:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> I SAW THE DEVIL
I SAW THE DEVIL (BLU-RAY)
Bespreking door: Stijn - Geplaatst op: 2014-03-18
FILM 
Wie zin heeft in een verderfelijk boksmatchke weet bij deze waarheen. Met de Koreaanse film I Saw The Devil tekent regisseur Kim Jee-woon immers voor een even wrede als stijlvolle genrefilm. In de linkerhoek zien we Kyung-chul (Choi Min-sik), een psychopathische seriemoordenaar die bij voorkeur zijn slachtoffers verorbert als kippenvleugels in de plaatselijke fastfoodtent. Het kannibalistische type dus. In de rechterhoek treffen we Kim Soo-hyeon (Lee Byung-hun) aan, een geheimagent en de echtgenoot van Kyung-chuls laatste slachtoffer. Soo-hyeon is geschokt door de dood van zijn vrouw, niet in het minst door de brutale manier waarop ze het leven liet. Hij zint op wraak en daarbij komen zijn vaardigheden als geheimagent goed van pas. In geen tijd is hij Kyung-chul op het spoor.

De vraag die Soo-hyeon zich dan stelt is wat hij met Kyung-chul moet aanvangen? Arresteren? Doden? Geen enkele oplossing biedt genoegdoening voor de dood van zijn vrouw. Soo-hyeon wil Kyung-chul vooral zien lijden zoals zijn vrouw geleden heeft en daar zijn alle middelen goed voor. Kim gaat zodanig ver in zijn wraakactie dat hij de controle verliest. Onschuldige mensen worden meegesleurd. En de kijker daalt samen met Soo-hyeon af in de donkerste kelders van de menselijke ziel. De titel verwijst aldus niet alleen naar de antagonist van dienst. Maar door het compleet gestoorde en extreem wrede karakter van zijn tegenstander is het geen probleem om te blijven sympathiseren met Soo-hyeon.

De Koreaanse regisseur Kim Jee-woon is een specialist in het actiegenre. Met gezwinde films als A Bittersweet Life en The Good, The Bad, The Weird, en A Tale Of Two Sisters, bouwde hij al aan een aardig palmares. En vorig jaar maakte hij voor het eerst de oversteek naar Hollywood met het Schwarzenegger-vehikel The Last Stand. In I Saw The Devil kan hij een beroep doen op twee sterren van de Aziatische cinema. Choi Min-sik kennen we nog van het geniale Oldboy. Hier zet hij een zodanige kanjer van een psychopaat neer dat we bij zijn naam niet alleen meer aan Oldboy zullen denken. Lee Byung-hun werkte eerder al samen met Kim Jee-woon en is tegenwoordig ook in Hollywood een rijzende ster dankzij zijn optredens in G.I. Joe en Red 2. Dat hij star quality heeft is in deze film duidelijk te merken.

Geheel in Jee-woons stijl is I Saw The Devil erg energiek. De actiescènes spatten van het scherm zonder dat het ooit onoverzichtelijk wordt. Terwijl het tempo hoogt ligt, blijft de cameravoering erg stijlvol. I Saw The Devil duurt twee uur en twintig minuten maar verveelt geen seconde. In de bokswedstrijd gaat het er de hele tijd heftig aan toe. Sommige scènes zijn erg wreed zodat de film flirt met het horrorgenre, maar in tegenstelling tot zijn protagonist verliest Jee-woon nooit de controle over zijn acties.

Op een perverse manier heeft de film ook inhoudelijk wel wat te vertellen. Na de wrede gebeurtenissen met de vrouw van Soo-hyeon is het niet moeilijk om begrip op te brengen voor de wraaklust van het hoofdpersonage. Maar hoe ver kan iemand gaan zonder zelf onschuldige slachtoffers te maken? En hoe louterend kan wraak echt zijn, zeker als er een geflipte maniak tegenover je staat? Let wat dat betreft maar eens op de laatste dialoog tussen de twee hoofdrolspelers. Jee-woon levert zo niet alleen een opwindende film af maar slaat uiteindelijk de kijker ook emotioneel tegen het canvas.

BEELD EN GELUID
Kim Jee-woon daalt af in de donkerste kelder van de ziel van zijn protagonist. De film bevat ook letterlijk heel wat donkere scènes met felle kleuraccenten die niet toevallig een rode gloed uitstralen. De film kreeg op Blu-ray een uitstekende transfer. De volle kleurvlakken en vele schaduwniveaus vormen een fraaie melange. Het beeld is op geen afwijking te betrappen. Ook de opzwepende muziek barst uit de geluidsboxen en doet je opveren bij elke spannende scène. Beeld en geluid zijn zonder meer uitstekend.

EXTRA’S
We krijgen een making-of (17:51) met vooral beelden vanop de set die zelfs chronologisch gemonteerd zijn. Voorts bevat de Blu-ray nog enkele interviews met regisseur Kim Jee-woon (11:24) en zijn twee hoofdrolspelers. Die laatste interviews zijn echter te kort om iets wezenlijks te vertellen. Enkele tv-spots en trailers vervolledigen de extra’s.

CONCLUSIE
I Saw The Devil is een ontluisterende thriller die je de stuipen op het lijf jaagt. Even pervers als energiek en stijlvol. Een koud kunstje blijkbaar voor een specialist in het genre als Kim Jee-woon. En erg het bekijken waard voor wie een stevige maag heeft.coverStudio: Splendid

Regie: Kim Jee-woon
Met: Lee Byung-hun, Choi Min-sik

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
142 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
401354917505


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Koreaans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Making-of
• Interviews
• TV-spots
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij