:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RE-ANIMATOR
RE-ANIMATOR (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-06-02

FILM 
Wie zich een horrorfan noemt weet natuurlijk dat Re-Animator van Stuart Gordon één van de grote klassiekers uit het genre is, een film die op gelijke voet staat met Halloween, Blood Feast of The Texas Chainsaw Massacre. Omdat deze film al bij al een supergoedkope productie is die tot stand kwam met de hulp van Charles Band (de horrorguru die eerst met Empire Pictures en nadien met Full Moon Entertainment ontelbare B-films op de markt gooide), duurde het een hele tijd vooraleer hij op Blu-ray uitkwam. Die release is er vandaag wel, ofschoon je daarvoor bij het Britse Second Sight-label terecht moet. Maar niet getreurd, want deze uitgave is een steelbox geworden die bol staat van de extra's.

Niemand had oor naar Stuart Gordons plannen om het kortverhaal The Re-Animator van H.P. Lovecraft te verfilmen. De voormalige toneelregisseur kon dan ook niet het nodige geld vinden tot hij Brian Yuzna ontmoette die wel brood in het project zag. De rest is pure horrorgeschiedenis, want de film werd een gigantisch succes en Yuzna één van de belangrijkste producers uit het genre. Voor Gordon was het evenwel zijn hoogtepunt, want ook al draaide hij nadien nog een twintigtal films, toch kon hij alleen nog maar (matig) met het Christopher Lambert-vehikel Fortress scoren.

Lovecraft zal ook wel hebben beseft dat hij tijdens het schrijven van zijn verhaal gewoonweg het relaas van Frankenstein aan het kopiëren was, want het gaat hier inderdaad om de krankzinnige geleerde Herbert West (Jeffrey Combs) die een serum heeft uitgevonden dat de doden opnieuw tot leven kan wekken. Door zijn uitzinnige ideeën is West uit de Zwitserse universiteit verbannen en hij zoekt nu zijn heil in de Verenigde Staten. De jonge bolleboos krijgt Daniel Cain (Bruce Abbott) als kamergenoot, een student die een geheime relatie heeft met Megan (Barbara Crampton) en laat dat nu de decaan van de universiteit zijn! West is niet de enige gek op het instituut, ook de sadistische Dr. Hill (David Gale) loopt daar rond. De professor heeft grote belangstelling voor de uitvinding. West probeert het levenserum uit op de kat van Daniels vriendinnetje en tot diens grote verbazing lijkt het nog te werken ook! Er zit wel één addertje onder het gras: de doden komen tot leven, maar ze gedragen zich uiterst agressief.

Re-Animator is een bont allegaartje van allerlei horrorstijlen: van het zombie- tot het bloederige slashergenre. De special effects zijn goedkoop, maar ze werken wel. Het beeld van de geschifte Hill die zonder hoofd bloederige operaties uitvoert is bij horrorfanaten legendarisch. De acteerprestaties zijn ook zeer goed en dat is voor griezelfilms niet zo vanzelfsprekend. Niet dat ze kunnen acteren, maar ze hebben wel het ideale smoel voor de rol die ze vertolken. Misschien zullen azijnpissers opmerken dat het verhaal niet bepaald geniaal is. Dat is het ook niet, maar Re-Animator wordt door heel wat fans als een onverwoestbare cultklassieker beschouwd en deze titel heeft hij niet zo maar veroverd. Onmisbaar in iedere horrorcollectie dus!

BEELD EN GELUID
Als je er rekening mee houdt dat Re-Animator een goedkope, zelfs wat verouderde productie is, dan kun je van een geslaagde transfer spreken. De piekfijne kwaliteit vertoont geen enkel mankement en dat is voor een griezelprent uit de jaren 80 echt wel uitzonderlijk. De dialogen klinken helder en zijn voorzien van Engelse ondertitels (het schijfje met het bonusmateriaal is zonder). Leuk om te vermelden is de bizarre soundtrack van Richard Band die als twee druppels water op die van Psycho van Bernard Herrmann lijkt. Band werd overal beschuldigd van plagiaat, maar de componist hield vol dat het om een hommage ging. 

EXTRA'S
Zoals eerder gezegd bestaat deze steelbox uit twee disks waarvan er eentje vol staat met bonusmateriaal. Niet alleen kan de kijker kiezen tussen de bioscoop- of de integrale (nooit eerder verschenen) versie van de griezelklassieker, ook zijn er tal van weggelaten scènes die nu voor het eerst beschikbaar zijn. Ik heb de exacte optelsom niet gemaakt, maar als je alle interviews bij elkaar telt, zit je gauw over de twee uur. Zowat iedereen die ook maar iets met de film te maken heeft komt uitgebreid aan bod, behalve David Gale die ondertussen al was overleden. Wie geen zin in zo veel interviews heeft, heeft wellicht genoeg aan Resurrect Us, een allesomvattende documentaire van 70 minuten waarin je heel wat leuke achtergrondinformatie krijgt.

CONCLUSIE
Re-Animator is een onverwoestbare klassieker uit het horrorgenre die vandaag zowel bij de cinefiel als bij de griezelfanaat respect geniet. Het heeft een tijdje geduurd, maar wachten loont ook in de filmwereld. Second Sight Films heeft een schitterende steelbox op de markt gebracht waarin je zowel een knappe gerestaureerde versie als massa's bonusmateriaal vindt. In huis halen die handel!
coverStudio: Second Sight

Regie: Stuart Gordon
Met: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton, Robert Sampson, David Gale

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1985

Leeftijd:
18

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Interviews with Stuart Gordon and Brian Yuzna, writer Dennis Paoli, composer Richard Band and Fangoria editor Tony Timpone
• Extended scenes, deleted scene and trailers.
• Resurrect Us (68 min.)
• Audio Commentary with producer Brian Yuzna, and actors Jeffrey Combs, Robert Sampson, Barbara Crampton and Bruce Abbott

Andere recente releases van deze maatschappij