:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AVENTURES DE RABBI JACOB, LES
AVENTURES DE RABBI JACOB, LES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-01-30
FILM
Op 31 juli 2014 was het exact 100 jaar geleden dat de flamboyante Franse komiek Louis De Funès werd geboren. Ter gelegenheid van die honderdste verjaardag bracht EIC een boxset uit met 25 van zijn films uit de periode 1962-1981, samen met een documentaire over zijn leven en werk. Alhoewel de box zeker geen compleet werk is - de acteur speelde immers in meer dan 150 films en de rechten daarvan zijn hopeloos versnipperd - bevat de box een behoorlijke staalkaart van 's mans werk. Het gaat hier om diverse releases die eerder reeds beschikbaar waren maar nu in dit redelijk volumineuze werk gebundeld worden.
 
    


Victor Pivert (Louis de Funès) heeft iets tegen Engelsen. En tegen Zwiters. En tegen Duitsers. En tegen Belgen. En tegen negers. Maar waar hij helemaal van uit zijn dak gaat zijn joden.  De dag voor het huwelijk van zijn dochter Antoinette (Miou-Miou) komt hij te weten dat zijn chauffeur Salomon (Henri Guybet) joods is - wie had dat met zo'n voornaam kunnen denken? Van consternatie laat hij zijn chauffeur in de gracht rijden, en tot overmaat van ramp steekt Salomon geen poot uit om Pivert uit het water te helpen. Het is immers vrijdagavond en de sabbat is aangebroken. Pivert flikkert zijn chauffeur dan ook stante pede buiten.

Op zoek naar depannage arriveert Pivert in een kauwgomfabriek, waar enkele Arabische contrarevolutionairen onder leiding van kolonel Farès (Renzo Montagnani) op het punt staan verzetsleider Mohamed Larbi Slimane (Claude Giraud) te liquideren. Door Piverts gestuntel gaat de executie niet door en Slimane ontsnapt samen met hem uit de fabriek. Met zijn revolver op Pivert gericht hoopt Slimane met hem als gijzelaar het land te kunnen verlaten. Op de luchthaven van Orly loopt het duo de moordenaars van Farès echter weer tegen het lijf, en ze hebben geen andere keuze dan in de toiletten twee joden te overvallen en hun kostuums in te pikken. Pivert neemt de plaats in van Rabbi Jacob Schmoll (Marcel Dalio), een Amerikaanse oom die speciaal naar Frankrijk is gekomen voor de bar mitsvah van zijn neefje David (Lionel Spielman). Pivert heeft geen andere keuze dan de komedie mee te spelen; nochtans zit zowat iedereen hem op de hielen: de moordenaars van Farès, de politie, het leger, de échte Rabbi Jacob, maar ergst van al: zijn vrouw Germaine (Suzy Delair)!

Lachen met het geloof is tegenwoordig een heikel punt. In Les Aventures De Rabbi Jacob worden alle clichés over de joden op een hoopje bij elkaar geveegd, maar je voelt dadelijk aan dat het alleszins niet met een kwaad hart bedoeld is. De joden worden niet speciaal belachelijk gemaakt omwille van hun geloof; de voornaamste capriolen worden uiteraard gemaakt door De Funès die als onaangepaste vreemde eend in de bijt zowat de vloer aanveegt met alle Joodse gebruiken en rituelen. Hij zegent zijn volgelingen met een kruisteken, knielt voor het altaar én valt uiteraard bijna door de mand wanneer hij uit de thora moet lezen en geeneens schijnt te weten dat die niet van links naar rechts maar omgekeerd moet gelezen worden. Les Aventures De Rabbi Jacob overtuigt vooral door de geslaagde timing van de grappen; de manier waarop de drie gangsters telkens verward worden met de politie is ronduit hilarisch. Met 91 minuten duurt de film net niet te lang om in herhaling te vallen; pas ongeveer in de helft van de film trekt De Funès zijn rabbijnenpakje aan en zijn doortocht door de joodse wijk is voorbij voor je het weet. Dat er verder geen kwaad opzet is gemoeid mag blijken uit het feit dat uiteindelijk de Arabier Slimane de hand drukt van de jood Salomon die net zijn leven heeft gered - saillant detail is dat de film net tijdens de Yom Kippoer-oorlog in de zalen kwam. De überracist Pivert komt in elk geval gelouterd uit zijn beproeving en zijn aartsvijanden, de joden, zijn op het einde van de film zijn beste vrienden. Religieuze scherpslijpers in de 21ste eeuw kunnen er alleen maar een voorbeeld aan nemen.

 
    


BEELD EN GELUID
De Franse geluidstrack is met een 2.0-uitvoering adequaat genoeg maar uiteraard niet vergelijkbaar met recentere films. Zorgwekkender is de lamentale beeldkwaliteit: niet alleen zit het beeld propvol printbeschadigingen en telecine-wobble, tot overmaat van ramp is het beeldformaat van 1.66:1 via pan&scan bijgesneden tot 1.33:1. Bovendien heeft de één of andere kwiet dit beeld ook nog eens anamorf opgerekt tot 16:9! De vaste Franse ondertiteling in de Engels gesproken stukken wordt regelmatig links en rechts afgesneden. Onaanvaardbaar!
 
EXTRA'S
Deze disk bevat geen extra's; de boxset zelf bevat wel een uitgebreide documentaire over leven en werk van Louis De Funès.
 
CONCLUSIE
Les Aventures De Rabbi Jacob is wellicht de bekendste film uit het oeuvre van Louis De Funès, waarin de man een staalkaart geeft van zijn hysterische bekkentrekkerij en kolerieke gebaren. De film blijft vooral overeind door zijn hoog tempo; wat echter niet overeind blijft is de beeldkwaliteit!


cover
Studio: EIC

Regie: Gérard Oury
Met: Louis De Funès, Suzy Delair, Marcel Dalio, Claude Giraud, Renzo Montagnani, Janet Brandt, Henri Guybet, Miou-Miou

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
1/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012165045


Beeldformaat:
1.33:1 pan & scan PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij