:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLIKKEN - SEIZOEN 1
FLIKKEN - SEIZOEN 1
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-09-10
SERIE
In 1999 verscheen het eerste seizoen van Flikken op de Belgische televisie, een serie die het reilen en zeilen van het Gentse politiekorps onder de loep neemt. Elke aflevering is goed opgebouwd en staat garant voor de nodige dosis spanning, een vleugje humor, relatieproblematiek en de nodige spanningen in het team. Elk van de acteurs spelen hun rol trouwens met voldoende overtuiging. In deze eerste reeks maken we kennis met het politieteam van commissaris Deprez (Hubert Damien). De jonge inspecteur Tony Dierickx (Joke Devynck) is een harde tante, ligt constant dwars, lapt soms de regels aan haar laars. De koelbloedige inspecteur Britt Michiels (Andrea Croonenberghs) wordt de nieuwe partner van Tony en geleidelijk aan leren ze elkaar beter te respecteren. Brigadier Ben Vanneste (Axel Daeselaire) vormt een duo met brigadier Selattin Ates (Cahit Ölmez). De twee zijn tegengestelden wat karakter betreft maar voelen elkaar in de job perfect aan. Wanneer Ben’s jongere zus Merel aanknoopt met Selattin ontstaan er tussen hem en Ben enige strubbelingen. Hoofdbrigadier Raymond Jacobs (Ludo Hellinx) is de oudste van het team. Zijn jarenlange ervaring deelt hij met enige tegenzin met zijn ambitieuze jongere en onervaren partner Wilfried Pasmans (Mark Tijsmans). Raymond is echter van goede wil en Wilfried zal van hem beetje bij beetje de nodige kennis opdoen. Na verloop van tijd vormen ook zij een onafscheidelijk duo.AFLEVERINGEN
- Disc 1: Partners, Lijfwacht, Lopend Vuur
- Disc 2: Dood Spoor, In Dubio, Sloopwerk, Ooggetuige
- Disc 3: Slagen en Verwondingen, Pickpocket, Doodrijder
- Disc 4: Schoolplicht, Op Voorschrift, Volle Maan

De afleveringen worden telkens Nederlands ondertiteld (uitschakelbaar) en via de optie "speel alle afleveringen" kan je alles ononderbroken bekijken.

1. Partners
Commissaris Deprez wijst Tony na een zoveelste aanvaring met een zoveelste mannelijke collega een nieuwe partner toe: Britt. Ze worden meteen samen uitgestuurd voor een eerste zaak: een scholier is zwaar gewond nadat hij door een auto is aangereden. De chauffeur heeft vluchtmisdrijf gepleegd. Tijdens het onderzoek laat Tony geen kans voorbij gaan om haar nieuwe partner duidelijk te maken wat ze van haar denkt.

2. Lijfwacht
Britt en Tony onderzoeken de klacht van een vrouw die door haar ex-vriend zou worden gestalkt. Maar, Tony is er met haar gedachten niet helemaal bij. Ze heeft twee kaartjes en een afspraak voor de openingsavond van het Internationaal Filmfestival. Op die avond moeten Vanneste en Sellatin escorte rijden. Raymond en Pasmans staan in voor de persoonlijke veiligheid van de eregenodigde.

3. Lopend Vuur
Bij een nachtelijke brand in een Turkse pitabaar raakt de uitbater zwaar gewond. Er is sprake van kwaad opzet, wat de hele stad in rep en roer zet. De druk van politiek, media en publieke opinie op het team van Deprez wordt bijzonder groot.

4. Dood Spoor
In de haven van Gent wordt op zondagochtend het lijk van een taxichauffeur gevonden. Zijn keel is overgesneden en zijn recette geroofd. Britt en Tony weten onderzoeksrechter Francken ervan te overtuigen om de zaak aan hen toe te wijzen en niet aan de Federale politie. De twee vrouwen krijgen één dag. Pasmans heeft ook Raymond op zijn vrije dag voor dit onderzoek gemobiliseerd. Maar die twee moeten zich van Deprez met een ander vergrijp bezighouden.

5. In Dubio
Een nachtelijke noodoproep voor Vanneste en Selattin: een lifster heeft een chauffeur met een mes verwond en hem beroofd. De agenten gaan op zoek naar het meisje. Ze merken al vlug dat hun zaak merkwaardige aanknopingspunten vertoont met een vermeende verdwijning die Britt en Tony onderzoeken. Sinds enkele dagen wordt ook het Stadhuis met graffiti beklad. Pasmans meldt zich als vrijwilliger om deze vandaal op te sporen. En dus moet ook Raymond mee.6. Sloopwerk
De politie wordt opgeroepen om op last van de eigenaar een kraakpand te ontruimen. Niemand van de flikken is daar erg mee opgezet. Vanneste heeft de leiding en ontdekt tot zijn verbijstering dat zijn zus Merel één van de krakers is. Tijdens de ontruiming loopt één en ander grondig fout en het team krijgt ongewenst bezoek van de Dienst Intern Toezicht.

7. Ooggetuige
In het Citadelpark wordt het lijk van een man gevonden. Alles wijst erop dat hij 's nachts is vermoord bij een bezoek aan de homoprostituees in het park. Tony leidt het onderzoek want Britt, pas terug uit ziekteverlof, mag van baas Deprez alleen bureauwerk doen. Toch gaat Britt samen met Tony op zoek naar getuigen.

8. Slagen En verwondingen
Dany De Volder komt 's nachts thuis en treft er de politie en een ambulance. Zijn moeder is door een inbreker zwaar mishandeld. Britt en Tony ontdekken tegenstrijdigheden in het verhaal van de vader en raken overtuigd dat hij het hele inbrekersverhaal heeft verzonnen. Raymond kent de familie en twijfelt aan de piste die Britt en Tony volgen.

9. Pickpocket
Een internationale bende pickpockets is naar Gent afgezakt en de Unit Gauwdiefstallen vraagt het team bij te springen. De mannen hebben zich goed voorbereid en trakteren Britt en Tony op een verrassing. Bovendien wil de burgemeester bij het begin van het toeristisch seizoen meer blauw op straat...

10. Doodrijder
Voor een bar wordt een oude man met zijn hondje van zijn bromfiets gereden door een onvoorzichtige chauffeur. De chauffeur pleegt vluchtmisdrijf. Raymond en Pasmans ontfermen zich over de arme sukkelaar en het gewonde dier. Britt en Tony hebben een afspraak met onderzoeksrechter Francken die op zich laat wachten. Dan krijgt Tony een telefoon van Vanneste...

11. Schoolplicht
Een vader komt aangifte doen van de verdwijning van zijn dochter Sofie. Zij is lerares in een probleemschool. Even later wordt haar lijk opgevist uit het Groot Dok. Het lichaam van de jonge vrouw vertoont sporen van recent geweld. Britt en Tony voeren het onderzoek en hebben een aanvaring met de nieuwe onderzoeksrechter.

12. Voorschrift
In een appartement wordt het lijk aangetroffen van een drugsdode. Het meisje blijkt gestorven aan een fatale combinatie medicijnen. De voorschriften dragen de naam van een huisarts die Britt en Tony maar al te bekend is. Raymond en Pasmans ondervinden ondertussen dat sommigen meer gelijk zijn voor de wet dan anderen.

13. Volle maan
Het is zaterdagnacht en volle maan. Het commissariaat van Gent-Centrum wordt overstelpt met een uitgelezen selectie vreemde schepsels en ongewone oproepen. Vanneste mobiliseert zijn collega's voor de verhuis van zijn zus Merel de volgende morgen. Britt probeert tevergeefs Kris te bereiken om haar misstap goed te maken.BEELD EN GELUID
Flikken werd reeds vanaf seizoen 1 in breedbeeld opgenomen en vertoond op televisie. De transfer naar dvd is bovendien anamorfisch en van goede kwaliteit. Het beeld bevat mooie en volle kleuren, voldoende detail en scherpte en heeft een goed contrast. Slechts heel af en toe konden wij een miniem compressiefoutje vaststellen. Het geluid betreft een Dolby Digital Surround track die mooi gebruikt maakt van de beschikbare kanalen. Dialogen klinken helder en verstaanbaar, terwijl bij de actiescènes ook het surroundkanaal mee in de actie betrokken wordt. Beiden zijn prima transfers.EXTRA’S
Op de eerste dvd van deze box je extra bonusmateriaal aan: fragmenten uit diverse VRT-programma’s en speciaal voor de gelegenheid gemaakte interviews met cast en crew.

“Een blik achter de schermen met Mark Tijsmans” (2 min. 45) is een kort fragment uit het Ketnet-programma Mijn Gedacht. Tijsmans die de rol speelt van de jonge Pasmans leidt ons rond op de set van Flikken.

“Met Urbanus op de set” (3 min. 15) is een kort fragment uit het TV1-programma Nieuwe maandag. In zijn eigen gekende stijl zwerft Urbanus rond op de set van Flikken en zorgt voor een aantal grappige situaties.

“Bruce Moerman, de flik achter de flikken” (6 min.) is een fragment uit het TV1-programma Afrit 9 en volgt een echte agent op de set van Flikken. Hij coördineert sommige actiescènes en controleert of de handelingen door de acteurs goed worden uitgevoerd. Tevens staat hij in voor de gevechtscènes en de voorbereidingen ervan. In een aantal afleveringen krijgt hij trouwens een figurantenrol.“Acteursopleiding” (1 min. 45) is een fragment uit het Ketnet-programma Studio.ket.

"Making of: brand in het pitarestaurant” (2 min.) is een fragment uit het Ketnet-programma Studio.ket en toont de totstandkoming van de brand in het pitarestaurant uit aflevering 3. De stuntcoördinators lichten het één en ander toe, echter één van hen is Franstalig en dat wordt niet ondertiteld.

We krijgen tevens een DVD preview trailer te zien voor Flikken 2 (2 min. 50) en Windkracht 10 (1 min. 35), deze laatste is eveneens een TV1-serie. Waarschijnlijk kunnen we in het voorjaar van 2003 van beiden een dvd-release verwachten.

Tijdens de interviews (38 min.) vertellen de acteurs meer over hun ervaringen, hun personage en de samenwerking onderling. De mensen achter de schermen vertellen dan weer iets meer over de totstandkoming van de serie en de impact ervan op het publike en de stad gent. Interviews zijn er met Andrea Croonenberghs, Joke Devynck, Mark Tijsmans, Ludo Hellinx, Axel Daeseleire, Rebecca Huys, programmaker Mark De Geest, scenarist Pierre De Clercq, producent Erwin Provoost en de hoofdcommissaris van de stad Gent.

Via de heel handige optie “speel alle extra’s” kan je bovendien alles netjes na elkaar afspelen zonder onderbrekingen. De extra’s worden niet Nederlands ondertiteld.

Er bevindt zich zelfs een korte easter egg (verborgen extra) op de eerste dvd. Hier kom je te weten hoe je die kan opsporen.CONCLUSIE
Het eerste seizoen van Flikken heeft ons eerlijk gezegd aangenaam verrast. De serie is goed gemaakt, de acteurs spelen hun rol uitstekend en de afleveringen zorgen elk op zich voor de nodige dosis spanning en een vleugje humor. Daarbij wordt het uitdiepen en ontwikkelen van de onderlinge relaties niet uit het oog verloren. Komt daar nog bij dat de serie prima op dvd gezet wordt wat maakt dat deze release een aanrader is op alle vlakken!


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Diversen
Met: Joke Devynck, Andrea Croonenberghs, Axel Daeselaire, Cahit Ölmez, Ludo Hellinx, Mark Tijsmans, Hubert Damien

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
0

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
650 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983454859


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews cast en crew
• Blik achter de schermen
• Met Urbanus op de set
• De flik achter de flikken
• Acteursopleiding
• Making of
• DVD Trailer Windkracht 10
• DVD Trailer Flikken 2
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij