:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOUND IT OUT
SOUND IT OUT
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-05-18
DOCUMENTAIRE
Wellicht is er geen mens die er vrijwillig voor kiest om in Teesside te wonen. Decennia terug was deze kuststad nog belangrijk voor de staalindustrie, maar sinds de crisis is het één van Engelands donkerste plekken. Er heerst een enorme luchtvervuiling, alles ziet er grauw en grijs uit en ruim 30% van de bevolking is er werkloos. En toch is er één lichtpunt in de stad: een platenwinkel die steevast is blijven bestaan. Zowat alle platenzaken uit de buurt zijn op de fles gegaan, behalve eentje: Sound It Out.


Geen enkele muziekfanaat heeft het ooit had durven dromen, maar dat er in 2015 nog plaats is voor zo’n kleine platenboer is een uiterst zeldzaam fenomeen. Vier mensen onder leiding van Tom zorgen ervoor dat de muziekliefhebbers uit het noordoosten van Engeland niet bevoorraad worden door HMV (de enige plaats in de buurt waar je nog een cd kan kopen). Het piepkleine winkeltje dat onderdak biedt aan 70.000 platen (van dance tot punk) heeft ook een sociale rol. Het is de ontmoetingsplek van tientallen muziekfans (jong en oud) die mijmeren over hun hobby, en die vooral weemoedig terugkijken naar vroegere tijden toen alles beter was. Ondanks het feit dat deze muziekfans er zich bewust van zijn dat ze tot een uitstervend ras behoren doen ze voort.


Jeanie Finlay raakte er zo door gefascineerd en besloot om er een documentaire over te maken. Het resultaat is verbluffend. Zelden zag je de liefde voor muziek (en dan in het bijzonder voor vinyl) zo ontroerend in beeld gebracht. Finlay sluipt ook de huiskamers binnen van de muziekfans. Het zijn vaak mensen die alleen zijn en die muziek als enige houvast in hun leven hebben. Als een jongen vertelt dat het zijn droom is om te worden begraven met zijn Status Quo-platen, gewoon omdat hij niks anders heeft in het leven, dan is het moeilijk om geen krop in de keel te krijgen. Maar er is meer dan melancholie. Er is ook de passie. Verzamelaars die met een echt jagersinstinct op zoek gaan naar een bijna onvindbare plaat omdat gewoon de naam van de band op de hoes fout is gespeld. Ja, we kennen ze allemaal en als je de fanaten van Teesside wil ontmoeten, dan moet je Sound It Out zien. Mooier kan een ode aan de muziek niet zijn!


BEELD EN GELUID
De documentaires op Dogwoof staan bekend voor hun kwaliteit, en dat merk je ook op deze release. Natuurlijk speelt de hele documentaire zich in een platenzaak af, dus moet je geen wonderen verwachten, maar alles oogt piekfijn met natuurlijke kleuren. Het geluid is standaard, maar zeer goed verstaanbaar, alhoewel het soms wel moeilijk is om het dialect van sommige personages te begrijpen want er zijn geen ondertitels. Er zijn ook heel wat scènes tijdens de Record Store Day opgenomen, waardoor je een paar lokale bands aan het werk kan zien en horen.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.


CONCLUSIE 
Iedereen die ooit zijn hart aan muziek heeft verpand zal deze fanatici perfect kunnen begrijpen. Deze documentaire is niet alleen knap gemaakt, het is tevens een prachtig eerbetoon aan muziek en al zijn verslavende aspecten.


cover
Studio: Dogwoof

Regie: Jeanie Finlay
Met: Tom, Kelly, David, Daniel

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
U.K.

Jaar:
2011

Leeftijd:
PG

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij