:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIANCEE DE DRACULA, LA
FIANCEE DE DRACULA, LA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-08-07
FILM
Lezers die regelmatig onze recensies over horrorfilms raadplegen, zullen ondertussen wel vertrouwd zijn met het enfant terrible van de Franse cinema Jean Rollin. In een tijdspanne van vijftig jaar maakte de Fransman zo’n zestigtal films waarmee hij door cultkenners vaak wordt aangeduid als de uitvinder van de erotische vampierenfilm. In zijn carrière durfde de cineast wel eens de trappers verliezen en maakte hij onder pseudoniemen als J.A. Lazer of Michel Gentil zelfs regelrechte pornofilms, doch vergaarde hij met de cultklassiekers Fascination, Les Rainsins De La Mort en The Living Dead Girl heel wat internationale roem en ging hij met The Demoniacs zo waar de Felliaanse toer op. In de laatste jaren brak de man echter geen potten meer en de films uit deze periode waren reeds achterhaald nog voor ze op het witte doek verschenen. La Fiancée De Dracula uit 2002 is zo'n voorbeeld daarvan en dus enkel aan te raden voor de Rollin-fans die alles van hun idool in huis willen halen.
 
 
Het verhaal is niet alleen onbenullig, maar ook volslagen onsamenhangend. Professor Jacques Régis (Jacques Orth) is net als de beroemde Van Helsing op zoek naar de meestervampier Dracula. Blijkbaar woont de beruchte graaf in de films van Rollin niet meer in Transsylvanië, maar wel ergens in de Franse Provence. Op zijn zoektocht naar Dracula wordt de geleerde bijgestaan door de sullige assistent Eric (Dennis Tallaron). Volgens de onderzoeken van Régis kan men enkel bij de vampier geraken door contact te leggen met de zogenaamde parallelle wezens. Het zijn niet bepaald de vrolijkste creaturen,  zo is er bijv. een kannibalistische blondine die enkel maar het vlees van een baby op haar bord wil. Na een tijdje geraken de twee mannen in een oud ziekenhuis verzeild waar de zusters van de Orde van de Witte Maagd zijn gehuisvest. In een Rollin-film zijn dat uiteraard geen kwezeltjes, maar wel adembenemende schoonheden voor wie de crucifix een geheel ander doeleinde heeft dan dat waarvoor het is gemaakt. Ja, beste lezer, laat uw fantasie maar de vrije loop!. Régis en zijn gezel willen de lustige nonnetjes beter leren kennen omdat ze ene Isabelle (Cyrille Iste, ook wel "bekend" als Cyrille Gaudin) verborgen houden, de oogverblindende brunette is immers de verloofde van Dracula en via haar hopen de twee dappere onderzoekers dat ze de bloeddorstige graaf bij de lurven kunnen pakken.
 
 
Het is inderdaad niet een scenario waar bepaald lang is over nagedacht. Rollin voegt er wel enkele surrealistische elementen aan toe, maar waar het om gaat is het tonen van vrouwelijk schoon en dan nog het liefst volledig naakt, ook al is deze film naar Rollin-normen eerder braaf. Wat de Franse cultregisseur in de jaren 70 kon, lukt hem blijkbaar niet dertig jaar later, want La Fiancée De Dracula is een slaapwekkende vertoning die reeds na een vijftiental minuten verveelt. Zoals dat steeds het geval is bij Rollins films zijn de spelers ook in dit vampierengedrocht persoonlijke vrienden van de cineast die van acteren maar weinig kaas hebben gegeten.
 
BEELD EN GELUID
Ondanks enkele lichte beschadigingen en wat filmgrain is het resultaat bevredigend, ten minste als u er rekening mee houdt dat La Fiancée De Dracula  een amateurfilm is, weliswaar ééntje van de grondleggers van de Franse cultcinema. De geluidsband vertoont geen storingen en de sobere soundtrack bestaat uit minimalistische vioolmuziek.
 
 
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze dvd.
 
CONCLUSIE
La Fiancée De Dracula is enkel voer voor verstokte Rollin-fans, daar deze film één van diens laatste stuiptrekkingen is en artistiek bekeken een verwaarloosbare prent is. Het enige wat we hebben geleerd is dat Dracula's favoriete vrouwen mogen worden gezien.cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Jean Rollin
Met: Jacques Orth, Thomas Smith, Sandrine Thoquet, Magalie Madison, CÚline Mauqe, Cyrille Iste, Brigitte Lahaie

Film:
3,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717903484685


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:

Frans Dolby Digital5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij