:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 400 COUPS, LES
400 COUPS, LES (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-01-28
FILM
François Truffaut. Hij wordt door zowat  iedere rechtgeaarde cinefiel beschouwd als één van de allergrootste cineasten ooit. En toch, wie anno 2019 wil genieten van zijn meesterwerken in gerestaureerde vorm mag een roeiboot richting Engeland bestellen. Het is inderdaad het Britse Artificial Eye (en in Frankrijk MK2) dat zijn volledige oeuvre op Blu-ray beschikbaar heeft gesteld. Eerste in het rijtje, na zijn kortfilms Une Visite en Les Mistons, is zijn debuut uit 1959 waarmee hij zowel de critici in Cannes en het grote publiek mee wist te veroveren: Les 400 Coups.
 
De  titel is te danken aan het scenario dat Marcel Moussy schreef. Het waren aanvankelijk sketches die Truffaut eind jaren 50 neerpende, maar omdat hij er niet volledig een autobiografie van wilde maken, riep hij de hulp in van Moussy. Desalniettemin zijn de gelijkenissen met de belevenissen van de jonge bengel Antoine Doinel en de tienerdagen van Truffaut frappant. Net als het jonge vagebondje uit Les 400 Coups moest ook de cineast niets weten van school, doolde hij graag op straat rond, kwam hij in allerlei jeugdinstellingen terecht en had de Fransman vooral die ene grote, troostende liefde in zijn leven: de cinema. Leuk detail, net op de dag dat Les 400 Coups uitkwam, overleed André Bazin die in 1951 één van de oprichters van het Franse filmblad Les Cahiers Du Cinéma was. Logischerwijze besloot Truffaut om zijn debuut aan zijn geestelijke vader op te dragen.
 
Les 400 Coups wordt wel in één adem genoemd met A Bout De Souffle van Jean-Luc Godard of Les Cousins van Claude Chabrol omdat dit de start was van de nouvelle vague, toch is de eerste film van Truffaut ondanks zijn cinefiele hoogstandjes te vergelijken met pakweg De Witte Van Zichem of Kes van Ken Loach. Ten minste qua verhaal toch!

Antoine Doinel is een veertienjarige kerel die alles wel goed bedoelt, maar door misverstanden moet hij het meestal bekopen met een oorveeg van zijn vader (Albert Rémy) of met de straffen van de al te ijverige onderwijzer (Georges Flamant). Je moet de film in zijn tijdsgeest zien. De flikken amuseerden zich om hun tijd te doden met het spelen van paardjesspel en de leraar mocht in die tijd ook al eens een bordenwisser tegen de kop van een leerling gooien. Het gaat helaas van kwaad tot erger met Antoine. Als hij nog maar eens ten onrechte gestraft wordt, besluit hij dat het beter is om te spijbelen. Samen met zijn beste vriend René (Patrick Auffay) schuimt hij de straten van Parijs af en belandt hij meer dan eens in de cinemazalen in de buurt van Pigalle en de Place Clichy, en voor hij het beseft zit hij in de greep van de kleine misdaad.

Jaren na datum is Les 400 Coups nog even briljant als toen. Dat komt niet alleen door het genie van Truffaut, maar ook  door de vitaliteit en spitsvondigheid waarmee deze coming-of-age film is gedraaid. Jean-Pierre Léaud, zoon van  actrice Jacqueline Pierreux die te zien was in de horrorklassieker Black Sabbath van Mario Bava is een natuurtalent en werd nadien één van de meest gevraagde acteurs van de nouvelle vague-beweging. Met Truffaut zou hij nog Antoine Et Colette, Baisers Volés, Domicile Conjugal en L'Amour En Fuite maken die samen met Les 400 Coups de Doinel-cyclus vormen. 

Een verhaal met een lach en een traan, soms met ronduit huiveringwekkende beelden die doen denken aan wat Robert Bresson in datzelfde jaar deed in Pickpocket(een verbijsterend, huilend gezicht achter tralies) en beelden die het mooiste van Parijs in de jaren 50  tonen. Les 400 Coups is een klassieker, en wat voor één...

BEELD EN GELUID
Als gezegd heeft het Britse Artificial Eye het hele oeuvre van François Truffaut in opgepoetste versie op Blu-ray uitgebracht. We geven een neutrale 8 op 10 voor zowel beeld als geluid omdat men alles heeft benut om ieder beeld zo scherp mogelijk te restaureren. Natuurlijk blijft Les 400 Coups een zwart-witfilm die onafhankelijk (lees met weinig geld) werd opgenomen, en een geluidsband met Frans mono en een heerlijke, onvergetelijke soundtrack van Jean Constantin.

EXTRA'S
Als je de extra's in minuten uitdrukt dan heb je amper een kwartier, wel is het zo dat bijna iedere seconde meer dan de moeite waard is en in feite meer biedt dan de gebruikelijke uren aan overdaad die je op andere releases aantreft. Allereerst is er de obligatoire trailer, maar er is ook een introductie van Serge Toubiana die je in 4 minuten alles vertelt wat je in feite over Les 400 Coups moet weten. Uit het archief van Le Cinématheque Française komen de screenshots waarin je ziet hoe de kinderen een rolletje probeerden te versieren in Truffauts debuut. Voor wie echt ieder detail over Les 400 Coups wil weten kan de film bekijken met de cinefiele commentaarband van Robert Lachenay.

CONCLUSIE
Les 400 Coups wordt terecht als één van de beste films ooit gezien. Truffaut bewijst in zijn debuut dat cinematografisch talent en een ontroerend verhaal hand in hand kunnen gaan. Must.coverStudio: Artificial Eye

Regie: François Truffaut
Met: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier

Film:
9,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.K.

Jaar:
1959

Leeftijd:
PG

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5021866120409


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
French LPCM 2.0 mono


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Presentation Of The Film By Serge Toubiana
• Screen Tests
• Commentary With Robert Lachenay
• Original Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij