:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRÔLE DE CAÏD, UN (UNE SOURIS CHEZ LES HOMMES)
DRÔLE DE CAÏD, UN (UNE SOURIS CHEZ LES HOMMES)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-12-02
FILM
Op 31 juli 2014 was het exact 100 jaar geleden dat de flamboyante Franse komiek Louis De Funès werd geboren. Ter gelegenheid van die honderdste verjaardag bracht EIC een boxset uit met 25 van zijn films uit de periode 1962-1981, samen met een documentaire over zijn leven en werk. Alhoewel de box zeker geen compleet werk is - de acteur speelde immers in meer dan 150 films en de rechten daarvan zijn hopeloos versnipperd - bevat de box een behoorlijke staalkaart van 's mans werk. Het gaat hier om diverse releases die eerder reeds beschikbaar waren maar nu in dit redelijk volumineuze werk gebundeld worden.

 


Marcel Ravelais (Louis de Funès) en Franchis Blanchet (Maurice Biraud) zijn twee, ahum, 'kleine zelfstandigen' die gespecialiseerd zijn in het kraken van brandkasten. De zaken gaan niet goed, want met de opkomst van de banken en spaarkassen bewaart niemand zijn geld nog thuis. Francis houdt zijn vrouw Sylvie (Dany Carrel) en zijn dochter voor dat hij een topverkoper is, die vaak voor zijn job op de baan is al naargelang de grillen van de grote baas; Marcel schuimt de beau monde af waar hij zich voordoet als dokter-chirurg. Hij papt aan met Catherine (Dora Doll), de nymfomane cassière van een warenhuis, die hem in een onbewaakt ogenblik heeft verklapt dat de grote baas, Léon Dufour (Robert Manuel) makkelijk enkele miljoenen in zijn kluis thuis bewaart en dat er in zijn revolver die hij altijd ter bescherming bij heeft, geen kogels zitten. Het duo meent dat een inbraak in dit geval een fluitje van een cent zal zijn en dat dit de grote slag is waar ze al jaren op aan het wachten zijn. Ze worden echter op heterdaad betrapt door Lucille Baillet (Dany Saval), Dufours buurmeisje. Die is blijkbaar erg gefascineerd door het inbrekersduo en belooft haar mondje te houden tegen de politie, op één voorwaarde: ze wil dat het duo wordt uitgebreid tot een trio, en ze wil zelf mee gaan inbreken - uiteraard tegen een derde van de buit. En er moet dringend geld op tafel komen, want Dufour blijkt een ordinaire oplichter te zijn die maar een paar honderdduizend francs in zijn kluis had liggen maar tegen de verzekering beweert dat hij miljoenen lichter is geworden. Alleszins is de buit niet genoeg om de verbouwingswerken te betalen die mevrouw Blanchet eigenlijk al besteld heeft. Na een mislukte poging om bij Lucilles tante Emma (Maria Pacôme) een waardevolle Caravaggio achterover te drukken - tante Emma heeft twee Rottweilers - rijpt het idee om een kluis van een supermarkt te lichten. Jammer genoeg zijn er kapers op de kust...



Un Drôle De Caïd oftewel Une Souris Chez Les Hommes is een redelijk oude film uit het repertoire van De Funès. Zijn legendarische hysterische aanvallen blijven dan ook beperkt tot één in het begin van de film, waarin de cassière die hij wil uithoren wanhopige pogingen doet om hem in bed te krijgen en hij zich daar met hand en tand tegen verzet. Net omdat de man zich in de rest van de film wél weet te gedragen krijgt de rest van het scenario wat ademruimte. Un Drôle De Caïd is zeker geen onemanshow van De Funès, de scènes waarin de pathologische leugenaar Maurice Biraud probeert om zijn koopzieke vrouw in bedwang te houden zijn zeker zo amusant. Regisseur Jacques Poitrenaud wilde duidelijk, vlak na het succes van Des Pissenlits Par La Racine uit hetzelfde jaar hetzelfde duo nog eens opnieuw verenigen. De film is een aangename schelmenkomedie waarin De Funès en Biraud twee gangsters spelen die té dom zijn om gevaarlijk te zijn en uiteindelijk van een kale reis terugkomen, een paar builen rijker en een illusie armer. In de tweede helft ontspoort het scenario volledig, zoals in Franse films wel eens meer gebeurt, en het geheel eindigt in een gigantische knokpartij op een ijspiste, Het einde liet de mogelijkheid tot een vervolg open, maar dat is er nooit gekomen.

 


BEELD EN GELUID
Deze prent uit 1964 wordt op deze single layer-disk in het originele 1.66:1-formaat weergegeven. Qua beschadigingen valt deze oude zwart-witfilm nogal mee, maar het contrast is niet altijd wat het zou moeten zijn en er ontbreken nogal eens details, wat natuurlijk een probleem is voor een film die gaat over twee personen die hun métier vooral bij nacht en ontij uitoefenen. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Surround 2.0 maar genereert de facto monogeluid.
 
EXTRA'S
Deze disk bevat geen extra's; de boxset zelf bevat wel een uitgebreide documentaire over leven en werk van Louis De Funès.
 
CONCLUSIE
Un Drôle De Caïd is een ietwat gedateerde maar aardige komedie waarin De Funès naar zijn doen redelijk ingetogen een platbroek-inbreker speelt die voor de zoveelste keer zijn grote fortuin aan zijn neus ziet voorbijgaan. Het materiaal is gedateerd maar bekijkbaar, maar enkele foutjes zouden echter not done moeten zijn...



cover




Studio: EIC

Regie: Jacques Poitrenaud
Met: Louis de Funès, Maurice Biraud, Dany Saval, Robert Manuel, Dana Doll, Maria Pacôme, Dany Carrel

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1964

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012165045


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch zwart-wit PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij