:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEAD CAN DANCE - TOWARDS THE WITHIN
DEAD CAN DANCE - TOWARDS THE WITHIN
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-07-02
CONCERTFILM
Towards The Within
is de enige officiële liveregistratie van een Dead Can Dance-concert. De opname is in november 1993 in het Mayfair Theatre in Santa Monica, Californië gemaakt en platenlabel 4AD gooide ze een jaar later als video en album op de markt, in 2002 gevolgd door deze dvd-versie. Het is overigens het allerlaatste grote optreden in het Mayfair Theatre dat kort nadien tijdens een aardbeving compleet verwoest werd (1994). Tegen alle verwachtingen in is deze opname geen carrièreoverzicht van het tot dan toe gereleaste werk van Gerrard en Parry, want van de 15 songs op Towards The Within komen er amper drie uit hun reguliere albums. Twee songs zouden later hun weg vinden naar Lisa’s soloproject The Mirror Pool en de tien overige bijdragen zijn nooit in een studioversie verschenen, waardoor dit album terecht als een originele Dead Can Dance-release mag worden beschouwd.

 
 

De muziek van Dead Can Dance is als een palet met ontelbare kleuren en tinten. De Australische muziekhistoricus Ian McFarlane omschreef ze ooit als een ambiente versmelting van wereldmuziek die resulteert in fijnzinnig landschappen van een betoverende grandeur en een plechtige schoonheid. De invloeden zijn ontelbaar en veelzijdig, van Afrikaanse polyritmes en Keltisch folk tot Gregoriaanse gezangen, artrock, Arabische mantra’s, West-Europese klassieke muziek, middeleeuwse minnezang en Oosterse etnische klanken met een belangrijke inbreng van percussie-instrumenten, glossolalie (klanken die geen overeenkomst vertonen met een bestaande taal) en het gebruik van oude en niet-Westerse instrumenten (draailier, Iraanse daftrom, tar, hang, citer, yan ch’in, handpan, etc.). Soms denk je naar Le Mystère des Voix Bulgares te luisteren, het beroemde wittestemmenkoor uit Bulgarije, andere keren waan je je in een Turkse han of een Arabische caravanserai langs de zijderoute naar het Verre Oosten, op een dorpsplein in Afrika tussen fel beschilderde zwarte drummers en dan weer op een sluierwolk tussen ten hemel stijgende engelen.

 

In april 2013 begint Dead Can Dance na een onderbreking van meer dan 7 jaar aan een nieuwe wereldtournee. Op 22 juni staan Lisa Gerrard en Brendan Perry in Vorst Nationaal en de dag nadien in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Wie het duo ooit live aan het werk zag weet dat het om een unieke ervaring gaat. Wie er niet bij kan zijn – het concert was in een mum van tijd uitverkocht - heeft één alternatief: Towards The Within.

 

 
Playlist:

01. Rakim
02. Persian Love Song
03. Desert Song
04. Yulunga (Spirit Dance)
05. Piece for Solo Flute
06. The Wind That Shakes the Barley
07. I am Stretched on Your Grave
08. I Can See Now
09. American Dreaming
10. Cantara
11. Oman
12. The Song of the Sibyl
13. Tristan
14. Sanvean
15. Don't Fade Away

 

 

Alle composities zijn van de hand van Lisa Gerrard en/of Brendan Perry behalve Song of the Sibyl, een Catalaanse liturgische tekst uit de 10de of 11de eeuw over de Apocalyps met fragmenten uit De Stad van God van de H. Augustinus. Persian Love Song (alleen op de cd) is gebaseerd op een oude Perzische tekst en verscheen eerder op het album Brillant Trees van David Sylvian. I am Streched on Your Grave is gebaseerd op het gedicht van een onbekende dichter uit de 17de eeuw en werd eerder gebruikt in Sinéad O’Connors I Do Not Want What I Haven’t Got. Tristan ten slotte is gebaseerd op een fragment uit de bewerking van de Tristan & Isolde-legende van de 13de-eeuwse Duitse auteur Gottfried von Strassburg.


BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze 20 jaar oude opname is behoorlijk. Misschien een beetje onscherp of soft bij momenten, maar voor de rest vrij van storende ongerechtigheden. Het geluid staat in stereo, maar het effect is ruimschoots voldoende, want de opname garandeert u een zeer ruimtelijke ervaring met diepe tonen en toch heel veel detail links en rechts.

 

 
EXTRA’S
Als extra’s krijgt u de videoclips van The Carnival is Over, The Host of Seraphim, Yulunga (Spirit Chaser), Frontier en The Protagonist, vijf mooie en arty producties. Ter afsluiting is er nog een overzicht van de Dead Can Dance-discografie.
 
CONCLUSIE
Fans van Dead Can Dance hebben deze dvd-release van Towards The Within uiteraard in huis. Mocht dat niet het geval zijn, dan krijgt u beslist nog de kans, want wegens de nieuwe belangstelling als gevolg van de op stapel staande wereldtournee worden de oude opnamen – en dus ook deze videoregistratie – beslist opnieuw aangeboden in de kleinhandel.coverStudio: 4AD

Regie: Mark Magidson
Met: Lisa Gerrard, Brendan Perry, Robert Perry, John Bonnar, Ronan O’Snodaigh, Andrew Claxton, Lance Hogan

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
652637401509


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• The Carnival is Over
• The Host of Seraphim
• Yulunga (Spirit Dance)
• Frontier
• The Protagonist
• Dead Can Dance-discografie

Andere recente releases van deze maatschappij