:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BAND OF BROTHERS
BAND OF BROTHERS
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2003-02-19
INLEIDING
Van de Tweede Wereldoorlog komt er elke dag wel ergens een documentaire of film op televisie. Het is de eerste oorlog waar zeer veel filmmateriaal over bestaat en waar film- en documentairemakers een schat aan informatie kunnen uithalen. De hoeveelheden documenten en foto’s is ook enorm en laat toe om zeer goede reconstructies te doen. We zijn dan ook al van vlak na de oorlog, en zelfs al tijdens, bestookt geweest met langspeelfilms over deze trieste tijd in onze geschiedenis. Maar bij vele verfilmingen ontbrak het meer menselijke aspect; de gevoelens van de soldaten, hoe gingen ze echt met elkaar om. Meestal krijg je een beeld voorgeschoteld van onvervalste rambo’s en hun heldendaden. Het is maar pas de laatste jaren dat men zich meer heeft gaan toeleggen op de andere kanten van de oorlog en zijn er mooie films verschenen zoals Das Boot, Stalingrad, The Thin Red Line en Schindler’s List om er maar enkele te noemen. Maar Steven Spielberg die Schindler’s List zo aangrijpend had gebracht wou echt de gruwel van oorlog tonen en kwam met Saving Private Ryan. De beelden brachten afgeschoten ledematen in beeld, stukgeschoten gezichten en alles zoals het er toen aan toe gegaan is. Een film waarbij je hoopt om dit nooit te hoeven meemaken. Maar veel heeft de mensheid niet geleerd. Na het fictieve Saving Private Ryan kwamen Tom Hanks en Steven Spielberg overeen om samen een serie te produceren die ging over één van de belangrijkste regimenten die in Europa gevochten heeft, namelijk bataljon 506 van de 101e luchtlandingstroepen beter gekend als Easy Company.


Een waarheidsgetrouwe weergave van de gebeurtenissen stond hoog op de lijst en kosten nog moeite werden gespaard om dit te bereiken en als basis hiervoor werd het boek van Stephen Ambrose gebruikt. Voertuigen, uniformen en de omgevingen werden zo correct mogelijk weergegeven. De landing van de luchtdivisies achter de linies van de Duitsers moet qua impact niet veel onderdoen voor de openingsscène van Saving Private Ryan. Gedropt worden in de nacht, sommigen die niet op de correcte plaatsen terecht kwamen en zelfs verdronken in moerassen, het moet geen lachertje geweest zijn. Maar zelfs een goed verhaal komt niet ver zonder een goede cast. Buiten David Schwimmer, die misschien zijn rol in Friends niet echt kan afschudden, brengt de rest van de acteurs de personages realistisch naar voor. Hun angsten, twijfels en momenten van vreugde komen menselijk naar voren en worden niet overschaduwd door stereotiepe trekjes. Damian Lewis brengt zijn karakter van de rustige Richard Winters overtuigend naar voor. Als we de man zelf aan het woord zien in de voorstukjes dan zien we de gelijkenissen en dat geld zeker ook voor de rest van de cast. En zo maken we de D-day mee, operatie Market Garden welke een flop werd onder leiding van de Britten, de gevechten in de Ardennen die een keerpunt hadden gebracht ten voordele van Duitsers moest de verdediging niet volgehouden hebben en waarbij we eindigen in het adelaarsnest te Berchtesgaden.


AFLEVERINGEN
- Currahee:
We ontmoeten Easy Company dat training ondergaat onder leiding van kapitein Herbert Sobel (David Schwimmer). Sobel laat zijn mannen afzien en is extreem strikt in de reglementen, de minste afwijking hiervan of een stofje op een uniform is al genoeg voor extra training. Luitenant Richard Winters (Damian Lewis) zit meer met de groep in en komt daarmee in conflict met Sobel. Deze constante strijd tussen de twee leidt uiteindelijk tot het voor de krijgsraad brengen van Winters door Sobel. Maar de hogere officieren zien de leiders capaciteiten van Winters en transfereren Sobel weg. Easy Company maakt zich klaar om gedropt te worden op 6 juni 1944.

- Day Of Days:
Easy Company is gedropt achter de linies van de Duitsers, ze zijn zo verspreid dat het een tijdje duurt eer de meeste zich terug hebben aangesloten bij hun groep. Winters neemt het commando over als blijkt dat de leidinggevende officier is omgekomen bij de landing. Hun opdracht is het uitschakelen van artillerie geschut dat gericht staat op Utah Beach en het de landende troepen daar lastig maakt.

- Carentan:
De volgende opdracht is het veroveren van de stad Carentan om zodoende Utah en Omaha stranden te verbinden. De verdediging van de Duitsers geeft grote verliezen maar uiteindelijk lukt het Easy Company om de stad in handen te krijgen.

- Replacements:
De rangen zijn al redelijk uitgedund en er komen dan ook wat groentjes de groep vervoegen. Ze hebben de oorlog nog niet van kortbij meegemaakt en worden ingezet voor operatie "Market Garden". De legerleiding wil de oorlog snel beëindigen en wil via Nederland snel doorstoten naar Duitsland. Dit moet via verschillende bruggen om zo een aanvoerroute te hebben. Easy Company moet Eindhoven veroveren en verdedigen tot de tanks en ander zwaar oorlogsmateriaal via de weg kunnen komen.

- Crossroads:
Kapitein Winters krijgt promotie en een functie weg van het strijdgewoel. Het duurt niet lang of hij verlangt terug naar zijn compagnie. Ondertussen krijgen zij de opdracht om een zware Duitse verdediging uit te schakelen aan een kruispunt. Winters krijgt verlof voor Parijs en Easy Company geniet van een film die abrupt onderbroken wordt door hun nieuwe officier Dike met de melding dat ze onmiddellijk vertrekken naar Bastogne.


- Bastogne:
December in de Belgische Ardennen. De strengste winter in jaren terwijl Easy Company de linie moet verdedigen tegen een Duitse overmacht deels bestaande uit SS tankkorpsen. Een artillerie regen komt neer op de stellingen en iedereen kruipt weg in zijn gegraven putten. De dokter heeft zijn handen vol met de gewonden die er vallen.

- The Breaking Point:
Het is januari 1945 en Easy Company moet de stad Foy veroveren. Ze krijgen weer eens een helse artillerie aanval te verduren zoals bij Bastogne. Als het moment is aangekomen om de Duitse linies aan te vallen, geeft hun leidinggevende officier Dike nog maar eens blijk van zijn incompetentie. Luitenant Richard Winters grijpt in en stuurt Luitenant Spiers om hem te vervangen. Deze laatste geeft blijk van enorme leiderstalenten en loodst zijn mannen door dit gevecht.

- The Patrol:
De groep zit in de stad Haguenau en moet bij een nachtelijke patrouille proberen om Duitse gevangenen te nemen. Tijdens deze missie komt er iemand om het leven en wanneer Winters de opdracht krijgt om nog eens zo een nachtelijke uitstap op touw te zetten voert hij het bevel niet uit.

- Why We Fight:
Als Easy Company een concentratiekamp aantreft, beseffen ze waarom ze eigenlijk vechten. Ze doen er alles aan om voedsel bijeen te verzamelen en uit te delen. De bewoners van het nabijgelegen dorp moeten naar de gruwel komen kijken en de doden begraven.

- Points:
Het uiteindelijke doel is bereikt, Berchtesgaden met het adelaarsnest, het buitenverblijf van Adolf Hitler, komt zonder slag of stoot in handen van Easy Company. Ze ontdekken er waardevolle kunstschatten en enorme voorraden aan wijnen en champagnes. De oorlog in Duitsland is afgelopen maar die met Japan is nog aan de gang en voor enkelen bestaat de kans dat zij daar zullen worden ingezet. Alles hangt af van het aantal punten dat ze behaald hebben met vorige missies.


BEELD EN GELUID
In deze afdeling is alles ook met grote zorg afgewerkt. Mooi beeld vrij van ook maar een beschadiging of compressiefout. De grauwe kleuren en het korrelige beeld die met opzet werden gebruikt komen de sfeer nog tot een hoger niveau tillen. Het Dolby Digital 5.1 geluid gebruikt in de gevechtssituaties alle kanalen ten volle en je zit dan ook midden in de actie. Subtiele omgevingsgeluiden en krachtige ontploffingen komen allen tot hun recht en getuigen van een zeer goede mix. De stemmen komen ook duidelijk uit de center zelfs tijdens enorme explosies.

EXTRA’S
Deze box bevat geen extra dvd en is daarmee compleet ontdaan van meer achtergrondinformatie. Als je meer wil weten, moet je wat dieper in de geldbuidel tasten en de tinnen box met 6 dvd’s aanschaffen waarop verschillende documentaires staan.


CONCLUSIE
Een fantastische serie die ons door enkele belangrijke Europese etappes uit de tweede oorlog loodst, bekeken door de ogen van een groep soldaten die erbij waren.


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: Damian Lewis, Donnie Wahlberg, Matthew Settle, Ron Livingston, Frank John Hughes, Eion Bailey, Scott Grimes, David Schwimmer

Film:
9,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
603 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931251839


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Blgaars, Pools, Kroatisch, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij