:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BREAKING BAD - SEIZOEN 4
BREAKING BAD - SEIZOEN 4 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-09-21
SERIE
Gale Boetticher is naar de eeuwige jachtvelden. Het hulpje van Walter White (Bryan Cranston) is het onfortuinlijke slachtoffer geworden van een dolgedraaide Jesse Pinkman (Aaron Paul), waardoor ons dynamisch duo opnieuw onmisbaar is voor de productie van crystal meth in opdracht van de eigenaar van snackbarketen Los Pollos Hermanos, Gus Fring (Giancarlo Esposito). Hierdoor is de patstelling compleet: alhoewel ze elkaar naar het leven staan, hebben Gus en Walter elkaar nodig om de meth business draaiende te houden. Gus draagt aan zijn rechterhand Mike (Jonathan Banks) op om Jesse opnieuw op het rechte pad te helpen, terwijl Walter niet langer onbewaakt in de buurt van Gus mag komen. De zaak lijkt zelfs op zeker moment nog positief uit te draaien, want Walters nog steeds in revalidatie zijnde schoonbroer Hank Schrader (Dean Norris) meent dat Gale de elusieve drugsbaron Heisenberg was. Op een feestje heeft Walter zichzelf echter ladderzat gezopen en hij lalt eruit dat Boetticher duidelijk géén genie geweest kan zijn, getuige daarvan het draaiboek van de échte Heisenberg - hij zegt er nog nét niet bij dat hij dat zelf is. Hank kamt het dossier opnieuw uit, ditmaal met een luizenkam, en komt onder meer tot de vaststelling dat het heel gek is dat de veganistische Gale zijn plannen voor een methlab gekalkt heeft op de servetjes van kippenrestaurant Los Pollos Hermanos.




Ongewild heeft Walter daarmee weer de verdenking op Gus Fring gericht; als dan ook nog eens Gus' vingerafdrukken in Gales appartement worden teruggevonden, stijgt Fring op de lijst van verdachten naar nummer één. Met veel moeite kan de man er zich tijdens een verhoor uitlullen, maar de nog altijd in ziekenverlof zijnde Hank begint op zijn eentje een onderzoek te voeren met onder meer illegale afluisterapparatuur, en - oh ironie - daarbij gebruikt hij Walter als chauffeur vermits hij zelf niet meer kan rijden. Gus wordt daardoor zenuwachtig en probeert te polsen of Jesse eventueel in Walters plaats crystal meth kan koken, zodat hij Walter zonder problemen kan elimineren. Gus speelt Jesse en Walter handig tegen elkaar uit, maar als de zaken uit de hand dreigen te lopen zet het koksduo nog éénmaal zijn meningsverschillen opzij...




Maar Gus heeft nog andere katten te geselen. Het Mexicaanse drugkartel van de Salamancas wil nog altijd wraak en saboteert systematisch de drugtransporten van Gus. Als zoenoffer eisen ze dat Gus hen leert hoe ze zelf crystal meth moeten koken, zodat de evenwichten weer hersteld worden. Gus lijkt aanvankelijk bereid om daar Jesse voor op te offeren en hem verplicht te laten verhuizen naar Mexico. De man heeft echter nog een appeltje te schillen met de Mexicanen, die verantwoordelijk waren voor de moord op Gus' beste vriend Max (James Martinez). Zonder verpinken roeit Gus het hele Mexicaanse kartel uit, totdat alleen nog de gehandicapte peetvader Tio Salamanca (Mark Margolis), gekluisterd aan een rolstoel en met als enige communicatiemiddel een fietsbel, lijdzaam heeft moeten toezien hoe zijn familie tot de laatste man is uitgemoord. Gus stuurt daarmee indirect ook een boodschap naar de wereld en naar Walter in het bijzonder uit dat dit het lot is dat iedereen te wachten staat die hem in de toekomst nog een duimbreed in de weg legt.




Walters huis puilt intussen uit van het cash geld dat hij niet kan gebruiken zo lang het niet witgewassen is. Walter en Skyler (Anna Gunn) hebben daarom het plan opgevat om de carwash van Walters oude baas Bogdan (Marius Stan) over te kopen. Bogdan is zijn vete met Walter nog altijd niet vergeten, maar wanneer Saul Goodman (Bob Odenkirk) zich uitgeeft voor iemand van de milieu-inspectie en de waterafvoer afkeurt, is Bogdan maar al te bereid zijn etablissement flink onder de prijs te verkopen. Het geld stroomt met sloten binnen, maar er valt nog een knoert van een lijk uit de kast: Skylers voormalige minnaar, Ted Beneke (Christopher Cousins), staat voor ettelijke honderdduizenden dollars in het krijt bij de belastingen en hij dreigt in de gevangenis te vliegen wegens fraude. Op zich niet het probleem van de familie White, ware het niet dat Skylers naam op zowat elke pagina van de vervalste boekhouding staat. Door zich uit te geven voor een dom blondje kan Skyler de belastingdienst overtuigen dat het om een systematische fout in de boekhouding gaat, zodat ze intussen de tijd heeft om Ted zo'n slordige 600.000 dollar te lenen opdat die daar zijn schuld mee kan afbetalen. Ted vervalt echter in zijn oude gewoonten en in plaats van zijn schuld te delgen, koopt hij er een luxewagen mee. Skyler gaat te rade bij Saul Goodman, die twee laten we zeggen ietwat officieuze 'incasso-ambtenaren' op Beneke afstuurt. Maar zoals vele zaken die Saul behartigt, draait ook dit weer uit op een fiasco.




De intussen beëindigde reeks Breaking Bad heeft op de laatste Emmy Award-uitreiking zowat alle prijzen weggekaapt die er weg te kapen waren. Terecht, want deze reeks scoort werkelijk op alle vlakken. Dankzij de eerder experimentele fotografie, die nochtans altijd ten dienste staat van het verhaal, is de serie niet alleen een lust om naar te kijken, het intelligente scenario met telkens opnieuw plotwendingen waardoor Walter en de zijnen dieper wegzakken in het drijfzand van de zware criminaliteit, is gehaaid. Het absolute keerpunt komt er ditmaal met de dood van Gale: Walter krijgt daarbij de kans om alle sporen naar zichzelf uit te wissen, maar door zijn ijdelheid verknalt hij de boel en als opgejaagd wild laat hij een als maar groter wordend spoor lijken achter zich. Het gebeurt tegenwoordig vaker dat een acteur met slechts één tv-rol vanuit het niets naar de absolute top wordt gekatapulteerd; het overkwam ook de ietwat aan lager wal verzeilde Kiefer Sutherland met 24. Wat Breaking Bad betreft is Cranston de crême de la crême in een soep waar alleen maar hoogwaardige ingrediënten in zitten. Ook Dean Norris kreeg veel lof toebedeeld en mocht aantreden als maniak in Under The Dome, en ook Aaron Paul heeft zich met Need For Speed niet alleen herbevestigd, de acteur geniet al op jonge leeftijd een zekere cultstatus, getuige het feit dat iedereen plat gaat van het lachen telkens hij het woord bitch bezigt. Als de personages uit Breaking Bad dan al weinig zwart-witkaraktertrekjes vertonen en hun rol met veel nuance invullen, dan is dat zeker waar voor de extreem veelzijdige Giancarlo Esposito, die er voorwaar in slaagt om zijn bloeddorstige maniak Gus Fring een geloofwaardige motivatie voor zijn wandaden mee te geven.




Breaking Bad is even verslavend als crystal meth en dit seizoen is dan crystal meth van het zuiverste gehalte, zoals alleen Walter die zou kunnen maken. De makers slagen er bovendien in om met één allerlaatste shot de dramatische gebeurtenissen in de laatste afleveringen in een geheel nieuw perspectief te plaatsen. Collega William gaf dit seizoen op dvd een welverdiende 9,5, maar ik ben geneigd terwille van de laatste aflevering de score op te trekken tot een 10.

BEELD EN GELUID
Ook dit vierde seizoen van Breaking Bad ziet er op Blu-ray nog even ranzig en vuil uit als de vorige seizoenen. Stoffige woestijnshots, gedelapideerde fabrieken die in hun kelder een steriel illegaal laboratorium herbergen - we mogen van geluk spreken dat Blu-rays nog geen geur afgeven - en Jesses krot zijn allemaal minder fraaie lokaties die er door de harde en compromisloze beeldcompositie nog net dat ietsje onappetijtelijker uitzien. Er wordt nogal eens gewerkt met kleurfilters en experimentele cameravoering, zoals de time lapse in de aflevering Salud, die moet suggereren dat Jesse een nacht aan het koken geweest is. Breaking Bad blijft er altijd even natuurlijk als rauw uitzien, met rijke texturen en kleursaturaties die nog net niet uit hun voegen barsten. De DTS-HD MA 5.1-track wordt maximaal benut, met onder meer de soppende geluiden van de carwash, machinegeweerschoten in de woestijn en niet te vergeten Jesses geluidsinstallatie die ongeveer de helft van het volume van de kamer inneemt.




EXTRA'S
In de mooi uniform weergegeven menu's die perfect aansluiten bij het art design van de andere seizoenen zitten een hoop extra's verborgen, maar ik wil hier al dadelijk een rode kaart trekken omdat dit slechts een fractie is van hetgeen op de Amerikaanse versie te vinden is. Zo zijn alle audiocommentaren verdwenen - op de Amerikaanver Blu-ray bij élke aflevering - alsook een handvol featurettes. Wel aanwezig zijn over de 3 disks verdeeld 12 verwijderde en alternatieve scènes (25:09) die bij de juiste aflevering geplaatst worden. Over de drie disks gespreid vinden we daarnaast ook 21 featurettes uit de serie Inside Breaking Bad (42:17), met fragmenten, interviews en randinformatie bij zowat alle afleveringen. De eerste disk bevat ook nog de volledige versie van Gale's karaoke video (4:18) die in één van de afleveringen gebruikt wordt. Op de laatste disk vinden we nog een allegaartje terug: 2 commercials Better Call Saul (2:10) met reclamefilmpjes voor onze favoriete klootzak, pardon, advocaat, voor wie geen enkel dossier té onwettelijk is om er een draai aan te geven. Dan volgt een gag reel (4:59) en nog vijf documentaires. In Cast chemistry (5:41) wordt de samenwerking tussen de castleden opgehemeld, maar in de praktijk komt dit neer op Walter en Jesse, Walter zelf en nog eens Walter. Technisch interessant is Color me bad (4:42) waarin het specifiek gebruik van kleuren en kleding in functie van het verhaal wordt toegelicht. The science of a hit show (5:35) is opnieuw een solonummertje van bedenker Vince Gilligan, die commentaar mag geven op het scenario en de personages so far. De Superlab tour (3:06) biedt ons een rondleiding met toneelbouwer Michael Flowers op dé set aller sets, het illegale laboratorium onder de wasserij waar Walter op industriële schaal crystal meth mag fabriceren. The White House (3:55) is een rondleiding op de set van het huis van de familie White.

Mocht u voor de Amerikaanse versie opteren krijgt u daar nog eens twee à drie uur aan documentaires en podcasts allerhande bij. Vooral de spectaculaire finale blijft in het huidige pakketje bonusmateriaal onderbelicht.




Als kanttekening wil ik voorbehoud aantekenen bij de ellenlange reeks inleidende filmpjes die deze Sony-release teisteren en die bij elke kijkbeurt opnieuw ruim drie minuten het kijkplezier vergallen. Beste mensen van Sony, ik wens niet gepest te worden met anti-copyrightreclames (want ik heb het product eerlijk gekocht), en de boodschap dat de commentaren niet noodzakelijk de mening van Sony weergeven komt wel héél cynisch over als je weet dat de commentaartracks er afgestript zijn. Het rondje kijker pesten moet ophouden!

CONCLUSIE
Inhoudelijk is dit seizoen van Breaking Bad het sterkste totnogtoe: het scherm loopt over van het acteertalent en de story arc dit seizoen is één zeer mooi afgerond geheel. De technische kwaliteiten van de Blu-ray kan ik niet genoeg prijzen, maar wat bonusmateriaal betreft is deze set een pijnlijke uitschuiver.



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: Adam Bernstein, Michelle MacLaren, David Slade, Colin Bucksey, Michael Slovis, Peter Gould, Johan Renck, Terry McDonough, Scott Winant, Vince Gilligan
Met: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Giancarlo Esposito, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Mark Margolis, Christopher Cousins

Film:
10/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
611 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609653540


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Arabisch
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 12 verwijderde en alternatieve scènes
• 21 featurettes "Inside Breaking Bad"
• Gale's karaoke video
• 2 Commercials "Better Call Saul"
• Gag reel
• Documentaire "Cast chemistry"
• Documentaire "Color me bad"
• Documentaire "The science of a hit show"
• Documentaire "Superlab tour"
• Documentaire "The White House"

Andere recente releases van deze maatschappij