:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TANGERINE DREAM - LIVE IN AMERICA 1992
TANGERINE DREAM - LIVE IN AMERICA 1992
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-05-21
CONCERTFILM
Tangerine Dream
zou de perfecte naam zijn voor een Amerikaanse post-Flower Powerband die grossiert in etherische klanktapijten die het zoals algemeen bekend uitstekend doen bij gebruikers van geestesverruimde middelen, maar niets is minder waar, want Tangerine Dream (volgens kenners een foutieve interpretatie van de Tangerine Trees uit Lennons Lucy in the Sky With Diamonds) is een Berlijnse band, opgericht door Edgar Froese, die in z’n meer dan 40-jarige carrière meer dan 100 albums (studioregistraties, livealbums, filmsoundtracks) heeft uitgebracht. De groep behoort tot de zgn. Berlijnse School waartoe ook Ash Ra Temple en Agitation Free worden gerekend. Aanvankelijk bestond het repertoire van deze zgn. Krautrockbands uit symfonische rockmuziek met een beperkte inbreng van elektronische instrumenten, in een later stadium (na ontelbare personeelswissels overigens) evolueerde Tangerine Dream (o.a. onder invloed van bandlid en drummer (!) Klaus Schulze) in de richting van instrumentale elektronische muziek. Tegenwoordig wordt de groep een pionier van de (Duitse) elektronische muziek genoemd, maar ondanks het wereldwijde succes is Tangerine Dream nooit uit de schaduw van grote broer Kraftwerk kunnen treden.

 
 

Bij elektronische muziek denkt u uiteraard aan Kraftwerk of Brian Eno, misschien aan New Order of Autechre, met een beetje geluk aan de Amerikaanse Emeralds of dichterbij aan het Engelse Factory Floor, nieuwkomer Andy Stott of het Duitse Pantha du Prince (Hendrik Weber) en zijn Keulse collega’s van Mohn (Wolfgang Voigt en Jörg Burger), doch Tangerine Dream, als zogenaamde medegrondlegger van de elektronische muziek, laveerde nog voor het einde van de jaren 70 in de richting van new age en filmmuziek. Lang uitgesponnen hardrockgitaarsolo’s bleven tot vervelens toe een vast onderdeel van het repertoire, doch van spannende ritmes, verrassende geluidscombinaties of indrukwekkende elektronische hoogstandjes, was er nooit echt sprake. De muziek van Tangerine Dream is onderhoudend en welluidend, maar veel meer geschikt voor supermarkten, metrostations, wellness- en relaxation-cd’s, dan voor een plaatsje op de rockcharts. Dat de band ooit genomineerd werd voor een Grammy Award in de afdeling New Age is wat dat betreft veelbetekenend.

 

 

Op de 45 minuten durende dvd Tangerine Dream – Live In America, 1992 staan 11 composities uit het repertoire van de band, waarvan net niet de helft uit het liveconcert in Seattle (1992) afkomstig is. De titel dekt de lading dus eigenlijk niet, want de rest van het materiaal bestaat uit videoclips  en visuals van de band. Deze muziek-dvd is dan ook veel meer een overzicht van het traject dat Tangerine Dream heeft afgelegd tussen 1970 en 1992. Van de op de hoes beloofde behind-the-scenes-fragmenten hebben wij er overigens geen enkel teruggevonden. De videoclips zijn nauwelijks interessant. De muziek van Tangerine Dream leent zich perfect voor tropische zonsondergangen en als begeleiding voor een zich langzaam langs de hemel bewegende volle maan en dat is precies wat u de helft van de tijd te zien krijgt, samen met fragmenten uit oude zwart-witfilmpjes (uit de jaren dertig en veertig), weinig tot de verbeelding sprekende visuals in harde kleuren, fietsende bandleden, wandelende bandleden (o.a. aan het Atomium in Brussel), etc. 
 

 
 

Muziekstukken:
01.   Two Bunch Palms
02.   Dolls in the Shadow
03.   Treasure of Innocence
04.   Oriental Haze
05.   Fraffiti Street
06.   Backstreet Hero
07.   Phaedra
08.   Love on a Real Train
09.   Hamlet
10.   Purple Haze
11.    Logos 
 

Opmerkelijkste titel uit deze selectie is uiteraard Purple Haze dat ooit door Jimi Hendrix in een definitieve versie is gegoten. Daar blijf je beter af, zou je dan denken, maar Tangerine Dream gaat de uitdaging aan, want is Seattle niet de geboortestad van de zwarte gitaargrootmeester? Zonder de zo goed als perfecte stem en intonatie van Jimi Hendrix is er aan Purple Haze evenwel niet zo heel veel te beleven en daar levert Tangerine Dream het bewijs van op Live In America, 1992. Volgens de hoestekst zijn nummers zoals Phaedra en Logos klassiekers uit het repertoire van de Duitse formatie, maar eerlijk gezegd komen ze kwalitatief niet boven de rest van het instrumentaal geneuzel uit. Tangerine Dream mag dan al in de jaren 60 en 70 een pioniersfunctie gehad hebben, anno 2013 – maar eigenlijk al veel langer – is de band van nul en generlei belang meer en die zogenaamde blijvende invloed waarvan sprake op de dvd-hoes, die strekt zich in elk geval niet uit tot de acts die tegenwoordig de stand van zaken in de elektronische muziek bepalen.


 

BEELD EN GELUID

Over de beeldkwaliteit van de liveconcertfragmenten valt weinig te zeggen, want door het gebruik van blauw en groen licht met heel veel laserflitsen tussendoor in een vrij donkere omgeving laat zowel de scherpte als de detaillering te wensen over. Artistiek verantwoord is het beslist wel en wat u te zien krijgt is dan ook een realistische weergave van wat het publiek te zien kreeg in de concertzaal. De videoclips zijn vaak in zwart-wit, andere keren in kleur, maar wegens het vele gebruik van filters valt ook over dat materiaal geen definitieve uitspraak te doen. De geluidstrack kan u in stereo of 5.1 beluisteren, maar het verschil tussen beide tracks is minimaal. Er is geen commentaarstem, er zijn geen interviews en dus ook geen ondertitels.

EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Tangerine Dream – Live In America, 1992 is een interessante productie voor de fans van deze groep en de liefhebbers van new age-muziek en aanverwanten. Technisch klinkt het allemaal zeer professioneel en dat is het beslist ook, de kwestie is dat je ervan moet houden om het te appreciëren. Als dat het geval is, dan hoeft u niet te twijfelen, want de dvd wordt aangeboden tegen een zeer voordelige prijs.cover
Studio: Eagle Vision

Regie: Michael Boydstun
Met: Edgar & Jerome Froese, Zlatko Perica, Linda Spa

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
E

Speelduur:
45 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5036369811792


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij