:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 90210 - SEIZOEN 3
90210 - SEIZOEN 3
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-11-15
SERIE
Iedere tiener zat in de jaren 90 ongetwijfeld voor de buis voor zijn wekelijkse portie Beverly Hills 90210. Hoe oppervlakkig en artificieel (maar wel verslavend) deze serie ook was, toch werd dit Aaron Spelling-product één van de meest succesrijkste televisieseries aller tijden. De gezichten van Jason Priestley en Shannen Doherty waren op iedere poster te bewonderen. Toen Priestley van het toneel verdween, was dat ook het moment waarop de producenten definitief het doek over deze reeks lieten vallen. Jaren later is Beverly Hills 902010 niet meer dan een vage herinnering. Trouwens, voor wie het wil weten: het cijfer wijst op de postcode van het district alwaar de West Beverly Hills High School zich bevindt en neen, als je in Beverly Hills bent, moet je niet op zoek gaan naar de school, die is immers fictief. Tot ieders verbazing kwamen in 2008 de televisiestudio's van CBS met een heus vervolg op de proppen, en met succes! In Amerika is men ondertussen aan het vijfde seizoen toe, maar voorlopig zitten we in de Benelux nog maar aan het derde seizoen.


Noem het een guilty pleasure (wat een verschrikkelijk woord is dat toch!) of wat dan ook, maar net als zijn voorganger werkt 90210 eveneens zeer verslavend. Toegegeven, het is een soap zoals er in de televisiewereld duizenden zijn gemaakt. De acteerprestaties zijn standaard (doch meer dan behoorlijk), maar toch blijf je voor de buis gekluisterd. Bezin voor je begint, want deze box telt 22 afleveringen die samen zo'n 900 minuten duren en geloof ons, na vijf minuten ben je verkocht! Je denkt dat we 15 uur kostbare tijd hebben weggegooid? Misschien wel, maar toch blijft 90210 overheerlijke televisiepulp.

Laten we misschien eens de personages overlopen en in een notendop vertellen wat hun in het derde seizoen te wachten staat. Dixon (Tristan Wilds) is nog steeds tot over zijn oren verliefd op Ivy (Gillian Zinser). Wel, dient hij rekening te houden met de sterke concurrentie van Oscar (Blair Redford), een ijdeltuit die ook de lakens deelt met Ivys moeder. Dixons wereld stort helemaal in als een vroeger vriendinnetje hem vertelt dat ze seropositief is. De arme jongen schaamt zich te pletter over het risico dat ook hij besmet is en maakt het daarom uit met Ivy, waardoor Oscar de kans van zijn leven krijgt. Ivy zelf kampt niet alleen met drugsproblemen, ook emotioneel gaat het bergaf.


Adrianna (Jessica Lowndes) droomt nog steeds van de dag waarop ze popster zal worden. Jammer genoeg gelooft de platenmaatschappij niet in haar zangtalent. Het popidool Javier weigert haar nog langer te steunen, maar wanneer deze zanger door een tragisch auto-ongeluk om het leven komt, grijpt de brunette de kans om de platenbonzen ervan te overtuigen dat ook zij talent heeft. En jawel, het lukt, want het nummer dat Adrianna als eerbetoon op Javiers begrafenis vertolkt is een immens succes. Het clipje wordt één van de meest bekeken nummers op het net, doch ontdekt Javiers oom Victor (Nestor Serrano) dat het om een liedje van zijn neef gaat dat Adrianna heeft gejat. Het voorstel van de meedogenloze Victor luidt dan ook: ofwel hangt hij het bedrog aan de grote klok ofwel staat de zangeres 80% van haar inkomsten af aan hem. Naarmate de zangeres populairder wordt, worden ook Victors eisen groter. Zo mag de buitenwereld niet weten dat Navid (Michael Steger) haar liefje is. Daardoor vervreemdt dit rijkeluiszoontje niet alleen van zijn vriendinnetje, ook rebelleert hij tegen zijn vader. Navid is de zoon van een pornokoning en de jongeman ontdekt dat zijn vader minderjarige modellen voor zijn films gebruikt. Misschien had Navid beter twee keer nagedacht alvorens dit onthutsende nieuws rond te bazuinen op school, want algauw start de politie een onderzoek waardoor de vader naar zijn thuisland Iran vlucht. Ondertussen verslecht de relatie met Adrianna van dag tot dag. De popster krijgt zo veel sterallures dat ze zelfs haar beste vrienden verloochent. Navid komt wel in de mooie armen van Silver (Jessica Stroup) terecht. Haar relatie met Ted (Trevor Donovan) is volledig in het slop geraakt en bovendien ontdekt deze spierbundel zijn ware seksuele identiteit. Adrianna laat echter haar vriendje niet zo maar afpakken en Silver wordt dan ook het slachtoffer van deze wraaklustige feeks.

Iedere serie van deze soort heeft een dom blondje nodig en in 90210 wordt die perfect gespeeld door Naomie (AnnaLynne McCord), een afgelikte barbiepop die steeds in de belangstelling wil staan. Maar ja, wat verwacht je van een hersenloze mannenverslindster die op haar achttiende door een erfenis steenrijk is geworden? In het vorige seizoen zagen we hoe de blondine werd lastiggevallen door een leraar. Uiteraard is er niemand die de nymfomane gelooft, behalve de sluwe Oscar, maar of zijn stroop zal werken? Mensen kunnen veranderen en zelfs Naomie kan dat. Eventjes bekeert ze zich tot het boeddhisme en om de wereld van de Beverly Hills-school helemaal op zijn kop te zetten wordt het hersenloze modepopje verliefd op de nerd van de klas.


Al deze intriges vormen zo'n beetje het geraamte van dit derde seizoen, ofschoon er in iedere aflevering voldoende verhaalwendingen aanwezig zijn die je doen uitkijken naar de volgende episode. Verschillende lezers zullen zich misschien wel afvragen waarom zo'n serie met 8,5 punten wordt beloond, maar toch is dat geenszins overdreven. We geven ruiterlijk toe dat de scenario's niet sterk verschillen van die uit Thuis of Familie,  maar dat is nou net het verslavende eraan. 90210 is ook een serie die sterk naar de jaren 80 ruikt (wat natuurlijk normaal is, want de moederserie was dat ook al!). Meteen denken we met veel plezier terug aan de vele John Hughes-klassiekers en soortgenoten. Geef toe, de grote regisseurs van de jaren 80 zullen wel mannen als Spike Lee, Alan Parker of David Lynch zijn, maar kan entertainment nu echt mooier en beter zijn dan 80's-meesterwerken als The Breakfast Club, Some Kind Of Wonderful of Pretty In Pink? Wie denkt dat we het met deze stelling bij het rechte eind hebben zal zonder twijfel veel plezier beleven aan deze box.

In de cast van 90210 vind je misschien niet meteen de nieuwste Meryl Streep of Al Pacino, maar toch zijn de acteerprestaties meer dan behoorlijk. Mochten we over voldoende geld beschikken zouden we zelfs een stuiver durven wedden op de filmtoekomst van Jessica Stroup, want deze mooie dame kan wel degelijk acteren. Het is dan ook geen wonder dat ze dit jaar een rolletje kreeg in de onweerstaanbare Universal-hit Ted. Ondertussen weten de Amerikanen de antwoorden op de vele prangende vragen waarmee de makers ons achterlieten, dus hoe vlugger het vierde seizoen in de Benelux wordt uitgebracht des te beter. Deze jongen kan alvast niet wachten!

BEELD EN GELUID
Net zoals John Hughes (tevens een voorbeeld van de makers) dat deed in zijn films, krijg je ook in het derde seizoen van 90210 een hippe soundtrack met nummers van talrijke kwaliteitbands als Metric, N.E.R.D., The Like, The Cure of Hurts. Hiphop-fans zullen zonder meer in hun nopjes zijn met gastrollen van supersterren als Nelly en Snoop Dogg. Ook technisch is deze serie van een zeer hoogstaand niveau, maar voor een reeks uit de Universal-stal is zoiets bijna vanzelfsprekend, niet?


EXTRA'S
Eerlijkheidshalve verwachtten we niks van de extra's en jammer genoeg werden ons voorgevoel vrij snel bevestigd. Het bonusmateriaal dat je in deze box terugvindt is verwaarloosbaar. In Behind The Scenes lopen hoofdrolspelers Michael Steger en Matt Lanter met een handcamera enkele trailers van hun collega's binnen en dat is het. Er is ook een documentaire waarin de actrices de loftrompet steken over styliste en kledingontwerpster Kim Buzelle. Er is tevens een kleine extra over het filmen van een speciaal huwelijk (aangezien wij geen spoilers willen verklappen, vertellen we je niet wie in het huwelijksbootje stapt). Ten slotte is er naast de gebruikelijke bloopers en weggelaten scènes ook nog een samenvatting van dit seizoen. En ja, de acteurs hebben wel degelijk gelijk, het derde seizoen is een knaller van jewelste.

CONCLUSIE
Als tegenwoordig een arme kat de lucht ingooien kunst is, dan mogen we ook stellen dat 90210 topentertainment is, niet? Wie ooit verslaafd was (of is) aan de films van John Hughes zal dan ook veel plezier beleven aan deze reeks. We kijken nu al uit naar de release van het vierde seizoen. Tip dus.


cover
Studio: Universal

Regie: Verschillende
Met: Jessica Stroup, Tristan Wilds, Gillian Zinser, Blair Redford, Jessica Lowndes, Nestor Serrano, Michael Steger, Trevor Donovan, AnnaLynne McCord

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
877 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582881271


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Engels CC
Extra's:
• Behind The Scenes With Michael Steger And Matt Lanter (8 minuten)
• Kim Buzelle, Artist (7 minuten)
• A 90210 Wedding (8 minuten)
• A Season In Review: Senior Year (14 minuten)
• Bloopers And Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij