:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GUILLOTINES, THE
GUILLOTINES, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-10-27

FILM
Niet iedereen zal ermee akkoord gaan, maar volgens mij is cinema het mooiste wat er in de wereld bestaat. Film zorgt ervoor dat je heerlijk kan wegdromen en biedt een zeer unieke (ook al is het soms een verkeerde) kijk op onze wereld. Tegelijkertijd is cinema ook een zeer eng medium, ten minste dat lijkt zo. De Europese markt wordt totaal overheerst door Hollywood waardoor de filmfan wel eens durft te vergeten dat er op andere continenten eveneens films met even (soms grotere) budgetten worden geblikt. Het mooiste voorbeeld daarvan is de Aziatische filmwereld. Er worden daar aan de lopende band martialarts-films gedraaid met een budget waarvan jan modaal achterover valt. Die fims halen zelden of nooit de Europese zalen; gelukkig is er voor de filmliefhebber de dvd-markt. Voor de fans van oosterse gevechtfilms is in de Benelux de marktleider van dit genre Splendid Films en z'n nieuwste troetelkind is The Guillontines.

Bij zo’n term denkt een normaal iemand aan afschuwelijke apparaten die de mens een kopje kleiner maken, maar het is tevens de benaming voor een geheime organisatie die actief was tijdens de Qing-dynastie (1739-1740). De mannen hebben de taak om het verzet te onderdrukken, ook al doen ze zich voor als ambtenaren die de zaken van het hof moeten regelen. In feite zijn het dus gewoon moordenaars die andersdenkenden uit de weg ruimen. Hun naam hebben ze te danken aan een vlijmscherp vangapparaat dat rond de nek van het slachtoffer wordt geworpen. Eens de schijf zijn doel heeft bereikt, klappen er klingen open waardoor de gevangene wordt onthoofd. De nieuwe kiezer Qianlong (Wen Zhang) gebruikt deze mannetjes echter voor een ander doeleinde: de onderdrukking van de Han-Chinezen.

De Guillotines moeten de Herders uitschakelen en dan in het bijzonder hun leidersfiguur Wolf (Huang Xiaoming). Deze vreemde kerel ziet er niet alleen uit als Jezus, hij gedraagt zich ook zo. Hij belooft dat wie in hem gelooft het eeuwige leven krijgt en door dit soort praatjes wordt zijn populariteit alsmaar groter. Als de Guillotines de profeet van het gepeupel, zoals ze hem smalend noemen, hebben kunnen vangen denkt Qianlong dat daarmee alles is opgelost. Helaas voor de despoot eindigt de executie op het marktplein in een revolutie. Wolf kan ontsnappen en verschanst zich tussen de melaatsen. De Guillotines krijgen opnieuw opdracht om Wolf achter de tralies te zetten.

Ondanks zijn explosieve actiescènes is The Guillotines niet echt een gemakkelijke film. Dat komt niet alleen doordat er verschillende ingewikkelde plots in het verhaal verwerkt zijn of omdat Aziaten het leven nu eenmaal wat moeilijker zien dan de rest van de wereld, maar ook omdat er toch enige kennis van de Chinese geschiedenis vereist is wil je dit verhaal volledig kunnen begrijpen. Wie daarover niet op de hoogte is, kan zich echter amuseren met allerlei spectaculaire gevechtscènes. Tenminste als je van een hypermoderne regietechniek houdt, want regisseur Andrew Lau Wai-Keung gebruikt dezelfde trucs als Paul W.S. Anderson (de man van de Resident Evil-franchise). Andrew Lau Wai-Keung is trouwens een allesbehalve onbekende. Naast het draaien van zo’n 40 films, is hij ook de maker van Internal Affairs, de film die door Martin Scorsese werd omgebouwd tot The Departed. Wie vertrouwd is met Chinese filmsterren zal ongetwijfeld Xiaoming Huang (Ipman 2: Legend of the Grandmaster) of Yuchun Li (Flying Swords of Dragon Gate) herkennen.

The Guillotines is zeker geen originele en zelfs geen goede film. Wel weet Andrew Lau Wai-Keung hoe hij vakkundig een martialartsfilm moet maken. Wie gek is op dat soort dingen zal dan ook twee uur kunnen genieten van deze knokfilm.

BEELD EN GELUID
Algemeen kun je stellen dat de beeldkwaliteit meer dan behoorlijk is. Wel zijn enkele scènes overbelicht en de kleuren net iets te fel, waardoor het allemaal wat goedkoop lijkt. Geen nood echter, want deze disk staat bol van adembenemende buitenopnames die iedere liefhebber van Aziatische landschappen zal doen likkebaarden. Het geluid is net als het verhaal explosief, alhoewel we ons afvragen welke idioot besliste om deze knaller af te sluiten met een aftandse ballade (die je trouwens ook op het menu te horen krijgt).

EXTRA'S
Deze disk bevat geen extra materiaal, wel kan je op dit schijfje de film zowel in 2D als in 3D bekijken. Het 3D-effect heeft alleen maar meerwaarde tijdens de (vele) gevechten.

CONCLUSIE
The Guillotines is een degelijke martialartsfilm die vooral fans van moderne actiefilms, zoals de laatste Resident Evil, zal aanspreken. Af en toe zal menig kijker zich vergalopperen in oosterse wijsheden en geschiedenisfeiten, maar los daarvan is deze film een tip voor de fans van het genre.
coverStudio: Splendid

Regie: Wai-keung Lau
Met: Oi Wah Lam, Joyce Chan, Yuet-Jan Hui, Peter Tsi, Junli Guo, Koon-nam Lui

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4013549040907


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Mandarijn DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij