:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ELLE
ELLE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2018-12-31
FILM
Samen met Jan De Bont (Twister, Speed 2 en Lara Croft Tomb Raider: The Cradle Of Life) is Paul Verhoeven één van de weinige Nederlandse regisseurs die een paar jaar hot waren in Hollywood. Verhoeven die in Nederland vooral opviel door schandaalfilms (Wat Zien Ik?, Keetje Tippel en natuurlijk Turks Fruit) werd na het lauw onthaalde Spetters naar tinseltown geroepen om er een hele resem  blockbusters in te blikken. Verhoeven balanceerde tussen actiefilms van de bovenste plank (Total Recall, Robocop) en erotische thrillers waarin je nog duidelijk zijn Nederlandse sporen in kon terug vinden. Tot op heden weten we nog altijd niet of Sharon Stone nu wel of niet een slipje droeg in Basic Instinct.  Na Starship Troopers die het alleen in de VS deed en het mislukken van Hollow Man keerde Verhoeven naar Nederland terug om er het triomfantelijke Zwartboek te draaien dat op een eigentijdse versie van het in 1977 gemaakte Soldaat Van Oranje leek. Tien jaar bleef het stil rond Verhoeven tot hij tot ieders verbazing met Elle kwam aandraven: een op en top Franse film...

Elle is op zijn zachtst uitgedrukt een zeer controversiële film en Verhoeven doet wat van hem verwacht wordt: choqueren. Een script vol vreemde wendingen en met Isabelle Huppert als ideale hoofdrolspeelster. Wie vertrouwd is met de filmografie van de Française zal niet verwonderd zijn bij het zien van Hupperts personage in deze thriller. Huppert durfde al incest aan (Ma Mère) of een psychopathische oversekste pianiste ( La Pianiste van Michael Haneke) en in Elle vertolkt ze de rol van een vrouw die kickt op verkrachtingen.
 
De film vangt meteen aan met een verkrachtingsscène die minstens even brutaal is als deze uit Straw Dogs en Irréversible. Slachtoffer is Michèle (Isabelle Huppert). Een alleenstaande vrouw die op het eerste gezicht een geslaagd leven leidt. Mannen bij de vleet en aan het hoofd van een videogamebedrijf. Beetje per beetje vernemen we de duisternis die Michèle haar hele leven lang met zich meesleept. Als dochter van een seriemoordenaar is Michèle één van de meest gehate personen van het land. Een schande die ze camoufleert door emotieloos door het leven te gaan, zelfs haar moeder of zoon Vincent (Jonas Bloquet) moeten niet op het minste medeleven rekenen als er in hun leven iets fout loopt. Ondanks haar rijkdom is Michèle een gekwelde vrouw die er een spelletje van maakt om andermans relaties kapot te maken. Vreemd genoeg wordt de vrouw alsmaar meer aangetrokken door haar verkrachter die het niet bij één keer laat.

Net zoals vele van haar films, wordt ook Elle bijna volledig gedragen door Huppert die iedere seconde schittert. De Franse actrice is haar ijskoude zelve en weet iedere scène naar zich toe te trekken. Een film die zowel flirt met de Hollywoodthriller waar Verhoeven een patent op had (inderdaad, Basic Instinct) en gewaagde auteurscinema. Niet iedereen was opgetogen met Elle, en daar zal het gedurfde onderwerp wel iets mee te maken hebben, maar sowieso een film waarvan we vinden dat je hem gezien moet hebben. 
 
BEELD EN GELUID
Behalve de plastic verpakking merk je nauwelijks het verschil tussen een Blu-ray en een dvd. Echte fouten zijn er niet, maar alle beelden (zowel binnen- als buitenopnames) hebben een wazig beeld (wat waarschijnlijk eigen was aan de regiestijl) en ook de achtergrondtaferelen zijn allesbehalve scherp. Het geluid is standaard, maar op de Bernard Herrmann-achtige score van Anne Dudley na, bestaat het audiogedeelte grotendeels uit Franse dialogen. 
 
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze uitgave.

CONCLUSIE
Elle is een film die heel wat tongen zal los maken door zijn expliciete inhoud. Choquerend zoals dat heet, maar wel met een topregisseur aan boord en de beste niet-Hollywoodactrice die er is (mevrouw Isabelle Huppert dus).coverStudio: Independent Films

Regie: Paul Verhoeven
Met: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
718868821409


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij