:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYCALL
BABYCALL
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-10-15

FILM
Er is wel degelijk leven na Lisbeth Salander, want Noomi Rapace die gestalte gaf aan het personage uit de Millenium-reeks (later door David Fincher verfilmd als The Girl With The Dragon Tattoo) windt tegenwoordig Hollywood zonder probleem om haar vingers. Na haar rol in Prometheus (en jawel, ze zal ook in de sequel te zien zijn) is de Zweedse actrice nu ook het troetelkind geworden van Brian De Palma die haar de hoofdrol gaf in zijn nieuwste film Passion, de eerste prent van de grootmeester sinds Redacted. Babycall  is een Noorse thriller uit de tijd toen Noomi nog geen Hollywoodvedette was en wie weet is dit misschien één van de laatste keren dat we deze dame nog in een kleine productie aan het werk kunnen zien.
 


Anna (Noomi Rapace) is een alleenstaande moeder die samen met haar zoontje Anders (Vetle Ovenild Werring) naar een klein appartementje verhuist. Een bezoek van de jeugdzorg leert de kijker al gauw dat het kind het slachtoffer is van z'n gewelddadige vader. Nadat de man ervan is beschuldigd het hoofd van zijn zoontje onder water te hebben gehouden, krijgt Anna het hoederecht en wordt de vader een verbod opgelegd om zich binnen een bepaalde straal van moeder en kind te begeven. Door al deze gebeurtenissen is Anna een onzekere vrouw geworden die in alles een gevaar ziet. Ze drijft het zelfs zo ver dat ze een babyfoon voor haar achtjarig zoontje wil kopen. De aankoop daarvan brengt haar wel in contact met de schuchtere verkoper Helge (Kristoffer Joner) die halsoverkop verliefd wordt op de mooie brunette, maar de andere kant van de medaille is wel dat ze door het apparaatje alleen maar angstiger is geworden. Op een andere frequentie hoort Anna immers een kind om hulp schreeuwen. Ook haar ex-man komt opnieuw op de proppen. Hij wil namelijk opnieuw contact met zijn zoontje. Meer zelfs, de advocaat van de vader ontdekt dat er tijdens het gerechtelijk onderzoek heel wat onjuistheden en flaters zijn begaan.
 


De ster van deze thriller is zonder twijfel Noomi Rapace, ofschoon het een beetje wennen is om de onwrikbare heldin uit de Millenium-reeks als een kwetsbare vrouw aan het werk te zien, maar toch vertolkt ze deze rol op indrukwekkende wijze waardoor we nu reeds kunnen zeggen dat de Zweedse één van de te volgen actrices is. De naam Noomi Rapace mag dan wel het logische uithangbord van deze lugubere nagelbijter zijn, toch drukt ook regisseur Pål Sletaune een stempel op de film en dat zowel door het zwartgallige scenario als door zijn weemoedige aanpak. Zijn regiekunst doet je zelfs vaak aan The Antichrist van Lars Von Trier denken. Babycall  is dan ook een prent die de filmfan met een brok in de keel achterlaat. Bijna briljant en dus een aanrader.

BEELD EN GELUID

Zoals dat vaak het geval is met de Lumière-releases heeft ook Babycall een meer dan behoorlijke beeldkwaliteit zonder enige vorm van storingen. Hetzelfde geldt van het geluid dat wordt gedomineerd door een intimistische soundtrack van Fernando Velazquez die met minimale pianoklanken de ideale toon zet.
 


EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Babycall is een kleine filmparel met Noomi Rapace, die hiermee bewijst dat ze meer kan dan alleen maar Lisbeth Salander spelen, iets wat Hollywood ondertussen ook heeft begrepen. De regie van Pål Sletaune doet bij momenten aan Lars Von Trier denken en zoiets kan alleen maar een bonus zijn. Eentje die je moet ontdekken!
cover
Studio: Lumière

Regie: Pål Sletaune
Met: Noomi Rapace, Kristoffer Joner, Vetle Ovenild Werring

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019005597


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Noors Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij