:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INTERVIEW WITH THE VAMPIRE - THE VAMPIRE CHRONICLES
INTERVIEW WITH THE VAMPIRE - THE VAMPIRE CHRONICLES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-12-23
FILM
Bram Stoker is de geschiedenis ingegaan als vader van het vampierenverhaal, zoveel is duidelijk. Hij maakte de eerste aantekeningen ergens in 1897 tijdens zijn tochten door het Balkan-gebergte. Zijn inspiratie haalde hij vermoedelijk uit verhalen rond een Slavische prins die in de 15e eeuw honderden mensen zou hebben vermoord. Ettelijke verfilmingen passeerden reeds de revue, toegegeven, niet allemaal even geslaagd. Nosferatu, de eerste grote vampierenfilm dateert reeds uit 1922, en houdt in het benijdenswaardige lijstje nog steeds stand als één van de betere verfilmingen. Meer recent herinneren we ons zeker Bram Stokers Dracula (met Gary Oldman en Anthony Hopkins) en Interview With The Vampire, van regisseur Neil Jordan. Het genre was, op een paar uitzonderingen na, op sterven na dood. Scenariste Anne Rice, die haar vampierenverhalen een totaal andere en gedurfde wending gaf, en regisseur Neil Jordan bliezen de legende nieuw leven in. En hoe! Desondanks dat de productie heel wat perikelen kende, verliepen de opnames van een leien dakje. Het verhaal gaat van start wanneer journalist Daniel Malloy (Christian Slater) het interview van zijn leven voorbereidt. Louis Pointe du Lac (Brad Pitt) is een eeuwenoude vampier die ooit een normaal leven leidde. Zijn droom spat uit elkaar wanneer zijn vrouw en kind overlijden. Lestat (Tom Cruise) benadert hem en doet hem een aanlokkelijk voorstel om het leven te ruilen voor het eeuwige. Samen teisteren ze de levens van onschuldige mensen en kruisen ze zo het pad van de twaalfjarige Claudia (Claire Danes) die door hun toedoen de rest van haar eeuwige leven in een kinderlichaam gevangen zal zitten. Lestat en Louis maken kennis met soortgenoten, die vinden ze onder meer in Parijs, in het Théâtre des Vampires, waar ze Santiago (Stephen Rea) en Armand (Antonia Banderas) ontmoeten.

The Vampire Chronicles - bij deze film gebruikt als ondertitel - is de oorspronkelijke titel van een hele reeks vampierenverhalen waar Interview With The Vampire en Queen Of The Damned onder meer deel van uitmaken. Anne Rice, de schrijfster van The Vampire Chronicles (de vampierenkronieken waar Interview With The Vampire dus deel van uit maakt), zag het eerst absoluut niet zitten toen ze vernam dat Tom Cruise de rol van Lestat ging spelen. Toen ze de film echter de eerste keer zag was ze superenthousiast en het moet gezegd dat hij inderdaad een knappe acteerprestatie neerzet. Dat kan eveneens gezegd worden van Brad Pitt en de toen piepjonge Kirsten Dunst. De film kent vele climaxen die soms wat afgeremd worden door de gebruikte vertelstructuur, en het onbevredigende en korte einde. Maar dankzij de prima acteerprestaties, de indrukwekkende decors en sfeervolle horrortaferelen stijgt deze film uit boven de gemiddelde vampierenfilm, en dat is toch al een prestatie op zich.

BEELD EN GELUID
Dankzij het gebruik van een DVD9 in plaats van een DVD5 bij de eerste release kon men deze keer een lagere compressie toepassen zodat de beeldkwaliteit er toch wel op vooruitgegaan is. Je merkt duidelijk dat de zwarttinten in donkerdere scènes stabieler en solider ogen dan voorheen. Ook is het beeld over het algemeen scherper en gedetailleerder. Grain, compressiefoutjes en andere oneffenheden zijn tot een minimum herleid. Wat het geluid betreft krijgen we hier een Engelse Dolby Digital 5.1-track die voornamelijk de voorste kanalen gebruikt. De surrounds treden sporadisch in werking voor achtergrondgeluiden en voor de soundtrack. Heel af en toe worden de kanalen redelijk agressief aangesproken waarbij de subwoofer heel subtiel deze scènes ondersteund.

EXTRA’S
Het blijkt een trend te zijn de laatste maanden om kale dvd’s van enkele jaren geleden een nieuw leven in te blazen en ze te releasen als special editions. Interview With The Vampire krijgt nu eveneens dergelijke behandeling, al blijft het vreemd dat deze extra’s, die zich reeds meer dan twee jaar op de regio 1 versie bevinden, nu pas beschikbaar worden gesteld voor een Benelux release. In The Shadow Of The Vampire is een documentaire (30 min.) waarin cast en crew terugblikken op de totstandkoming van de film, de karakteruitwerking, de vertaling van het boek naar de film, enz. Regisseur Neil Jordan valt de eer te beurt een audiocommentaar vol te spreken die een voldoende informatief gehalte heeft en handelt over allerlei aspecten van de productie en de film. De Special Introduction Feature is niet meer dan een korte introductie door scenariste Anne Rice, regisseur Neil Jordan en acteur Antonio Banderas. Om af te ronden krijgen we een bioscooptrailer en een korte opsomming van cast en crew.

CONCLUSIE
Interview With The Vampire is een fel gesmaakte vampierenfilm met een apart verhaal, sfeervol in beeld gebracht en knap vertolkt door de drie hoofdrolspelers. De technische presentatie is eveneens prima waarbij vooral de kwaliteit van het beeld verhoogd is. Het audiocommentaar en de documentaire vormen een mooie aanvulling op de film. Een aanrader.


cover
Studio: Warner

Regie: Neil Jordan
Met: Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Slater, Kirsten Dunst, Stephen Rea, Antonio Banderas

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931183130


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Bulgaars, Roemeens, Kroatisch, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Audiocommentaar regisseur Neil Jordan
• Documentaire: In The Shadow Of The Vampire
• Special Introduction Feature
• Trailer
• Cast en crew

Andere recente releases van deze maatschappij