:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLESH + BLOOD
FLESH + BLOOD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-09-24
FILM
Om zijn kasteel terug te veroveren doet edelman Arnolfini (Fernando Hillbeck) een beroep op de 'diensten' van een bende tuig van de richel, die in ruil voor hun hulp naar hartelust de stad mag plunderen. De tweezak Arnolfini komt op zijn woord terug, en ranselt de rabauwen zijn stad uit. Vooral voor de dievenbende van Martin (Rutger Hauer) komt dat hard aan: door de ontberingen en het slechte weer verliest Martins zwangere vriendin Celine (Susan Tyrrell) haar baby, en Martin zweert wraak. Verblind door de religieuze prietpraat van hun meereizende geestelijke (Ronald Lacey) aangaande een heiligenbeeld van de heilige Sint-Maarten, die zijn rijkdommen deelde met de armen, meent Martin dat hij voorbestemd is om Arnolfini een gevoelige slag toe te brengen. Hij ontvoert Agnes (Jennifer Jason Leigh), de aanstaande bruid van Arnolfini's zoon Steven (Tom Burlinson), en neemt vervolgens een nabijgelegen burcht in. Steven, die gefascineerd is door de werken van Leonardo Da Vinci, probeert vervolgens met zijn uitvindingen het kasteel binnen te dringen. Door de streek waart echter het spook van de builenpest, en als Steven Martin niet op de knieën krijgt, kan de ziekte dat dan wel doen? Bovendien is het niet helemaal duidelijk of Agnes, die eeuwige trouw heeft beloofd aan Steven, wel degelijk voor haar verloofde kiest, of valt voor de charmes van de vrijbuiter Martin.

 


Flesh + Blood was het Hollywooddebuut van Nederland's enfant terrible Paul Verhoeven, die opteerde voor een middeleeuws groezelig spektakel met veel bloot en bloed, zoals de titel van de prent al aangeeft. In 1985 zorgde dat uiteraard voor het nodige schandaal, en vooral de groepsverkrachting van Agnes ging over de tongen. We zijn intussen aanbeland in 2018, en in tijden van Game Of Thrones lijken de 'gruwelijke' scènes uit Flesh + Blood in verhouding even veel impact te hebben als Nijntje In De Dierentuin. Na zoveel jaren is het dan ook eenvoudiger geworden om Flesh + Blood vanop een afstand te bekijken, en objectiever in te schatten of de film alle heisa waard was. De middeleeuwen worden op hun rauwst afgebeeld, en qua timbre lijkt de film wat op The Name Of The Rose, maar dan zonder paters. Het verhaal blijkt na al die tijd verrassend rechtlijnig te zijn, waarbij de voornaamste deinig veroorzaakt wordt door de tweeslachtige houding van Agnes, die moet wikken en wegen tussen haar verloofde en haar verkrachter, en niet zo onschuldig blijkt als ze op het eerste zicht lijkt. De seksuele spanning is in deze prent werkelijk tastbaar. Uiteraard koos Verhoeven voor zijn Hollywooddebuut voor een hoofdrol voor zijn favoriete acteur Rutger Hauer, maar het is toch vooral Jennifer Jason Leigh die een blijvende indruk weet te maken, en dat zeggen we heus niet alleen voor de full frontal nudity-scènes waar de film van doorspekt is.

 


BEELD EN GELUID
De film is intussen al meer dan 30 jaar oud, en de Blu-ray kan de ouderdom niet verbergen. De scherpte laat soms wat te wensen over, en vooral de soms echt wel overmatige ruis stoort. Daartegenover staat dat de kleuren vrij stabiel zijn en de close-ups nogal meevallen qua detaillering. De geluidstrack is in ongecomprimeerd DTS-HD MA 2.0 terug te vinden, wat de dynamiek enerzijds wel flink inperkt, maar anderzijds trouw het origineel benadert. De dialogen klinken soms iets te scherp. Een veel betere versie van deze redelijk oude film zal u echter niet snel vinden.

EXTRA'S

Deze Duitse release van Koch Media moet u vooral kopen, als u de kans heeft, in de 3-disk speciale editie. In het digibook zit dan naast een kopie op dvd ook nog een mooie bonusschijf. De voornaamste extra staat echter bij de film zelf: een audiocommentaartrack door Verhoeven, samen met twee trailers (4:52) - één in het Duits en één in het Engels - en een fotogalerij met enkele posters en stills. Het leeuwendeel van het bonusmateriaal, dat spijtig genoeg slechts op dvd is uitgevoerd, vangt aan met de documentaire Paul Verhoeven In the Flesh (21:48), die ons onder meer vertelt dat de oorspronkelijke insteek van de film de verstoorde vriendschapsrelatie tussen Hawkwood en Martin beschreef. Hij geeft ook toelichting over hoe hij in Spanje schoot met een considerabel aantal Nederlanders in cast en crew, en hoe het uiteindelijke resultaat in zijn ogen te Amerikaans was voor de Europese markt en te Europees voor de Amerikanen. Daarnaast krijgen we een audio-interview met acteur Rutger Hauer (24:09), die het onder meer over andere films heeft zoals The Hitcher en Turks Fruit. Daarna volgt nog een interview met scenarist Gerard Soeteman (17:42) en één met second unit manager Walter Saxer (26:32); dit laatste interview wordt in het Duits gevoerd, de andere zijn Engels (of wat Verhoeven onder Engels verstaat) met Duitse ondertitels. Tot slot krijgen we nog de documentaire Composing Flesh+Blood (12:38), een interview met componist Basil Poledouris. De digibook bevat ook nog een boekje met wat nota's, maar die zijn - uiteraard - in het Duits.

 


CONCLUSIE
In zijn Hollywooddebuut durfde Paul Verhoeven nog niet voluit gaan zoals hij wel deed in Starship Troopers en Hollow Man, maar Flesh + Blood is een interessant document uit 's mans portfolio. Wellicht zal deze Duitse Blu-ray de beste versie zijn die van Flesh + Blood ooit zal uitkomen, en wellicht is de Nederlandstalige markt niet interessant genoeg om deze release uit te brengen, ondanks het feit dat regisseur, hoofdrolspeler én een considerabel deel van de crew Nederlands is.

EN DAN NOG DIT...

Bij sommige persingen van deze 3-diskversie zijn de disks verkeerd gelabeld: de Blu-ray, de dvd en de dvd met bonusmateriaal, hebben elkaars opdruk. U kan ook gewoon geluk hebben zoals ondergetekende en de gecorrigeerde versie hebben. coverStudio: Koch Media

Regie: Paul Verhoeven
Met: Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson, Susan Tyrrell, Ronald Lacey, Jack Thompson

Film:
7,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Historisch

Versie:
Duitsland

Jaar:
1985

Leeftijd:
18

Speelduur:
129 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4020628907778


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door Paul Verhoeven
• 2 trailers
• Fotogalerij
• Documentaire "Paul Verhoeven In the Flesh"
• Documentaire "Audio interview with actor Rutger Hauer"
• Documentaire "Interview with screenwriter Gerard Soeteman"
• Documentaire "Interview with second unit manager Walter Saxer"
• Documentaire "Composing Flesh+Blood (interview with composer Basil Poledouris)"

Andere recente releases van deze maatschappij