:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRON | BROEN - SEIZOEN 2
BRON | BROEN - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-01-05
SERIE
Een dik jaar nadat Saga Norén (Sofia Helin) en Martin Rohde (Kim Bodnia) de "waarheidsterrorist" Jens Hansen (Lars Simonsen) achter de tralies hebben gedraaid, is Martins leven een puinhoop geworden na de dood van zijn zoon August. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Mette (Puk Scharbau), en probeert voortdurend om in de gevangenis toenadering te zoeken tot Jens, met de bedoeling hem uiteindelijk spijt te laten betuigen voor zijn misdaden. Met Saga gaat het intussen prima - alhoewel: ze heeft voor het eerst in haar leven een relatie. Hun beider lot wordt echter weer aan elkaar verbonden wanneer een stuurloos schip tegen de Øresundbrug vaart. Aan boord vinden de autoriteiten vijf jongeren, van zowel Deense als Zweedse origine, die een erg verwarde en zieke indruk maken. Een paar dagen later sterven ze één voor één aan de pest. De aanslag wordt via een filmpje op Youtube opgeëist door een extreemlinkse organisatie waarvan de leden gemaskerd lopen met dierenmaskers. Hun voorliefde voor het ecoterroristische gedachtengoed blijkt al snel wanneer ze hun pijlen ook richten op benzinegebruikers, vleeseters, consumenten van een bedreigde garnaalsoort of het verkeerde soort fruit, kortom, al wat in hun opinie niet links genoeg is (en dat is nogal wat). Pestbacillen koop je natuurlijk niet in de apotheek om de hoek, en het detectiveduo heeft al snel enkele veelbelovende sporen. De vier terroristen worden door Saga en Martins bedreven speurwerk in het nauw gedreven, maar alvorens de speurders hen levend in handen krijgen, hebben ze collectief zelfmoord gepleegd. Of dat lijkt het toch, want de lichamen vertonen sporen van geweld. Naast enkele copycats blijken er nog cellen actief, en de reeks aanslagen gaan niet alleen door, ze nemen in hevigheid toe. Blijkbaar is er een meester-marionettist die aan de touwtjes trekt, die zich in diverse chatrooms Mother Of Three laat noemen. Uit de informatie die Saga en Martin uit de computer van één van de verdachten hebben gevist, weten ze dat er nog een aanslag zal volgen waar alle vorige bij zouden moeten verbleken, en het lijkt meer en meer dat dat de milieutop van Kopenhagen zal worden. Het onderzoek loopt echter niet van een leien dakje: de overijverige hulpinspecteur Rasmus Larsson (Henrik Lundström) meent cavalier seul te kunnen spelen, stuurt het onderzoek in de war, en om zijn eigen flaters te verdoezelen vervalst hij een rapport.
 


De misdaadreeksen die onze eigen commerciële en openbare omroep op de argeloze kijker loslaten zijn in verhouding koud appelsap terwijl er in Scandinavië strohrum van 80 % wordt opgediend. Nu The Killing en Borgen beide afgelopen zijn, is het nu aan Bron | Broen om het mooie weer te maken. Was het eerste seizoen al een topreeks, dan worden in dit tweede seizoen zowat alle denkbare remmen losgegooid. De uitstekende acteerprestatie van Sofia Helin als Saga Norén springt opnieuw boven alles uit. Saga kampt nog steeds met het syndroom van Asperger, wat haar sociaal tot een paria degradeert, maar haar tegelijkertijd tot een meedogenloos analytisch redenerende politiecomputer verheft. Ze wordt regelmatig met moeilijke persoonlijke keuzes geconfronteerd, zowel op het werk als privé. Haar eerste confrontatie met haar toekomstige schoonmoeder draait uit op een sociaal bloedbad, ze kruipt de kast op wanneer haar nieuwe vriendje in huis de euvele moed heeft gehad om een boek te verleggen, en wanneer ze ontdekt dat op het werk iemand heeft liggen snuffelen in het dossier over de zelfmoord van haar zus, is het kot te klein. In dit tweede seizoen zien we echter voor het eerst dat haar façade barstjes begint te vertonen, wanneer haar relatie in troebel vaarwater geraakt. Martin probeert nog van zijn gezin te redden wat er te redden valt: wanneer zijn zoontje onverklaarbaar ziek wordt, is het Saga die opmerkt dat de babysitter Anna-Dea (Julie Wright) aan het syndroom van Münchhausen by Proxy lijdt. Martin krijgt op het werk romantische aandacht van een hulpinspectrice, Pernille Lindegaard (Vickie Bak Laursen), maar hij wijst haar nochtans oprechte avances af om weer voor Mette te kiezen. Martin doet wanhopig zijn best om zijn zaakjes weer op orde te krijgen, maar hij verliest langzaam maar zeker de controle.

 


Met zeer sfeervolle shoots in Kopenhagen en Malmö, in beeld gebracht op een manier waarop zowat alle kleuren ontbreken, weet ook dit tweede seizoen van Bron | Broen een onheilspellende sfeer op te roepen. Waarschijnlijk heeft het grotere budget na het succes van de eerste reeks ervoor gezorgd dat er kon uitgeweken worden naar grotere sets. De openingsscène, waarin een vrachtschip tegen de Øresundbrug vaart, is al zeker groots, maar de finale, waarin Saga en Martin proberen een aanslag op de klimaatconferentie te voorkomen moet een logistieke nachtmerrie geweest zijn om te filmen. De scenaristen roeien tegen de stroom van de politieke correctheid in en de geitenwollensokkenpolitici blijken in deze reeks een verborgen agenda te hebben waar de meest geharde terrorist nog een puntje aan zou kunnen zuigen. Er worden veel nevenverhaallijnen opgestart, die uiteindelijk telkens na één of twee afleveringen aansluiten bij de hoofdplot. Het script is potdicht geschreven, en even lijkt het dat bij het slot van de voorlaatste aflevering de serie volledig is afgerond. Dan slagen de makers er echter in om met één klein detail dat nog niet klopt in het plaatje van het onderzoek er in de laatste aflevering een tweede apotheose aan te breien waar ik persoonlijk drie dagen ziek van ben geweest.

 


Allicht stond het in de sterren geschreven dat ook deze reeks uiteindelijk zijn weg zou vinden naar de Verenigde Staten, alwaar er intussen een zoutloos afkooksel van is gebrouwen. Stop deze originele reeks in uw speler en bekijk één van de beste misdaadreeksen in de hedendaagse Europese constellatie.

 


BEELD EN GELUID
Ook dit tweede seizoen van Bron | Broen ziet er sober en gedempt uit, maar dat maakt de inhoudelijke impact des te grootser. De reeks is bovendien in 1080i geschoten, wat bij televisieseries al meer gebeurt (tenzij bij de VRT, waar men er tot nog toe niet in slaagt om een hogedefinitieproduct aan de man te brengen) maar deze interlaced-presentatie kan zonder problemen concurreren met sommige 1080p-transfers van andere reeksen. Er is sprake van een klein beetje aliasing in de eerste aflevering, wanneer we een paar luchtshots krijgen van Malmö, maar daarna is de grauwrealistische stijl van onberispelijke kwaliteit. De Deens/Zweedse DTS HD-MA 5.1-track is van referentiekwaliteit, en aangezien er in dit tweede seizoen wat meer ruimte is voor meer spektakel, worden de actiescènes ook met veel bravoure uitgevoerd. Wat wel nog steeds spijtig is, is dat we niet weten wanneer er Deens en wanneer er Zweeds wordt gesproken, want welke taal er wordt gesproken is hier en daar cruciaal voor de plot. En zelfs al spreek ik geen gebenedijd woord Zweeds of Deens, de noordelijke klanken klinken als muziek.
 
 

 
EXTRA'S
Opnieuw geen bonusmateriaal. Een productie van deze omvang vraagt echter om uitdieping, die we nu alweer niet gaan krijgen.
 
CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Bron | Broen overklast zijn eigen eerste seizoen, en is één van de intelligentste politiereeksen van de afgelopen jaren. Ik schreef in de conclusie van seizoen 1 "Het is fijn om nog eens een televisiereeks te zien die haar kijkers respecteert en niet voor dom houdt.", en dat hebben de makers blijkbaar als leitmotiv behouden.coverStudio: Lumière

Regie: Morten Arnfred, Henrik Georgsson, Kathrine Windfeld
Met: Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Sarah Boberg, Rafael Pettersson, Henrik Lundström, Vickie Bak Laursen

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
578 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019007485


Beeldformaat:
1.78:1 interlaced HD

Geluid:
Deens / Zweeds DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij