:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FOLIE DES GRANDEURS, LA
FOLIE DES GRANDEURS, LA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-03-24
FILM
Op 31 juli 2014 was het exact 100 jaar geleden dat de flamboyante Franse komiek Louis De Funès werd geboren. Ter gelegenheid van die honderdste verjaardag bracht EIC een boxset uit met 25 van zijn films uit de periode 1962-1981, samen met een documentaire over zijn leven en werk. Alhoewel de box zeker geen compleet werk is - de acteur speelde immers in meer dan 150 films en de rechten daarvan zijn hopeloos versnipperd - bevat de box een behoorlijke staalkaart van 's mans werk. Het gaat hier om diverse releases die eerder reeds beschikbaar waren maar nu in dit redelijk volumineuze werk gebundeld worden.

 


De Spaanse edelman Don Salluste (Louis de Funès) int in naam van de Spaanse koning (Alberto de Mendoza) belastingen bij het gepeupel, en steekt daarvan méér dan een bescheiden aandeel in zijn eigen zakken. Zijn voornaamste specialiteit is het uitzuigen van de armen: als de oogst mislukt is, verdubbelt hij als straf de taksen omdat ze maar wat harder hadden moeten werken. Zijn rijk dreigt echter ten einde te lopen want de koningin (Karin Schubert) heeft met hem een eitje te pellen omdat de ouwe viezerig haar (minderjarige) dochter heeft bezwangerd - Salluste hoopte om vervolgens de koninklijke familie te liquideren totdat hij de enige troonopvolger was - en de man moet zijn adellijke titel en vooral zijn bezittingen teruggeven. Salluste heeft echter een plannetje: hij wil zijn lijfeigene, Blaze (Yves Montand), die stiekem een oogje heeft op de koningin, opvoeren als zijn uit Amerika teruggekeerde neef Don César; als hij dan uiteindelijk bewerkstelligd heeft dat Blaze met de koningin in bed is beland, hoopt hij het paar te verklikken bij de koning en zo zijn titels terug te krijgen. Blaze kan het vertrouwen van de vorst winnen door een bomaanslag te verijdelen, krijgt de ministerpost van de geroyeerde Salluste, en hij maakt zich populair bij het volk: in plaats van belastingen op te leggen aan de armen taxeert hij de rijken. En daar valt aardig wat te taxeren: de koning is dolgelukkig want zijn schatkist heeft nog nooit zo uitgepuild; de verzamelde edellieden willen de valse Don César echter liquideren. Salluste neemt het echter niet dat zijn eigen complot wordt doorkruist door het complot van anderen. En als klap op de vuurpijl arriveert aan het hof de échte Don César (Gabriele Tinti), die not amused is.

 


De vierde samenwerking van De Funès met regisseur Gérard Oury, na La Crime Ne Paie Pas(1962), Le Corniaud (1965) en La Grande Vadrouille (1966) zou een derde komedie moeten geworden zijn waarin Louis De Funès de verbale degens zou kruisen met Bourvil. Het overlijden van laatstgenoemde in 1970 betekende echter een dikke streep door de rekening van Oury, en als vervanger werd gekozen voor Yves Montand, die je niet dadelijk zou associeren met burleske komedies. La Folie Des Grandeurs, losjes gebaseerd op Ruy Blas van Victor Hugo, is nochtans een komedie waaraan duidelijk te zien is dat de cast zich rot amuseert, en de manier waarop de twee hoofdrolspelers elkaar voortdurend op de kap zitten zorgt voor spetterende cinema. De Funès mag zich net als in L'Avare van zijn hebberigste kant laten zien en Don Salluste is opnieuw een rol die hem op het lijf geschreven schijnt te zijn. In de merkwaardige cast van de film worden buiten de twee protagonisten zowat alle Spanjaarden door authentieke Spaanssprekende acteurs vertolkt, wat onder meer inhoudt dat ze in het Frans gedubd zijn en de lipsynchronisatie voor geen meter klopt. De Pruisische koningin wordt overigens vertolkt door pornoactrice Karin Schubert die duidelijk is geselecteerd voor haar looks en zeker niet voor het acteertalent dat ze niet bezit. De rest van de cast is echter compleet quantité négligable, alleen actrice Alice Sapritch' die de strenge chaperone Donna Juana speelt en die van haar fysieke lelijkheid haar voornaamste handelsmerk heeft gemaakt, weet zich nog een beetje van de rest te onderscheiden. La Folie Des Grandeurs is geenszins een baanbrekende of vernieuwende komedie, maar de actie dendert als een trein voort en verveelt geen seconde.

 


BEELD EN GELUID
De Louis de Funès-box bevat films van allerlei pluimage en prints waarvan de herkomst niet altijd even duidelijk is. Deze La Folie Des Grandeurs is tenminste wel in het origineel 1.66:1-formaat uitgevoerd maar de uitvoering op deze disk is niet anamorfisch. Het oprekken van het televisiebeeld doet de ondertiteling gedeeltelijk uit het scherm vallen. Het beeld is oud en de print vertoont redelijk wat gebruikssporen; zo is ondermeer de openingsscène waarin Don Salluste arriveert in het volgende stadje dat de twijfelachtige eer krijgt om door hem belast te worden wazig en de titels vertonen telecine-wobble. De print is echter niet op alle plaatsen even slecht, en vooral de binnenscènes zien er beter uit. Verwacht u echter wel aan een flinke portie grain. De Franse 2.0-track is goed beluisterbaar en de dialogen zijn goed verstaanbaar; de postsynchronisatie kan echter ergerlijk zijn voor wie zulks niet gewoon is. De door Karin Schubert in het Duits gesproken stukken worden begeleid door ingebakken Franse ondertitels die ongeveer de helft van het scherm innemen.
 
EXTRA'S
Deze disk bevat geen extra's; de boxset zelf bevat wel een uitgebreide documentaire over leven en werk van Louis De Funès.
 
CONCLUSIE
La Folie Des Grandeurs is zeker één van de betere films in deze collectie. De combinatie De Funès-Montand gaf vuurwerk maar werd spijtig genoeg niet meer herhaald, alhoewel beide heren een klein rolletje speelden in het historische drama Napoleon uit 1955.


coverStudio: EIC

Regie: Gérard Oury
Met: Louis de Funès, Yves Montand, Alice Sapritch, Karin Schubert, Alberto de Mendoza, Don Jaime de Mora y Aragón, Eduardo Fajardo, Antonio Pica, Joaquín Solís, Venantino Venantini, Gabriele Tinti, Paul Préboist, Salvatore Borgese, Robert Le Béal

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012165045


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij