:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHT MOVES
NIGHT MOVES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-10-01

FILM
Het regisseren van ecothrillers blijkt tegenwoordig al even zinloos als het organiseren van conferenties die de wereld moet aansporen om wat voorzichtiger met het behoud ervan om te springen. Vorig jaar verdween het puike The East van Zal Batmanglij in het grote niets, de film haalde in onze contreien zelfs niet eens de zalen. Ook de publieke belangstelling voor Night Moves was eerder lauw. Een jammere zaak, want cineaste Kelly Reichardt is erin geslaagd om op minimale, vaak excellente wijze het verhaal van drie milieuactivisten te vertellen.

Dena (Dakota Fanning), Josh (Jesse Eisenberg) en Harmon (Peter Sarsgaard) verschillen in alle opzichten van elkaar. Het enige wat ze gemeen hebben is hun liefde voor de natuur en de haat tegenover de mensheid die haar om zeep helpt. Tijdens een voorstelling van de zoveelste documentaire waarin duidelijk wordt gemaakt dat de mens zichzelf in de vernieling rijdt, weten de drie jongeren dat hun tijd is gekomen om hun duit in het ecologische zakje te doen. Ze hebben meteen grootste plannen, want ze willen met behulp van kunstmeststof een stuwdam in de staat Oregon opblazen. Ze voeren deze waanzinnige actie uiterst voorzichtig uit, maar de gevolgen zijn veel groter dan ze hadden verwacht. Angst vervangt plotseling het idealisme.

Wie de vorige films (Old Joy, Wendy & Lucy) van Kelly Reichardt kent, weet dat zij haar verhalen het liefst op een sobere wijze verpakt. Dat is bij Night Moves niet anders. Het opblazen van een stuwdam zou wel tot de verbeelding van de meeste Hollywoodproducenten spreken, maar Reichardt brengt de ontploffing niet eens in beeld. Wel draait het er bij haar om de personages in beeld te brengen en vooral hun worsteling met de emoties. We hadden nooit gedacht dat we dit zouden schrijven, maar dé revelatie is kindsterretje Dakota Fanning, die bewijst dat ze kan acteren op voorwaarde dat je haar de geschikte rol aanbiedt. Jesse Eisenberg imponeert eveneens, ofschoon deze kerel altijd hetzelfde nerveuze, timide typetje uit de kast haalt. Vergeet trouwens ook niet aandachtig naar de prachtige postrock-soundtrack van Jeff Grace te luisteren.

BEELD EN GELUID
Een release die als troef de prachtige natuur heeft schreeuwt natuurlijk om een Blu-ray. Helaas is deze goedkope productie alleen maar op dvd beschikbaar. De beelden zijn verzorgd, maar de details zijn niet genoeg zichtbaar om te overweldigen. Het gemompel van Jesse Eisenberg is goed te verstaan, maar het enige element dat de speakers wat doet leven is de knappe soundtrack van Jeff Grace.

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op deze schijf.

CONCLUSIE
Night Moves is een intimistische independent film met grote namen. Reichardt neemt haar kijkers serieus en gaat ervan uit dat die intelligent genoeg zijn om zelf een oordeel te vellen over de acties van haar protagonisten. Een mooi staaltje Amerikaanse cinema dat laat zien dat er ook buiten de rode lopers van Hollywood nog iets cinematografisch te beleven valt! 
coverStudio: Filmfreaks

Regie: Kelly Reichardt
Met: Jesse Eisenberg, Dakota Fanning, Peter Sarsgaard

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461872913


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij