:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRUCE HORNSBY & THE RANGE - THE WAY IT IS
BRUCE HORNSBY & THE RANGE - THE WAY IT IS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-04-11
MUZIEK-DVD
Bruce Hornsby & The Range
wordt bij ons wel eens een One Hit Wonder genoemd, waarbij men gemakkelijk vergeet dat naast The Way It Is (nr. 3 in de Vlaamse Radio 2 Top 30, nr. 1 in de Nederlandse Single Top 100) ook twee andere nummers uit het gelijknamige album een hitstatus bereikten tussen 1986 en 1988, nl. Every Little Kiss (nr. 29 in de Radio 2 Top 30) en The Valley Road (nr. 22 in de Radio 2 Top 30). Als we naar z’n thuisland Amerika kijken, dan mag Bruce Hornsby over een periode van 20 jaar (1986-2005) zelfs terugblikken op 20 Bill Board Top 100-hits, waarvan 4 met een nr. 1-notering. Z’n situatie is vergelijkbaar met die van tal van andere Amerikaanse rockartiesten die zich na een korte periode van grote commerciële successen in Europa op de eigen markt terugplooien om er zich in vele gevallen op andere en minder commerciële muziekgenres te concentreren of gewoon om het rustiger aan te doen, zoals bijv. Bruce Springsteen die in Europa eigenlijk geen grote hit meer heeft gehad sinds 1995, maar die in de U.S.A. in 2012 tot de top 5 van beste betaalde rockartiesten wordt gerekend.

 
 

Bruce Hornsby maakte drie albums met The Range en hield er toen mee op, ondanks een top 20-notering voor het laatste album in Amerika en twee top 5-noteringen voor de singles Across the River (nr. 1) en het titelnummer A Night on the Town (nr. 4). Hij startte een solocarrière en trad vanaf 1988 meer dan 100 keer op met The Grateful Dead, tot de band ophield te bestaan in 1995. Ondertussen produceerde hij het comebackalbum van z’n idool Leon Russell, schreef samen met Don Henley (The Eagles) de hit The End of Innocence en speelde de pianopartij op Bonnie Raitts I Can’t Make You Love Me. Voorts was hij actief op albums van Bob Dylan, Robbie Robertson, Steve Nicks, C,S&N en Squeeze. Z’n samenwerking met Wayne Shorter en Charlie Haden op A Night on the Town (1988) kreeg een vervolg op Hornsbys door jazz geïnspireerde soloproject Harborlights (1993) en de bluegrass-invloed van o.a. The Nitty Gritty Dirt Band was merkbaar op de opvolger Hot House (1995). Om het nieuwe materiaal live te brengen richtte hij The Noisemakers op waarmee hij vooral jazzmuziek speelde in Yoshi’s Jazz Club in Oakland, Californië. Z’n latere werk wordt gedomineerd door een voorkeur voor elektronische muziek (Big Swing Face, 2002), en een terugkeer naar vintage Hornsby (Halcyon Days, 2004) waarvoor hij kon rekenen om de medewerking van Elton John, Sting en Eric Clapton, maar nadien keerde hij vooral tijdens z’n liveconcerten terug naar jazz en bluegrass.

 

 

Op de dvd Bruce Hornsby & The Range – The Way It Is ziet u Hornsby aan het werk in de WDR-Rockpalastserie, opgenomen in de Live Music Hall in Keulen op 16 oktober 1990 als onderdeel van de A Night on the Town-tournee waarmee de Bruce Hornsby and The Range-periode werd afgesloten. U ziet en hoort verschillende songs uit het derde album, aangevuld met hitmateriaal uit de beide eerdere multiplatiniumalbums The Way it Is en Scenes from the Southside. U ziet Bruce Hornsby op het hoogtepunt van zijn internationale succes.

 
PLAYLIST
A Night on the Town
The Valley Road
The Show Goes on
Jacob’s Ladder
Defenders of the Flag
Mandolin Rain
Lost Soul
The Way It Is
Across the River
Look Out Any Window
Another Day
On the Western Skyline
Note Fade Away
The Wild Frontier
Medley: Jumping Jack Flash/It Takes a Lot to Laugh

 

 

Bruce Hornsby and the Range klinken live een stuk rauwer dan op de gelikte albums. De piano is uiteraard vaak heel erg aanwezig, maar de gitaarpartijen treden veel meer op de voorgrond dan in de studio-opnamen en in de intro’s en instrumentale tussenpassages verraadt Hornsby z’n grote liefde: jazz. Zo krijgt The Way it Is een inleiding die helemaal uit jazzakkoorden is opgetrokken terwijl A Night on the Town heel erg R&B klinkt. De meeste nummers uit dit concert – ook de hits – krijgen trouwens een grondige make-over, altijd met stevig wat jazzinvloeden in het pianowerk. Another Day is opgedragen aan Leon Russell wiens album Leon Russell in 1989 door Bruce Hornsby werd geproduced. Hij brengt het nummer helemaal in de jagende Russell-stijl en dat doet hij ook met het bisnummer Jumpin’ Jack Flash dat hij voorziet van het Russell-arrangement uit diens optreden tijdens het Concert For Bangla Desh (1971) in Madison Square Garden in NYC.

 
BEELD EN GELUID
Deze opname is bijna 25 jaar oud, maar de beeldkwaliteit is zo goed als perfect. Jammer van het 1.33:1-formaat, want een concertpodium schreeuwt om een breedbeeldopname, maar daaraan was men anno 1990 in het televisiemilieu nog niet echt toe. Goed nieuws is dat de kleuren fel en mooi afgelijnd zijn en dat het beeld altijd scherp en vrij van ongerechtigheden is. Het geluid staat in stereo én in 5.1 met in dat laatste geval een stevig effect via de achterste geluidsboxen, maar eigenlijk gaat het om stereogeluid via vier kanalen. Met de knop flink naar rechts klinkt het allemaal goed, zij het dat dit een opname voor tv is en de diepe tonen dus toch wat in moeten leveren.

 

 
EXTRA’S
Geen en neen, deze dvd duurt geen 120 minuten zoals op de hoes wordt vermeld.
 
CONCLUSIE
Tussen 1986 en 1990 scoorden Bruce Hornsby and the Range een aantal grote internationale hits. Op het hoogtepunt van z’n succes gooide Hornsby de handdoek in de ring en koos voor een bestaan als jazz- en bluegrassmuzikant. In de jaren 90 had hij met z’n band The Noisemakers nog een zevental top 100-hits in Amerika, maar jazz en aanverwante genres genoten duidelijk zijn voorkeur en domineerden sindsdien zijn carrière. Op The Way It Is ziet u hem op accordeon en aan de piano in een selectie hits en favoriete songs uit z’n drie eerste albums. Bij ons is Bruce Hornsby al lang vergeten, in Amerika hoort hij er nog steeds bij.coverStudio: Eagle Vision

Regie: Christian Wagner
Met: Bruce Hornsby, John

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
E

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5036369811099


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij