:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEDABOTS DEEL 1 - DE KOMST VAN METABEE
MEDABOTS DEEL 1 - DE KOMST VAN METABEE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-09-17
FILM
Aan het begin van de eerste aflevering zijn we getuige van een dievenbende die een speciale medaille steelt van een onbekende man. Maar deze bende wordt echter zelf bestolen door een mysterieuze verklede figuur. Dan laat hijzelf door een stom toeval deze de medaille vallen in een diepe rivier. Later blijkt dat het hier gaat om een zéér krachtige medaille die de kracht en ziel geeft aan een Medabot. Medabots zijn compacte robots waarmee geduelleerd word. De jonge Ikky is één van de enige jongens in de buurt die geen Medabot bezit. Daardoor is hij ook regelmatig het mikpunt van spot. Zijn grootste droom is om een gevierd Robattle-kampioen te worden. Dit zijn officiële duellen tussen twee Medabots en hun bestuurders. Op een dag kan zijn geluk niet op als hij een Meda-medaille vind aan de kant van een rivier. Hij beseft niet dat dit een héél bijzondere Meda-medaille is! Met zijn spaarpot in de hand trekt Ikky naar de dichtstbijzijnde Medabot-shop. Al snel komt hij tot de ontdekking dat hij enkel maar een oud en stoffig model kan betalen. Maar éénmaal de medaille word ingebracht wordt zijn Medabot onoverwinnelijk! Ikky geeft zijn robot de naam Metabee. Samen beleven ze de spannendste avonturen…

Nu de heisa rond overschatte kinderanimés Pokémon en Digimon stilaan wat geluwd is, krijgen we opnieuw iets nieuws in de maag gesplitst, namelijk Medabots! Meer van hetzelfde hoor ik iedereen al denken. En eigenlijk is dit ook zo, alleen stijgt Medabots iets boven Pokémon en konsoorten uit. Dit komt door de soms zéér leuke situaties waar hoofdpersonage Ikky en zijn rebellerende robot Metabee in terechtkomen. Ook het gekibbel tussen beide hoofdpersonages kon een lach op ons gezicht krijgen. Voor de rest is alles hetzelfde als Pokémon en Digimon, namelijk: altijd hetzelfde flutverhaaltje, karakters slecht tot helemaal niet uitgewerkt, simpel en goedkoop getekend en bij momenten veel té kinderachtig. Maar het kinderpubliek zal daar niet van wakker liggen en deze zullen allemaal massaal genieten van Medabots. Zo is de series in Japan en Amerika ondertussen al een megasucces. En wordt de rage verder gezet met allerhande speelgoed en videogames dat met de regelmaat van de klok op de markt word gegooid. We zijn benieuwd of het hier ook zo’n rage gaat teweegbrengen…

BEELD EN GELUID
Het beeldformaat op deze schijf is 1.78:1, dit terwijl de serie een origineel formaat heeft van 1.33:1! Dit omdat Medabots speciaal gemaakt is voor televisie. Na wat onderzoek ontdekken we dat de mensen bij Bridge er het lumineuze idee hadden om een 16:9-formaat te creëren door een stukje af te halen van de boven- en onderkant van het beeld. Erg slordig! Voor de rest heeft het beeld dikwijls een softe aanblik, dit door de soms storende hoeveelheid filmgrain. Spijtig genoeg hebben we enkele zware digitale compressiefouten kunnen bemerken. Ook de geluidskwaliteit is niet je dat. De Dolby Digital 2.0-track is vrij van ruis, maar toch hebben we een enkele keer oneffenheden opgemerkt die er niet thuishoorden. Dan viel het ons onmiddellijk op dat de begintune van de eerste twee afleveringen véél harder waren opgenomen dan bij de laatste twee episodes. Tijdens de afleveringen zelf blijft het geluidsniveau echter hetzelfde. Voor de rest klinkt het geluid niet indrukwekkend, maar voldoende voor dit soort series. Waarom verdient het geluid dan maar een 4,5? De verschrikkelijke dubbing. Vind je het soms al erg (zoals bijvoorbeeld bij titels als Dragonball Z) dat we soms te maken krijgen met een minder leuke Engelse dub, dan gaan bij deze Nederlands gesproken-versie van Medabots volledig je tenen krullen. Het toch al bedenkelijke niveau van series als Pokémon, Digimon en deze Medabots, wordt nog verder naar beneden gehaald door de ondermaatse Nederlandse dub. Spijtig, maar Bridge heeft met deze Medabots-schijf een teleurstellende release afgeleverd. Hopelijk herhalen ze hun fouten niet meer bij toekomstige releases.

EXTRA’S
Buiten enkele spotjes van tekenfilmseries als Jim Button, The Kids From Room 402, Bobby’s World en Wunschpunsch hebben we helemaal niets aan extra’s. En deze spotjes spelen ook enkel maar automatisch af aan het begin bij het opstarten van de schijf.

CONCLUSIE
Medabots is een middelmatige kinderanimé à la Pokémon. Door enkele grappige stukjes stijgt Medabots iets boven voornoemde animétitel uit. Maar mede door de mensonterende Nederlandse dub, is ook deze Medabots een tegenvaller. Ook de DVD zelf is niet veel soeps. We hebben hier niet de originele taal, niet het originele beeldformaat en tenslotte bevat de schijf zo goed als niets aan extra’s. Wij kunnen deze DVD dus ook enkel maar aanraden aan de hevigste fans van Medabots, en series als Pokémon en Digimon.


cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Tensai Okamura
Met: Diversen

Film:
5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
4,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983454620


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Cross-promotional spots

Andere recente releases van deze maatschappij