:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIVIDE
LIVIDE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-11-19
FILM
Als doorgewinterde griezelfreak heb ik ondertussen het "voorrecht" gehad om net als iedere andere horrorfanaat de nodige rommel te zien. Tja, als de traditionele pers dergelijke prenten beneden zijn waardigheid vindt, dan moet je als fan zelf maar je weg doorheen het doolhof zoeken, niet? De waarheid is echter ook dat je in de griezelwereld heel wat non-talenten vindt. Mensen die het woord cineast niet verdienen en alleen kicken op visueel geweld zonder inhoud. Begrijp ons niet verkeerd, horrorfilms mogen luguber en wansmakelijk zijn. De bioscoopbezoekers mogen zelfs kotsend de zaal verlaten, alleen verwacht je als cinefiel dat de maker op zijn minst probeert om er een film van te maken.


Livide is jammer genoeg een prent die in het rijtje van de talloze mislukkingen thuishoort. Niet omdat de makers Alexandre Bustillo en Juliuen Maury zich zoals vele van hun collega's lieten misleiden door de heersende trend van martelporno, wel omdat deze twee heren te weinig talent bezitten om de kijker negentig minuten in extase te houden. Nochtans siert het dit Franse duo dat de inspiratie uit oude Hammerfilms wordt gehaald, alleen doen de twee er niks mee.

En waarover gaat het verhaaltje nu? Lucie Klavel (Chloé Colloud) is een intelligent meisje dat haar studies wil bekostigen door zieke bejaarde mensen te helpen. Ze loopt stage bij de bizarre mevrouw Wilson (Catherine Jacob). Een prettige job is het niet, want alle oudjes die Lucie verzorgt zijn één voor één terminaal ziek. De vreemdste eend in de bijt is zonder twijfel een oude balletlerares die als een plant aan een beademingstoestel ligt. Volgens mevrouw Wilson is de hoogbejaarde dame stinkend rijk en moet haar rijkdom ergens in het huis verscholen liggen. De studente kan echter haar mond niet houden en vertelt het geheim door aan haar vrienden. En jawel hoor, de gabbers besluiten om op zoek te gaan naar de verborgen schat! Maar zoals te voorspellen viel, betreden de studenten een verderfelijk oord alwaar vampiers zegevieren.


Een verhaal als dertien in een dozijn dus, alhoewel dat niet het probleem van Livide is. Het is wel zo dat de film nooit spannend is en op Catherine Jacob na kan er niemand van de cast behoorlijk acteren. Bovendien zijn de angstaanjagende scènes zo donker (en lelijk) gefilmd dat geen mens ziet wat er zich afspeelt. En Béatrice Dalle dan, kan zij niet acteren? Natuurlijk kan de gewezen ster uit 37°2 Le Matin dat, net zoals ze onlangs nog in de laatste schandaalfilm van Virginie Despentes bewees. Alleen komt de Franse ster in Livide slechts enkele minuten in beeld. Livide is niet meer dan een inspiratieloos gedrocht zonder hoogtepunten. Jammer, want de eerste vijftien minuten waren nochtans veelbelovend.


BEELD EN GELUID
Als horrorfan moet je er steeds rekening mee houden dat de meeste producties uit het genre met een minimum aan financiële middelen zijn gedraaid. Als echter de filmpret door zowel een afgrijselijk grauw kleurenpalet als door veel te donkere beelden wordt bedorven, dan kan je de mantel der liefde niet gebruiken.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Livide is een goedkope slaappil. Na een twintigtal minuten slaat de verveling toe en door de onkunde van Bustillo en Maury vallen je ogen ongetwijfeld toe (tenzij je een arme filmrecensent bent die wakker moet blijven).
cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Alexandre Bustillo en Julien Maury
Met: Béatrice Dalle, Catherine Jacob, Chloé Marcq, Félix Moati, Chloé Coulloud

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
3/10


Regio:
0

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461871237


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij