:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREGORY'S GIRL
GREGORY'S GIRL (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-05-05
FILM
Ik onderschat geenszins de filmkennis van onze lezers, toch zou ik er een heleboel glazen bier durven op verwedden dat de meeste nog nooit van Gregory's Girl van Bill Forsyth hebben gehoord, een film met een sullige titel, desalniettemin één van de belangrijkste werken uit de Britse filmgeschiedenis. De alom gerespecteerde filmcriticus Barry Norman plaatste hem in zijn persoonlijke top 50 en de film staat tevens op de 30e plaats in de top 100 van de beste Britse films volgens het British Film Institute. De film wordt een beetje aangezien als de eerste echte Schotse film. Gregory's Girl was een gigantische hit en stond 75 (!) weken op de bioscoopaffiche in Londen. Hij bleek later zelfs de inspiratiebron te zijn voor filmmakers zoals Danny Boyle en Lynne Ramsay. Nu goed, zeggen dat het de eerste prent is van Bill Fortsyth is eigenlijk een leugen. Dat was in feite That Sinking Feeling  uit 1980, een coming-of-agefilm die werd gemaakt met een budget van 10,000 £.

Het is eigenlijk allesbehalve vanzelfsprekend dat Bill Forsyth één van de boegbeelden uit de Schotse cinema is geworden. De man uit Glasgow was helemaal niet tuk op film. Meer zelfs, de bioscoopzetels die met resten van kauwgum waren beklad waren voor hem een teken dat cinema niets voor hem was. Gelukkig kwam hij in aanraking met het werk van Jean-Luc Godard en François Truffaut waardoor hij zijn eerste liefde, de documentaire, liet voor wat hij was. Voor zijn eerste film wilde Forsyth iets speciaals. Hij wilde geen sterren en besloot om met amateurs te werken: dat werden tieners uit het Glasgow Youth Theater. Omdat zijn debuut That Sinking Feeling niet echt aansloeg, deed hij dat met Gregory's Girl nog eens over. Het gevolg was een schot in de roos waardoor Bill Forsyth meteen ook een grote mijnheer werd. Zijn grootste succes is wellicht Local Hero, met een soundtrack van Mark Knopfler, die ontelbare muziekfans in hun platenkast hebben staan.

Wat Pretty In Pink voor de Amerikaanse jeugd betekende, is Gregory's Girl voor de Schotse tieners. Het verhaal is in enkele zinnen samen te vatten. Het is zelfs een beetje stom, maar het werkt wel. Gregory (John Gordon Sinclair) is een slungelachtige jongen die net als zijn leeftijdsgenoten droomt van een liefje. Alleen botert het niet echt tussen hem en het vrouwelijk schoon. Ook op het voetbalveld loopt het voor geen meter. De trainer vindt Gregory maar een beroerde keeper en wil hem zo vlug mogelijk uit het team. Zijn beste vriend is de nerd Steve (William Greenlees) die zijn dagen vult met het bakken van pasteitjes. Als plotseling de knappe Dorothy (Dee Hepburn) zich kandidaat stelt om te komen voetballen in het jongensteam merkt Gregory dat hij tot over zijn oren verliefd is. Als hij zijn droommeisje een avondje mee uit vraagt, zegt zij tot z'n grote verbazing ja. Wel weet Gregory niet dat het om een valstrik gaat.

Gregory's Girl is geen grootse, maar wel hartverwarmende cinema. De trainingspakken en de kapsels zien er ongelooflijk gedateerd uit, toch oogt deze romantische tienerkomedie na 35 jaar nog even fris. Dat is niet alleen de verdienste van de acteurs, maar tevens het enthousiasme van Forsyth dat van deze prent afstraalt. De dialogen zijn grappig. Iedere man zal zich herinneren dat hij ooit in de schoenen van Gregory stond. Het is wel geen probleem waar de wereld voor stil blijft staan, maar hoe verover je het hart van het ongrijpbare meisje?

BEELD EN GELUID
Wie zijn best doet, zal deze release misschien nog wel op een of andere rommelmarkt vinden omdat deze film in een lang verleden in onze contreien door MGM op dvd  is uitgebracht. Tenzij je de Engelse markt raadpleegt. Second Sight Films heeft immers deze klassieker in gerestaureerde vorm op Blu-ray uitgebracht. Het gaat om een mooi opgepoetste versie die af en toe wat last heeft van een witte laag, het resultaat mag er desalniettemin best zijn. De film oogt misschien wat oubollig, dat is tegelijkertijd ook zijn charme. De geluidsband is Engels (nou ja, Schots) mono. Gelukkig is deze release voorzien van Engelse ondertiteling, want anders zou het voor niet-Schotten quasi onmogelijk zijn om ook maar één woord van de dialogen te begrijpen. Wie trouwens niet tuk is op Schotse dialogen, kan overschakelen naar de Amerikaanse geluidsband. Deze film was immers ook in Amerika een hit, ofschoon men de Schotse dialogen door Amerikaanse heeft vervangen.

EXTRA'S
Meestal heb ik alleen maar lof voor het bonusmateriaal dat je op de Second Sight-releases vindt, de oogst op Gregory's Girl is jammer genoeg mager. Bill Forsyth: The Early Years is een interview metde regisseur waarin hij op een zeer interessante wijze uitlegt hoe zijn afkeer voor cinema in liefde is veranderd. Gregory's Girl Memories is ook een interview, maar dan eentje met Clare Grogan die de rol van Susan speelt. Allemaal best het bekijken waard, maar niet meteen een hebbeding.

CONCLUSIE
Toegegeven, de titel klinkt verschrikkelijk. Eentje die inderdaad alleen maar Vijf TV kan bedenken. Maar neen hoor, Gregory's Girl is een heerlijke Schotse komedie die door menig filmkenner als een klassieker wordt bestempeld. Terecht!coverStudio: Second Sight

Regie: Bill Forsyth
Met: John Gordon-Sinclair, Dee Hepburn, C.P. Grogan, Jake D'Arcy, Robert Buchanan

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.K.

Jaar:
1981

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5028836040262


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Bill Forsyth: The Early Years - An interview with the director (20 min.)
• Gregory's Girl Memories - An interview with Clare Grogan (11 min.)
• Alternative US. Audio Soundtrack

Andere recente releases van deze maatschappij