:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUMBLE FISH
RUMBLE FISH (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-07-13

FILM
Ooit was de naam van Francis Ford Coppola synoniem met genie, helaas is dat vandaag wel eventjes anders. Tegenwoordig is de man niet meer dan “de vader van Sofia” en als je zijn naam op Google intikt, dan zijn z'n wijngaarden het eerste wat je ziet. Het kan bijna niet triester. Ook zijn nieuwe films brengen daar amper verandering in, want wie heeft ooit Twixt of Distant Vision gezien? Men verwijt Coppola vaak dat hij de schuldige is. Na het Vietnamepos Apocalypse Now draaide Coppola het peperdure One From The Heart, waarin hij de cinema wilde heruitvinden. Het eindigde in een ware tragedie, want de regisseur werd bijna verplicht om al zijn bezittingen te verkopen. Gelukkig viel er een jaar later een boek van S.E. Hinton in zijn bus. The Outsiders werd een enorm succes en amper twee weken nadat de film was afgewerkt, begon Coppola aan de verfilming van alweer een boek van Hinton. De regisseur beschouwde Rumble Fish als “een kunstfilm voor de jeugd”. Blijkbaar was hij het fiasco van One From The Heart niet vergeten, want ook hier ging hij zeer revolutionair en uiterst gewaagd te werk. De vertolkingen werden opgenomen met de storyboards als achtergrond, terwijl de geniale zwart-witfotografie er later aan werd toegevoegd. Men heeft het over zijn sublieme schaduwspel, ofschoon dat vaak op gebouwen was geschilderd. Gelukkig bleek geen mens dat dankzij de magie van de cinema te zien.

Rusty James (Matt Dillon) is de leider van een straatbende die in zijn buurt de plak zwaait. De jongens kijken naar hem op en hij heeft het mooiste meisje van het dorp (Diane Lane) aan zijn zij. En toch, hoe stoer en gevaarlijk hij er ook uitziet, toch weet iedereen dat hij niet meer is dan het broertje van The Motorcycle Boy (Mickey Rourke), die na de dood van zijn moeder naar Californië trok.

Insiders spreken wel eens van een familieonderonsje, en ergens is dat ook wel zo. Coppola voelde niet de minste druk en koos acteurs met wie hij reeds had samengewerkt (die kwamen vooral uit The Outsiders,en de piepjonge Laurence Fishburne kende hij uit Apocalypse Now), of hij plukte ze gewoonuit  zijn eigen familie: dochter Sofia en zijn neefje Nicolas Cage, die daarmee zijn debuut maakte. De rest van de cast is al even indrukwekkend: Tom Waits als barman, Chris Penn (de betreurde broer van) en Dennis Hopper als Rustys vader, die hopeloos aan de fles zit.

Bijna dertig jaar na datum ziet Rumble Fish er nog even fris uit als toen en hij mag gerust naast soortgenoten als The Wild One met Marlon Brando of Rebel Without A Cause met James Dean staan. Waarschijnlijk is dat omdat er een regisseur aan het roer stond die van uitdagingen hield. Nu lijkt het vanzelfsprekend, maar in 1983 moest je over enorm veel ballen beschikken om een film in zwart-wit uit te brengen (zeker als je weet dat je een prent in handen hebt die gemakkelijk de recette van The Outsiders kon evenaren). Coppola blijft natuurlijk keikop Coppola, en laat ons daar gelukkig om zijn, want Rumble Fish is één van de grootste meesterwerken uit de jaren 80.

BEELD EN GELUID
In de Benelux moet de filmliefhebber tevreden zijn met een dvd, maar gelukkig is er ook nog Duitsland. In de Masterpieces Of Cinema-serie presenteert Koch Media je dezelfde transfer (inclusief Engelse ondertitels, behalve bij de extra’s) als die van de uitgave op het Engelse Eureka! Het beeld is subliem en als je al eens een korreltje grain te zien krijgt in deze gerestaureerde versie, dan is dat omdat Coppola het zo wilde. Het geluid is ronduit subliem, en dat is belangrijk omdat de soundtrack van Stewart Copeland (drummer van The Police) één van de belangrijke factoren is die Rumble Fish zo uniek maakt. Copeland kreeg de opdracht om een soundtrack te schrijven die het gevoel creëert alsof de tijd aan het slinken is. De hele tijd hoor je door de surroundspeakers het zenuwachtige drumwerk van Copeland, die de klok imiteert. Indrukwekkend.

EXTRA’S
Misschien mocht de bonussectie wat uitgebreider zijn voor een release als deze, alhoewel er ook een prachtig boekje (jammer genoeg in het Duits) in de kartonnen kaft zit. Er is een fotogalerij, audiocommentaar van Francis Ford Coppola en er zijn wat weggelaten scènes. Echt interessant wordt het in The Making Of Rumble Fish, waarin we zien welke revolutionaire technieken de cineast gebruikte. Er is ook nog een 12 minuten durende extra waarin Stewart Copeland je uitlegt hoe hij deze bizarre soundtrack opnam. Het klinkt misschien eenvoudig, maar dertig jaar terug was de muziek nog niet digitaal!

CONCLUSIE
Rumble Fish blijft één van de beste films uit de jaren 80. Jammer genoeg denkt de Benelux-markt daar niet zo over waardoor je je soelaas in Duitsland (of Engeland, maar dan wel veel duurder) moet zoeken als je deze klassieker op Blu-ray wil.coverStudio: Koch Media

Regie: Francis Ford Coppola
Met: Matt Dillon, Mickey Rourke, Diane Lane, Vincent Spano, Nicolas Cage, Dennis Hopper, Chris Penn

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Duitsland

Jaar:
1983

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4010628907761


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Duits, Engels
Extra's:
• Deleted Scenes (19 min.)
• The Making Of Rumble Fish (12 min.)
• The Music Of Rumble Fish (12 min.)
• Audiocommentaar van Francis Ford Coppola

Andere recente releases van deze maatschappij