseft dat hij met alleen de remedie niet ver zal springen en wil koste wat het kost ook het virus zelf in handen krijgen. Voor Ethan begint een race tegen de klok om Chimera te vernietigen en Nyah te redden.

Mission: Impossible 3
Het gaat Ethan Hunt voor de wind. Hij is verloofd met de knappe Julia en op het eerste gezicht leiden ze een perfect, maar gewoon leventje. Zij is verpleegster en hij geeft zich uit voor verkeersdeskundige. Dat laatste is echter een leugentje om bestwil, want hij heeft zijn toekomstige nooit iets verteld over zijn echte job en wil dat zo houden. Vandaar dat Ethan al een tijdje niet meer op missie geweest is. In plaats daarvan traint hij toekomstige agenten voor het IMF. Maar daar komt verandering in als Musgrave Ethan contacteert tijdens een familiefeest. Eén van de nieuwe agenten, Lindsey Farris, is verdwenen tijdens een opdracht in Duitsland. Het is aan Ethan en zijn team om haar terug te vinden. Hoewel hij niet wild is van het idee om weer veldwerk te doen, trekt hij toch naar Berlijn. Lindsey was immers de eerste agente die hij klaar achtte voor het serieuze werk. Ethan slaagt erin om Lindsey te bevrijden uit een verlaten fabrieksgebouw, maar daarna loopt het toch nog mis. De jonge vrouw sterft door een ingeplante tijdbom in haar hersenen. Met een dode agente en voorts geen informatie is de missie verre van geslaagd. Hunts grote baas, Brassel, is niet erg opgetogen. In een poging de zaken recht te trekken, gaat Ethan met zijn team zelf op zoek naar Owen Davian, een smokkelaar die Lindsey in het oog moest houden. Deze nieuwe missie, die Ethan op eigen houtje onderneemt, leidt hem naar Rome. Hij kan Davian onderscheppen in het Vaticaan, maar vanaf dan lopen de zaken pas echt uit de hand. Hij komt te weten dat Davian hulp heeft binnen het IMF. Maar zo gemakkelijk laat Davian zich niet klissen. In een spectaculaire bevrijdingsoperatie wordt hij gered. Bovendien heeft hij gezworen wraak te nemen op Ethan, maar vooral ook op zijn toekomstige vrouw Julia.

BEELD EN GELUID
Over het algemeen is het beeld in de eerste twee films scherp, helder en met voldoende contrast. Toch stelt het beeld enigszins teleur. Het is niet zo proper als je van een Blu-ray zou verwachten. De kleuren zijn wel helder, maar in grotere kleurvlakken merkten we geregeld wel wat ruis op. In de actiescènes, waarin er constant beweging zit in het beeld, valt dat uiteraard een stuk minder op. Het geluid is dan weer wel van schitterende kwaliteit. De DTS Master Audio 5.1-geluidstrack klinkt zeer indrukwekkend. Het surroundaspect is duidelijk aanwezig, zoals het hoort in een actiefilm als Mission Impossible. Ook de subwoofer draagt zijn steentje bij en zorgt ervoor dat het geluid een diepe en volle ondertoon krijgt. Qua beeldkwaliteit heeft Mission: Impossible 3 hetzelfde probleem als de eerste twee films. Ook hier zit er heel wat ruis in het beeld, zeker in de grote kleurvlakken. De donkere scènes lijden bovendien soms onder een gebrek aan contrast. Maar deze probleempjes met het beeld zijn niets vergeleken met die van het geluid. Geen high definition-geluid bij deze laatste film, maar wel gewoon 5.1-surroundgeluid. Hoewel deze geluidstrack best wel OK is, stelt hij niet veel voor ten opzichte van het geluid van de andere films. Het is onbegrijpelijk dat er toch voor dit geluid gekozen is.

EXTRA'S
Wat we vooreerst moeten vermelden is dat de Mission: Impossible-box werkelijk bol staat van het bonusmateriaal. Bij elk van de drie films zitten heel wat extra's die zeker de moeite waard zijn.

Bij de eerste film vinden we vooreerst Mission: Remarkable - 40 Years of Creating the Impossible (11'26"), over de oude tv-serie en het ontstaan van de nieuwe film. We krijgen van de producers en de cast te horen hoe ze staan ten opzichte van de serie en hoe ze geprobeerd hebben die nieuw leven in te blazen. Maar vooral praten ze over waar de film echt over gaat en welke hindernissen ze moesten overwinnen om tot Mission: Impossible te komen. In Mission: Explosive Exploits (5'09") zoomen de makers in op de spectaculaire stunts uit de film die Tom Cruise grotendeels zelf heeft uitgevoerd. Mission: Spies Among Us (8'40") handelt over wat Mission: Impossible zo aantrekkelijk maakt voor het publiek en dat is juist het feit dat een organisatie als IMF wel zou kunnen bestaan. Vandaar dat deze extra kijkt naar de echte special agents van de wereld en de technieken waarover zij beschikken. Mission: Catching the Train (2'39") bekijkt de spectaculaire scènes op het dak van de trein van dichterbij. In Mission: International Spy Museum (6'31") nemen we een kijkje in het spionagemuseum in Washington waar allerlei werktuigen uitgestald liggen die echte spionnen gebruiken. We zien de realiteit achter films als Mission: Impossible. Mission: Agent Dossiers is een extra van een heel andere aard. We vinden hier als het ware de personeelsfiches terug van de verschillende geheime agenten van het IMF. Jammer genoeg vallen de fiches nogal klein uit op het scherm. Excellence in Film ( 9'15") is een eerbetoon aan Tom Cruise dat getoond werd tijdens de prijsuitreiking van de British Academy of Film and Television Arts in 2005. Tom Cruise won toen de Stanley Kubrick Britannia Award. Het eerbetoon bevat uiteraard niet alleen fragmenten uit Mission: Impossible, maar toont de diversiteit van het werk van Tom Cruise. Generation: Cruise (3'36") gaat in dezelfde richting. Hier zijn we een eerbetoon aan Tom Cruise tijdens de MTV Movie Awards van 2005. Voorts vinden we nog een Photo Gallery met heel wat screencaps uit Mission: Impossible. De laatste extra is Mission: Marketing. Onder deze noemer vinden we alle teasers, trailers en tv-spotjes die gemaakt zijn voor de promotie van Mission: Impossible.

Net zoals de eerste film, vinden we op de disk van de tweede film ook een groot aantal leuke extra's. In de eerste plaats kan ervoor gekozen worden de film te bekijken met commentaar van de regisseur John Woo. Deze Commentary by director John Woo komt als een voice-over bij de film en kan niet in het Nederlands ondertiteld worden, maar wel in het Engels, Spaans, Frans, Italiaans en Portugees. In Behind the Mission (14'28") krijgen we meer uitleg over de film van Tom Cruise, Dougray Scott, Thandie Newton en John Woo, de producer en de screenwriter. Deze interviews zijn wel Nederlands ondertiteld. In Mission Incredible (5'12”) wordt er ingezoomd op de actiescènes waar Tom Cruise zelf veel aan meegedaan heeft. In deze korte extra zitten wel een aantal leuke beelden. Impossible Shots (34'17") legt elf verschillende actiescènes onder de loep. De uitleg van verschillende medewerkers wordt gecombineerd met beelden uit de film en vanop de set. I disappear - Metallica (4'33") toont ons de videoclip van de song die Metallica schreef voor deze film. Alternate Title Sequence (37") biedt een alternatieve - en volgens ons duidelijk minder geslaagde - intro. Laatst vinden we Excellence in Film en Generation: Cruise terug dat we reeds bij de eerste film zagen.

Hoewel de derde Mission: Impossible-film iets minder goed scoort op sommige punten dan zijn voorgangers, is dit zeker niet het geval wat bonusmateriaal betreft. Voor de derde film is er gekozen om het bonusmateriaal op een aparte disk te zetten. Alleen de audiocommentaar vinden we op de eerste disk bij de film. In The Making of the Mission (28'42") spreken Tom Cruise, de cast en de crew over het ontstaan en het maken van de derde film uit de trilogie. We krijgen voornamelijk beelden te zien vanop de set. Ook wordt er heel wat verteld over hoe het er echt aan toeging op de set. Het geheel is een interessante making-of geworden. In Inside the IMF (21'15") zien we waarom deze derde film meer aansluit bij de tv-serie. Er wordt in Mission: Impossible 3 immers meer gekeken naar het hele team en niet alleen naar het personage van Ethan Hunt, hoewel we juist in deze film meer te weten komen over het privéleven van deze geheime agent. Deze extra kijkt ook achtereenvolgens naar de verschillende hoofdpersonages. Mission Action: Inside the Action Unit (25'39") gaat over de actiescènes en de stunts die weer talrijk aanwezig zijn in deze film. En zoals we al weten uit de vorige twee films, blijft Tom Cruise er voor gaan om zijn stunts zelf te verzorgen. Uiteraard komt hier heel wat denkwerk aan te pas. Visualizing the Mission (10'40") legt uit hoe er bij het maken van deze film gebruik gemaakt wordt van pre-vis. Dat is een programma waarmee technische actiescènes kunnen uitgedacht en bekeken worden vóór de eigenlijke opnames starten. Zo probeert de crew zo veel mogelijk onvoorziene omstandigheden te vermijden en het filmen te vergemakkelijken. In Mission: Metamorphosis (8'09") zien we de zoektocht van de producer naar de geschikte machine om de maskers te maken. Die zijn uiteraard typisch voor Mission: Impossible. Dus wanneer kijkers eindelijk te zien krijgen hoe de maskers gemaakt worden, moet dat er ook aannemelijk uitzien. En hier is duidelijk heel wat werk in gekropen. In Scoring the Mission (4'59") krijgen we te zien hoe de muziek uit de film tot stand kwam. Moviefone Unscripted: Tom Cruise, J.J. Abrams (8'03") toont een gesprek tussen Tom Cruise en J.J Abrams. De twee interviewen elkaar aan de hand van vragen die ze van fans gekregen hebben. Launching the Mission (14'04") toont de lancering van de derde Mission: Impossible-film op vier verschillende locaties, namelijk in New York, Rome, Parijs, Londen en Japan. En het is duidelijk dat voor de lancering kosten noch moeite gespaard zijn. Tom Cruise kreeg overal een indrukwekkende intrede met helikopters, chique auto's, motors en nog zoveel meer. Afgezien van deze extra's vinden we ook nog enkele Deleted Scenes terug en de trailers en teasers die gebundeld zitten onder de Mission: Marketing. Voorts staan ook nog de tv-spotjes en de Photo Gallery op het schijfje. De laatste extra Excellence in Film is hetzelfde eerbetoon dat we ook al bij het bonusmateriaal van de tweede film konden bekijken.

CONCLUSIE
Fans van actiefilms zullen zeker smullen van deze Mission Impossible-boxset. Die bevat immers alle elementen van een goede actiefilm. Technische snufjes, snelle auto's, knappe vrouwen en flitsende vechtscènes, het zit er allemaal in.


coverStudio: Paramount

Regie: Brian De Palma, John Woo, J.J. Abrams
Met: Tom Cruise, Ving Rhames

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996-2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
358 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582879711


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Voor Mission: Impossible 3
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Zweeds, Deens, Noors, Fins, Portugees
Extra's:
Mission: Impossible
• Mission: Remarkable - 40 years of Creating the Impossible
• Mission: Explosive Exploits
• Mission: Spies Among Us
• Mission: Catching the Train
• Mission: International Spy Museum
• Mission: Agent Dossiers
• Excellence in Film: Cruise
• Generation: Cruise
• Photo Gallery
• MISSION: MARKETING: Mission: Impossible Teaser (HD), Mission: Impossible Trailer (HD), TV Spots

Mission: Impossible 2
• Commentary by Director John Woo
• Behind the Mission
• Mission Incredible
• Impossible Shots
• Disappear - Metallica
• Alternate Title Sequence
• Excellence in Film: Cruise
• Generation: Cruise
• Mission Improbable MTV Award Show parody

Mission: Impossible 3
Extra's Disc 1: Audio Commentary by Tom Cruise and Director J.J. Abrams
Extra's Disc 2:
• The Making of the Mission (HD)
• Inside the IMF
• Mission Action: Inside the Action Unit (HD)
• Visualizing hte Mission (HD)
• Mission: Metamorphosis (HD)
• Scoring the Mission (HD)
• Moviefone Unscripted: Tom Cruise, J.J. Abrams
• Launching the Mission
• Deleted Scenes (HD)
• Theatrical Trailers (HD)
• TV Spots
• Photo Gallery
• Excellence in Film

Andere recente releases van deze maatschappij