:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REIGN - SEIZOEN 1
REIGN - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2016-08-24
TV-SERIE
Na de dood van haar vader, wordt Mary Stuart de koningin van Schotland. Ze is nog een kind en niet in staat te regeren. Haar moeder zal dat voor haar doen en om te voorkomen dat aartsvijand Engeland haar vermoordt, wordt Mary naar een klooster in Frankrijk gestuurd. Op haar zesde is ze beloofd aan Francis, de zoon van de Franse koning Henry II, en na een mislukte moordaanslag in het klooster (door de Engelsen, of course) wordt ze naar het Franse hof gebracht, waar ze zich kan voorbereiden op haar aanstaande huwelijk. Haar toekomstige schoonvader is opgetogen, want als Mary zoals voorzien (ook nog) op de Engelse troon landt na de dood van de huidige Engelse koning, wordt zijn zoon uiteindelijk de machtigste man langs beide zijden van de Noordzee. ’s Konings echtgenote, Catharina de’ Medici, wil het huwelijk tussen Mary en haar oudste zoon Francis evenwel tot elke prijs voorkomen. Haar ziener Nostradamus heeft haar nl. verteld dat hij een visioen heeft gehad waarin Mary verantwoordelijk blijkt te zijn voor de dood van haar eerstgeborene (Francis dus).

 

Zonder dat Mary het beseft is ze terechtgekomen in een milieu waar complotten, intriges en moordpartijen tot de dagelijkse praktijk behoren en waar ze op elk moment moet voorbereid zijn op verraad, vergif en de macht van duistere krachten, want Catharina de’ Medici doet er alles aan om het gearrangeerde huwelijk te saboteren. Als haar dat niet lukt, besluit ze om Mary met de voorspelling van Nostradamus te confronteren en een beroep te doen op het geweten van de jonge vrouw. En er is een aantrekkelijk alternatief, nl. Bash, de halfbroer van Francis en de bastaardzoon van Henry II bij z’n maîtresse Diane de Poitiers, die (naar de gewoonte van die tijd) met zijn moeder aan het hof verblijft. Maar om de plaats van Francis in te nemen moet het Vaticaan Bash erkennen als een wettige zoon van de Franse koning en Catherina de’ Medici is uiteraard opnieuw niet in haar nopjes.

Ondertussen heeft Mary Stuart andere zorgen: de Engelsen bereiden zich voor om haar vaderland aan te vallen en Henry II is niet geneigd om ter hulp te snellen met z’n leger – een afspraak die hij destijds heeft gemaakt met haar moeder Marie de Guise in ruil voor een huwelijk tussen hun beider kinderen. Henry II voelt nl. de hete adem van de Spanjaarden en de Duitse staten in z’n nek. Maar Mary heeft inmiddels veel geleerd aan het Franse hof en ze beseft dat ze een list zal moeten gebruiken om de Frans koning tot actie te dwingen. Een huwelijk met Francis kan ze niet voorkomen (om hem te redden), maar dat is ook niet nodig want Nostradamus heeft een nieuw visioen gehad waardoor de situatie helemaal verandert.
 

 

Voor de rest hebben de makers ervoor gezorgd dat er in elke aflevering voldoende spanning en evolutie zit om de aandacht gaande te houden. Mary heeft nl. drie hofdames ter beschikking en die veroorzaken voldoende problemen om de boel af en toe flink op z’n kop te zetten. Bovendien moeten ze zo gauw mogelijk een gefortuneerde edelman aan de haak zien te slaan om een schandaal te vermijden of om niet in conflict te komen met hun families in Schotland die via hun oudste dochters op een verhoging van stand hopen. Ondertussen zorgt Catharina de’ Medici dat eenieder die haar in de weg staat wordt vermoord of vergiftigd en kan ze nog net voorkomen dat ze zélf onthoofd wordt. Aan bloed en geweld dus geen gebrek in Reign - Seizoen 1.

Het eerste seizoen van deze Amerikaanse serie is bij ons op de commerciële zender VIJF uitgezonden, maar 16.30 uur op een zondagmiddag is natuurlijk een ongelukkig moment voor een dergelijke productie. Heeft ermee te maken dat men wegens de aard van de serie op een jong publiek mikt, en dat betekent ook dat je nooit een kijkcijfer à la The Tudors kan realiseren of een publiek bereikt dat zich achteraf de dvd aanschaft. Jonge volwassenen tot 35 jaar kopen nu eenmaal geen dvd’s meer want alles is downloadbaar zonder extra kosten. Reign seizoen 1 heeft dus de weg naar het grote publiek (nog) niet gevonden en dat is jammer, want er is heel veel geld gestopt in het production design van deze serie: Reign ziet er piekfijn uit qua aankleding en locaties met het indrukwekkende Ashford Caste (Ierland) in de hoofdrol.
 

 

22 afleveringen is uiteraard lang voor een serie en we moeten toegeven dat ondanks de spannende en originele verhaallijnen soms de indruk ontstaat dat er sprake is van herhaling. Let op: we hebben ons geen moment verveeld tijdens het bingewatchen, maar soms leek een scène qua inhoud net iets te veel op wat we al eerder hadden gezien, zij het in andere omstandigheden en met andere personages.

De acteerprestaties zijn over de hele lijn meer dan acceptabel. Adelaide Kane (Mary Stuart) heeft geen gemakkelijke rol, maar ze blijft goed overeind, terwijl Toby Regbo (kroonprins Francis) schijnbaar moeiteloos een sterke rol neerzet. Torrance Coombs (Bash) is zondermeer een groot talent en Rossif Sutherland is perfect gecast als Nostradamus, al blijft er van zijn rol uiteindelijk niet veel over. Dé ster van de show is evenwel de Canadese actrice Megan Follows die een perfecte Catherina de’ Medici neerzet, een vrouw die veel meer dan wie ook de touwtjes in handen houdt en er alles aan doet om de toekomst van haar zoon Francis veilig te stellen. Haast even sterk is Alan van Sprang als Henry II, de grote strateeg en vrouwenverleider die uiteindelijk het onderspit zal delven, want tegen een de’ Medici is zelfs hij niet opgewassen.
 

 
BEELD EN GELUID
Technisch is Reign een zo goed als perfecte serie. Ze is in HD gedraaid en zelfs op dvd resulteert dat in een zeer effen en gedetailleerd beeld met felle kleuren en precieze huidtinten. Het geluid is uitstekend van kwaliteit en de soms hedendaagse akoestische art/folkrockcomposities geven het geheel een heel aparte toets. Op internet werd dat laatste door een deel van het publiek afgedaan als totaal misplaatst, maar het is minstens een gedurfde en volgens ons zelfs een uitstekende aanpak om dit soort historische verhalen naar een jong publiek te vertalen. Dat niet alles wat je te zien krijgt historisch correct is is waar, maar dan moet je misschien eerder een historische documentaire bekijken en hetzelfde geldt voor de kritiek dat de jurken en kostuums vaak niet historisch correct zijn. Beste lezers, dit is entertainment!

Maar dat betekent niet dat een product voor de rest niet fatsoenlijk afgewerkt mag zijn: ik heb NOG NOOIT zo veel verschrijvingen, taal- en dt-fouten op een ondertitelingspoor gezien als in dit eerste seizoen van Reign! Ook zeer eigenaardig: heel lang wordt de Schotse koningin in de ondertitels Mary genoemd, in de laatste afleveringen heet ze plots Maria. Een onvergeeflijke onzorgvuldigheid. Het mocht schijnbaar niet veel kosten.
 

 
EXTRA’S
In de korte documentaire Reign: The Making of a Queen tonen de makers ons de locaties in Ierland (het wondermooie middeleeuwse kasteel Ashford) en Toronto (de sneeuwscènes), in The Autenticity of Reign: Recreating the 16th Century praten de acteurs over hun rol, maar krijgen we vooral een indruk over de zorg die is besteed aan de toiletten van de dames en de functionele kleren van de mannelijke personages. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met de mode van de betrokken periode, maar de kledingafdeling heeft ook de vrijheid genomen om creatief om te springen met het erfgoed. Ons stoort het nauwelijks. Tot slot zijn er nog twee onbelangrijke en korte Deleted Scenes.
 
 
CONCLUSIE
We schreven het al: iets te veel herhalingen waardoor de aandacht niet altijd op hetzelfde niveau blijft, maar ook te veel intriges die een té gemakkelijke oplossing krijgen, veel kusscènes en gewriemel (wat het wellicht goed doet bij het jonge volkje), maar er is gelukkig ook een uitstekend acterende Megan Follows (Catherina de’ Medici) en een bijna even sterke Alan van Sprang (de Franse koning Henry II) die oudere kijkers over de streep moeten trekken (en daarin beslist ook slagen). Gelukkig is er sprake van een wondermooi production design en het bizarre en geheimzinnige (maar ook prachtige) Asford Castle zou het bijv. uitstekend doen Game Of Thrones. Wat we nog niet schreven is dat er ook (schijnbaar) bovennatuurlijke en zeer geheimzinnige verhaallijnen en personages in Reign zitten, waardoor de serie een tikkeltje naar Game Of Thrones neigt bij momenten. Dat alles neemt niet weg dat we Reign tot op het einde hebben bekeken. Op naar het tweede seizoen, want de serie eindigt met een cliffhanger en we zijn uiteraard nieuwsgierig hoe Mary Stuart uiteindelijk op de Schotse troon geraakt.
 
cover
Studio: Warner

Regie: Brad Silberling, Matthew Hastings, Holly Dale, Scott Peters, Bruce McDonald,Bradley Walsh,Jeremiah Chechik,Fred Gerber,Helen Shaver,Rachel Talalay,Mike Rohl,Norma Bailey,Steve DiMarco,Jeff Renfroe,Allan Kroeker,Chris Grismer,Sudz Sutherland,David Frazee
Met: Adelaide Kane, Toby Regbo, Megan Follows, Torrance Coombs, Alan van Sprang, Celina Sinden, Anna Popplewell, Caitlin Stasey, Rossif Sutherland, Michael Therriault, Yael Grobglas, Anna Walton

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
880 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888219546


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Reign: The Making of a Queen
• The Autenticity of Reign: Recreating the 16th Century       
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij