:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FERNAND VON SCHIRACH - VERBRECHEN
FERNAND VON SCHIRACH - VERBRECHEN
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-01-06

SERIE
Niet alleen in het voetbal, maar ook in de wereld van de misdaadreeksen keren de Duitsers altijd weer. Ondertussen zwaaien Deense of Noorse speurneuzen de scepter, toch betekent dat niet dat men zich in Duitsland zo maar gewonnen geeft. Trouwens hoe subliem de productie uit Noord-Europa ook mag zijn, toch haalt ze haar mosterd bij series als Derrick of Der Alte. Lumière, dat stilletjes aan een monopolie heeft op de betere detectivereeksen, heeft dat ook begrepen en één van hun nieuwste paradepaardjes is Ferdinand Von Schirach.


Bij ons heeft wellicht geen mens ooit gehoord van deze advocaat, maar in Duitsland is dat anders. Ook in het echte leven is Ferdinand Von Schirach een strafpleiter. Elf van zijn strafste verhalen verzamelde hij in Misdaden (Verbrechen), een boek dat bij menig Duitser op de boekenplank staat. Omdat misdaadseries er bij de kijker tegenwoordig even vlot ingaan als de lekkerste koekjes, gaf de Duitse zender ZDF opdracht om zes van Von Schirachs verhalen te verfilmen. Die vind je allemaal netjes terug in deze box, elk met een lengte van 45 minuten. 

Ferdinand Von Schirach is zeer apart in zijn genre. Vooreerst is de advocaat een mens van vlees en bloed,  geen strafpleiter die zoals we dat in Jan Verheyen-films zien na de kantooruren de superflik uithangt. Neen, Ferdinand Von Schirach (Josef Bierbichler) beseft maar al te goed dat hij wegens zijn job met het grootste uitschot in contact komt. Maar dat is zijn keuze, zijn lot. Op het einde van iedere episode sluit Ferdinand af met de veelzeggende woorden dat een advocaat geen oordeel mag vellen. Als iemand een beroep op hem doet,dan is het gewoon zijn plicht om die persoon bij te staan, hoe weerzinwekkend diens daden ook zijn. Over het privéleven van Ferdinand komen we weinig of niks te weten. Je zou de makers inderdaad kunnen "beschuldigen" van een te ijskoude aanpak. Net zoals in het echte leven is er niet altijd een kant-en-klare oplossing. Hoe frustrerend ook, blijven enkele mysteries voor altijd een gesloten boek en belanden de slechteriken niet altijd achter de tralies. Integendeel.
 


De werkplaats van Ferdinand Von Schirach is het moderne Berlijn. Een mooie stad waar heel wat valt te beleven, maar waar ook de criminaliteit welig tiert. In deze reeks zie je niet per se het mooiste van wat de maatschappij te bieden heeft.  Skinheads die onschuldige voorbijgangers in elkaar rammen, een gestoorde tiener die in de voetsporen van Hannibal Lecter wil treden door zijn vriendinnetje op te eten of gewoon een echtgenoot die zijn levensgezel uitschakelt omdat hij haar beu is. Het zijn één voor één schrijnende voorbeelden van de wereld waarin we leven, maar Ferdinand Von Schirach kan het weten omdat hij het allemaal zelf heeft meegemaakt.

Ten slotte blijft er nog de hamvraag of Verbrechen nu een goede reeks is of niet. Zeker en vast, alleen zullen misdaadliefhebbers die niet buiten de lijntjes durven treden het moeilijk hebben met de eigentijdse, eigenzinnige aanpak. Maar de boodschap blijft toch: proberen! 
 


BEELD EN GELUID
Naar aloude gewoonte is deze Lumière-release weer een prachtig staaltje dat bewijst dat piekfijne transfers op dvd tegenwoordig nog mogelijk zijn. De kleuren zijn uiterst verzorgd, ook al verwacht je dat van een moderne televisieserie. Het geluid bestaat natuurlijk overwegend uit Duitse dialogen, toch is er eveneens plaats voor een eigentijdse soundtrack.

EXTRA'S
Op deze box staan geen extra's De waarheid is evenwel dat zo'n serie zoiets niet nodig heeft. Liever dat dan een schijfje volzetten met opvulsel waaraan niemand een boodschap heeft.


CONCLUSIE
Met Ferdinand Von Schirach zet Duitsland weer zijn stempel op de misdaadserie. Wel kan je stellen dat de stoïcijnse strafpleiter een vreemde eend in de bijt is. Hij zoekt geen oplossingen, maar doet gewoon zijn job: diegenen verdedigen die bij hem aankloppen.
cover
Studio: Lumière

Regie: Diverse regisseurs
Met: Josef Bierbucher, Tomas Arana, Antonio Wanner

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
270 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019007737


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij