:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUR UN ARBRE PERCHÉ
SUR UN ARBRE PERCHÉ
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-04-05
FILM
Sur Un Arbe Perché is wel geen bioscoopkraker zoals La Grande Vadrouille of Le Corniaud  dat zijn, toch zijn we blij dat Lime Lights deze komedie in de Benelux op dvd uitbrengt. Niet dat je deze komedie een schot in de roos kan noemen, want door de klungelige regie van Serge Korber is Sur Un Arbe Perché zonder twijfel één van de minste films van Frankrijks meest populaire komiek. Dat deze cineast de technieken van de zevende kunst niet echt beheerst, konden we reeds eerder zien in het eveneens beroerde L’Homme Orchestre en het is eigenlijk geen wonder dat deze rare snuiter in het midden van de jaren 70 het over een andere boeg gooide en pornofilms draaide onder het pseudoniem John Thomas.
 
 
Onder het motto ‘actie is beter dan lang overleg’ legt de rijke projectontwikkelaar Henri Roubier (Louis de Funès) in Frankrijk de ene autoweg na de andere aan. Omdat hij ook het Italiaans wegennet onder zijn hoede wil krijgen, is hij op weg naar de minister om een nieuw contract in de wacht te slepen, maar door een staking van de vrachtwagenchauffeurs staat de chagrijne industrieel in een ellenlange file alwaar hij tegen zijn zin wordt vergezeld door twee lifters: een anonieme jongen (Olivier de Funès, en jawel de zoon van!) en de sexy mevrouw Muller (Geraldine Chaplin, en ja ook de dochter van!). Wanneer na lang wachten het verkeer eindelijk weer op dreef komt, zoeft de woedende Henri in volle snelheid weg.
 
Wie te vlug rijdt, kan wel eens tegen een paal aanbelanden, maar de witte cabriolet van Henri komt bovenop een boom terecht wanneer hij een bocht mist. De vraag is wie de drie ongelukkigen zal vinden, want geen zinnig mens zal een auto op zo'n plaats zoeken. Eens ze bekomen zijn van de shock zien de drie op hun draagbare televisietoestel (blijkbaar is het geen probleem voor regisseur Korber om zoiets onzinnigs te bedenken) dat de Franse overheid denkt  dat de gefortuneerde ondernemer is ontvoerd.
 
 
We gaan de pret van de lezer niet vergallen door de geslaagde grapjes van deze vrij aardige komedie te onthullen, want die zijn in groten getale aanwezig en dat is grotendeels te danken aan Louis de Funès die zonder moeite van Sur Un Arbre Perché een onemanshow maakt. Jammer genoeg worden deze inspanningen tenietgedaan door de debiele ingevingen van Korber. Dat de zoon van Louis de Funès niet kan acteren wisten we al langer en behalve mooi en sexy wezen, moet je van Geraldine Chaplin niet meer verwachten. Nou goed, fans van de komiek die bereid zijn om enkele infantiele plotwendingen en overbodige verhaallijnen door te slikken, zullen met volle teugen van deze komedie genieten, ook al is het enkel de kale, cholerische kaalkop die Sur Un Arbre Perché van de ondergang redt.
 
BEELD EN GELUID
Deze komedie uit 1971 is mooi opgepoetst waardoor er weinig of geen filmgrain is, ook al kun je in bepaalde scènes merken dat Sur Un Arbre Perché een vrij goedkope productie is. Het geluid is zeer helder, maar door de verschrikkelijke score van Alain Gorageur heb je de neiging om de volumeknop naar links te draaien.
 
 
EXTRA’S
Er zijn geen extra’s op deze dvd.
 
CONCLUSIE
Een film van Louis de Funès bekijk je uiteraard in hoofdzaak voor de vele grollen. Als je bereid bent om de ogen te sluiten voor de verschrikkelijke regie van Serge Korber is Sur Un Arbre Perché net geen klassieker in zijn genre geworden.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Serge Korber
Met: Louis de Funès, Geraldine Chaplin, Olivier de Funès, Alice Sapritch, Paul Préboist, Roland Armontel

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012158481


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij