:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIBBIT
RIBBIT (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-05-18
FILM
Kikker Ribbit (Sean Astin) heeft zich altijd een beetje een buitenbeentje gevoeld: hij is nabij het meer de enige gifkikker, houdt niet van zwemmen en kan voor geen meter springen. Als drie jonge luipaardjes ook nog eens zijn favoriete stek, een boomhut gemaakt uit het wrak van een neergestort vliegtuig, om zeep helpen, is zijn depressie compleet. De vampiervleermuis Deepak (Russell Peters), die eigenlijk meer geïnteresseerd is in Ribbit leeg te zuigen, maakt hem wijs dat hij feitelijk een betoverde prins is en dat alleen de kus van een menselijke prinses zijn vloek kan verbreken. De hopeloos naïeve Ribbit trekt erop uit naar de mensenwereld; iedereen behalve hijzelf heeft intussen door dat de grote liefde van zijn leven, de vliegende vrouwtjeseekhoorn Sandy (Cherami Leigh), die hem ondanks alles belooft om hem te vergezellen op zijn tocht, feitelijk de ware voor hem is; alleen is Ribbit gewoon veel te dom om dat in te zien. Na een gevaarlijke tocht waarin onder meer een kaaiman (Sonny Franks) en een spin (Kennie Dowle) het tweetal naar het leven staan, belandt het duo in een Mayadorp waar een machtsbeluste tovenaar (Valentine Cawley) de prinses (Ali Astin) die op het punt staat de troon te bestijgen, met behulp van het gif van giftige kikkers om zeep wil helpen. Ribbit krijgt hierdoor eindelijk de kans om zichzelf te bewijzen - alhoewel hem nog een onprettige verrassing te wachten staat als blijkt dat het verhaaltje dat Deepak hem heeft opgelepeld een dikke blaas is.

 


Nu dankzij computeranimatie ongeveer iedereen wel erin kan slagen om een avondvullende animatiefilm op zijn PC te toveren, is de spoeling van kinderfilms bijzonder breed geworden. Maatschappij Splendid brengt nogal wat films uit dit B-circuit uit die op het eerste gezicht commercieel niet zo interessant zijn - en al zeker niet genrevernieuwend zoals The Book Of Life wél was. Het is echter interessant om te observeren hoe in landen die voorheen op het internationale platform niet meespeelden films worden gemaakt waarmee - soms net iets te krampachtig - de grote Amerikaanse studio's worden nagebootst. Splendid bracht al eerder uit Zuid-Afrika de film Zambezia op de markt, en deze Ribbit blijkt afkomstig te zijn uit Maleisië, waar het producentenechtpaar Norman Abdul Halim - Ribbit wil in de film zijn belachelijke naam dolgraag veranderen in Norman - en Shireen M. Hasim tekenden voor de productie. Het valt op dat de makers er toch altijd in slagen om een paar A-listacteurs te strikken om de stemmen in te spreken. In dit geval wordt de hoofdrol Ribbit vertolkt door hobbit Sean Astin, zien we in een nevenrol onder meer Tim Curry op de aftiteling staan, en is de rol van de prinses op het lijf geschreven van Seans dochter Ali.

 


Ik moet daarbij toch de kanttekening maken dat de film niet aan de meeste Amerikaanse evenknieën kan tippen: de animatie is bij momenten érg rudimentair; de ogen van Sandy zijn duidelijk niet zo mooi afgewerkt, en enkele scènes waarin wat snellere bewegingen worden uitgevoerd, zoals de wildwaterafvaart waarin Kai de kaaiman probeert om onze twee vriendjes op te eten, zien er houterig uit. De gelimiteerde animatiestijl valt meer op in bewegende dan in stilstaande fases - u kan zelf aan de screenshots zien dat, zolang de figuurtjes niet bewegen, de animatie meer dan voldoet. Niet zelden kiezen deze beginnende maatschappijen voor films met diertjes in, want die kunnen iets minder realistisch geanimeerd worden dan de mensen die in de tweede helft van de film de dienst uitmaken en duidelijk anatomisch bewegingen maken waaraan een normaal mens een tienbeurtenkaart bij de kinesist zou overhouden. Het verhaal kan een zeker simplisme verweten worden; vooral de eerste helft van de film is een opeenvolging van ontmoetingen die Ribbit en Sandy op hun tocht naar de mensen beleven en die hen zeer lineair van het ene gevaar naar het andere brengen. Wanneer de mens in het verhaal zijn intrede doet, wordt de intrige toch íets dikker, maar daarom niet minder voorspelbaar. Toch wil ik de intenties van de makers zeker niet afbreken: de technische tekortkomingen doen niets af aan de nobele intenties van de bedenkers, die er in slagen om een film te brengen die meer dan andere geschikt is voor kleinere kijkers, die bovendien volledig gevrijwaard blijven van platte humor en schunnigheden, en die eigenlijk toch wel voldoende entertaint - niet elke animatiefilm moet een halve horrorfilm worden zoals regisseurs als Burton en Selick er wel eens één durven plegen. Alhoewel de studio technisch moet roeien met de riemen die ze heeft, wordt toch tenminste een dappere poging gedaan om de natuur van de jungle mooi kleurrijk in beeld te brengen. We zijn er met andere woorden nog lang niet, maar het leergeld dat de studio betaalt om ons misschien later ooit nog eens te verrassen met een gedegen film, is alleszins goed besteed.

 


BEELD EN GELUID
Ribbit is zeer rudimentair geanimeerd en nogal wat details in het beeld laten te wensen over. De beperkingen zijn echter volledig op het conto van de makers te schrijven, want met de transfer zélf is niets mis. De aflijning is voldoende, het contrast is meer dan behoorlijk en vooral het kleurenpalet is zelfs bij momenten uitstekend. Het mes snijdt echter aan twee kanten want de goede transfer verraadt spijtig genoeg hier en daar een beetje de limitaties van het bronmateriaal. De geluidstrack is echter niet zo geweldig: de stemmen klinken op sommige momenten gedrongen, alsof ze zijn opgenomen in een bijzonder kleine container met de akoestiek van een kolenkelder.
 
EXTRA'S
De schijf bevat geen bonusmateriaal, behalve enkele cross-promotionele trailers.
 CONCLUSIE

Ribbit is voornamelijk voer voor doorgewinterde animatieliefhebbers die interesse hebben in hoe studio's in opkomende landen hun Amerikaanse broertjes trachten te mimicken. Voor de kleinsten is het evenwel een zeer veilige keuze want niets in deze film is ook maar in de verste verten aanstootgevend. En eigenlijk zit onder de lelijke kikker nog wel een aardige prins verscholen...coverStudio: Splendid

Regie: Chuck Powers
Met: Sean Astin, Tim Curry, Russell Peters, Cherami Leigh, Valentine Cawley, Ali Astin

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
AL

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4013549044004


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij