:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PADDINGTON 2
PADDINGTON 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-04-23

FILM
Het allerbeleefdste beertje van de wereld is terug! Paddington (Ben Whishaw) is liefdevol geadopteerd door de familie Brown, en vol trots schrijft hij naar zijn tante Lucy (Imelda Staunton) hoe zeer het leven in de grootstad hem bevalt. Tante Lucy wordt eerlang honderd jaar, wat voor een beer al een mooie leeftijd is, en Paddington heeft zijn zinnen gezet op een uniek geschenk: een pop-upboek dat hij bij antiquair Gruber (Jim Broadbent) heeft zien liggen, met zichtjes van Londen. Tante Lucy heeft namelijk eertijds haar droom moeten opgeven om ooit Londen te zien omdat ze de zorg voor Paddington op zich moest nemen, en het beertje meent dan ook dat het minste wat hij kan doen is het boek op te sturen, om haar toch een stukje van de wereld te laten zien. Helaas is het boek nogal aan de prijzige kant, en Paddington moet dan ook enkele onprettige baantjes zoeken, van kapper tot glazenwasser, om het geld bij elkaar te sprokkelen.

 Net wanneer hij bijna aan het vereiste bedrag zit, wordt het boek 's nachts gestolen door een haveloze zwerver, die zichzelf voor de ogen van de verbaasde beer weggoochelt. Omdat Paddington op de plaats van de misdaad wordt aangetroffen en zijn pootafdrukken overal terug te vinden zijn, stuurt een norse rechter hem voor tien jaar naar de gevangenis. Daar geraakt Paddington in de clinch met Knuckles McGinty (Brendan Gleeson), de - nu ja - kok van de instelling, die Paddington onder zijn hoede neemt eens dat blijkt dat de beer betere marmelade kan maken dan de troep die hij zelf gewoonlijk serveert. De Browns gaan intussen op zoek naar de werkelijke dief, en stoten zo op Phoenix Buchanan (Hugh Grant), een aan lager wal geraakte acteur die blijkbaar alleen nog goed is om in hondenvoercommercials mee te spelen. In het boek staan aanwijzingen waar de ooit onder verdachte omstandigheden omgekomen circusacrobate Madame Koslova haar fabelachtige schat heeft verborgen, en Buchanan is kennelijk op de hoogte van dat geheim, omdat zijn grootvader diegene was die Koslova heeft vermoord.

 De live action-verfilming uit 2014 van de avonturen van het beertje van Michael Bond en Peggy Fortnum smaakte overduidelijk naar meer. Regisseur Paul King en het gros van de cast van de eerste film waren kennelijk dezelfde mening toegedaan, en Paddington 2 werd zo één van de warmste en familievriendelijkste uitstapjes naar de bioscoop tijdens de afgelopen kerstvakantie. Paul King laat zich op bijzonder weinig zwakheden betrappen, behalve misschien dat het nummertje met leerling-tovenaar Paddington in het kapsalon toch wel een klein beetje gepikt is uit Hair By Mr. Bean Of London. Het redelijk rechttoe-rechtaan scenario over de jacht op een schat had zo uit een stripverhaal van Jommeke kunnen komen, met een compleet overacterende Hugh Grant als de Anatool van dienst, maar deze commentaar is zeker niet als negatieve kritiek bedoeld.

 Paddington 2 is een verademing in een tijdperk van hyperkinetische kinderfilms en een méér dan deugdelijk alternatief voor de Vlaamse meuk waarbij u de keuze hebt tussen een film over drie roze lellebellen of vijf spastische crash test-dummies. De film is overduidelijk met veel plezier gemaakt, en je kan zo van het gelaat van Hugh Grant en Hugh Bonneville aflezen dat ze zich rot hebben geamuseerd. Het is echter Brendan Gleeson die als de nurkse gangster met het peperkoeken hartje Knuckles McGinty de show steelt. De timing van de grappen is nagenoeg perfect, de CGI-effecten werken zeker niet storend - en zijn zelfs zeer kunstig uitgevoerd, zoals in de scène waarin Paddington in zijn fantasie samen met Tante Lucy door het pop-upboek loopt - en al ligt de boodschap er een beetje dik op, Paddington is door zijn voorbeeldige manieren een goed rolmodel.

 BEELD EN GELUID
Belga Home Video levert eens te meer een puike disk af, waarbij het enige minpuntje is dat je je werkelijk met véél moeite door de hoeveelheid cross-promotionele trailers moet sléuren vooraleer je aan de film zelf komt. Het is ook een betwistbare keuze dat, naarmate welke optie je in het begin kiest, de film automatisch opstart in de Vlaamse, de Nederlandse of de Franse versie, en dat je moeite moet doen om de film in zijn originele versie te horen. De beelden zijn scherp, met veel aandacht voor onder meer de pels van het CGI-beertje, het kleurpalet is smaakvol en de mooie, ordelijke composities komen enorm goed tot hun recht, zelfs in de meer sombere omgeving van de gevangenis, waar een behoorlijk deel van de film zich afspeelt. De Engelse DTS-HD MA 5.1-geluidstrack is netjes, onder meer in de scènes waarin het buiten regent, in de flashbackscène waarin wordt getoond hoe Tante Lucy en Oom Pastuzo het beertje van de verdrinkingsdood hebben gered of bij de achtervolging per stoomtrein worden de surroundregisters volledig opengetrokken. De ondertiteling is puik gedaan, zelfs al zijn een paar Engelse woordgrapjes quasi niet vertaalbaar.

 EXTRA'S
Het bonusmateriaal is wat aan de bescheiden en promotioneel getinte kant, met een uitzondering voor de goede audiocommentaartrack die regisseur Paul King heeft ingesproken, waarin hij zijn inzichten in deze film met ons deelt. De documentaire "Behind the scenes" (4:25) is een snelle doortocht door enkele pre-visualisatiestudies. In The many faces of Phoenix Buchanan (1:37) vertelt Hugh Grant hoe hij zijn bijzonder onsympathieke antagonist met zijn schier oneindige reeks toneelkostuums ziet. De BAFTA Q&A with the cast (34:02) bevat een redelijk interessant vraaggesprek met het hoofd van de animatie Pablo Grillo, acteur Hugh Grant, co-auteur Simon Farnby, regisseur Paul King en producent David Heyman, die gretig vragen uit het publiek beantwoorden. Vooral het moment waarop een meisje vraagt of Hugh Grant ooit écht commercials voor hondenvoer heeft gedaan, is hilarisch.

 Als u in de menuschermen voor de Vlaamse respectievelijk Nederlandse optie kiest, krijgt u ofwel nog een korte featurette De stem van Paddington: Bent van Looy (2:12) of De stem van Paddington: Beau van Erven Doorens (6:48), waarbij de stemacteurs in de gedubde versie nog een woordje mogen komen zeggen; feitelijk zat ik daar niet op te wachten. Er volgt een korte documentaire The pop-up book (1:34) die erg overlapt met The many faces of Phoenix Buchanan, in die zin dat zelfs dezelfde fragmenten uit de film worden gebruikt. Dan is er nog een videoclip (1:30) van het nummer "Rain on the roof" door Hugh Grant dat tijdens de aftiteling in een kleiner schermpje te zien is, maar nu in fullscreen-modus. Afsluiten doen we met de trailer (2:23); bij opstarten word je verplicht een vervelende reeks cross-promotionele trailers te bekijken. Hint aan Belga: maak dat we deze kunnen doorspoelen!

CONCLUSIE

Lightning never strikes twice in the same place. Paddington does, however. Paddington 2 is één van de amusantste familiefilms van het afgelopen jaar, geschikt voor jong en oud, en naar goede gewoonte is de Blu-rayuitgave van Belga Home Video uiterst verzorgd.
coverStudio: Belga Home Video

Regie: Paul King
Met: Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters, Jim Broadbent, Peter Capaldi, Brendan Gleeson, Hugh Grant, Michael Gambon, Imelda Staunton

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
6

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370846594


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Paul King
• Documentaire "Behind the scenes"
• Documentaire "The many faces of Phoenix Buchanan"
• Documentaire "BAFTA Q&A with the cast"
• Documentaire "De stem van Paddington: Bent van Looy"
• Documentaire "De stem van Paddington: Beau van Erven Doorens"
• Documentaire "The pop-up book"
• Videoclip "Rain on the roof" eindcredits door Hugh Grant
• Trailer
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij