:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISSION: IMPOSSIBLE 6 - FALLOUT
MISSION: IMPOSSIBLE 6 - FALLOUT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-02-05
FILM
Er zijn maar weinig zekerheden in het leven, maar Tom Cruise is er één. 56 ondertussen, uithangbord van de vreemde sekte die Scientology is, maar wat een heerlijke acteur en ook nog altijd in staat om alles wat in zijn richting komt in goud te doen veranderen. Want laat ons duidelijk zijn, sinds J.J. Abrams (en met dank aan wijlen Philip Seymour Hoffman) Mission: Impossible een ongezien elan gaf zit er niet de minste sleet op wereldredder Ethan Hunt. Een personage dat Cruise op het lijf is geschreven en waar het publiek nog altijd even dol op is, want op het moment dat we dit schrijven heeft regisseur Christopher McQuarrie een contract getekend voor een zevende en een achtste Mission: Impossible

Ethan Hunt is nog altijd werkzaam bij het IMF, niet de monetaire organisatie, wel het Impossible Mission Forces-team. Niemand weet dat ze bestaan, maar keer op keer zorgen de kerels (en dames!) er met hun high tech en vuisten voor dat de aardbol nog een tijdje kan verder draaien. De geest van 007 is nooit ver weg, maar en dat is een eer die Cruise aan zichzelf te danken heeft, denk je geen seconde dat de makers de Britse spion van zijn troon willen stoten (iets wat sinds Daniel Craig overigens nooit is gelukt). Wel heeft men er voor gezorgd dat de MI-films alsmaar groter werden. Bigger than big en dat vertaalt zich in een resem wilde stunts die zelden zo geëvenaard werden als in dit laatste Ethan Hunt-verhaal.

Qua geloofwaardigheid slaat deze film nu ook weer alles, maar dat belet niet dat je wederom briljant popcornentertainment op je bord krijgt. Rust staat niet in Ethans woordenboek. Deze keer moet hij het opnemen tegen Solomon Lane (Sean Harris). Deze gek zit wel achter de tralies maar zijn volgelingen, De Apostelen, zetten zijn missie verder. Van zodra zij drie bollen plutonium in hun macht hebben, beschikken zij over drie krachtige kernbommen die op het Vaticaan, Jeruzalem en Mekka zullen droppen. Kwestie van radicalisering in Hollywoodvorm aan te bieden. 
 
Lane is het lokaas dat Hunt naar het plutonium moet leiden, maar tussendoor wordt hij figuurlijk en letterlijk in de wielen gereden door Isa Faust (Rebecca Ferguson) die in opdracht van MI6 Lane moet uitleveren. Net zoals de vorige films is ook in Fallout niets wat het op het eerste gezicht lijkt, nu ook zijn de gezichtsmaskers weer aan zet, maar als gezegd draait deze sequel grotendeels rond stunts die meestal door Cruise zelf worden uitgevoerd waardoor zijn 80's-collega's Schwarzenegger en Stallone niet meer dan mietjes lijken. Maar het kan ook mis gaan, Cruise verstuikte zijn enkel toen hij over één van de vele daken sprong. Shit happens, maar kan je ook gebruiken voor de film. Het zijn dus niet alleen de stunts die echt zijn, ook de pijn...

Net zoals 007 (we kunnen het niet laten) reist Hunt ook in een kwinkslag van de ene plaats naar de andere. Auto's vernielen in Parijs (achtervolgingsscènes die zelfs Ronin doen verbleken), een hyperspannend kat-en-muisspel in het Tate Modern of ergens boven China aan een helikopter bengelen. Hunt is your man en ook voor het betere knokwerk (blijkbaar mag dit bij Scientology) is ook Tom Cruise het gedroomde heerschap, want zelden zag je in een toilet (jawel) vuisten zo de lucht ingaan als in deze Mission: impossible.  

Uiteraard is Tom Cruise de magneet par excellence, maar ook de rest van het team doet zijn uiterste best om deze blockbuster naar een eenzame hoogte te brengen. Benji (Simon Pegg) komt meer en meer uit zijn comfortzone van techneut en zorgt samen met Luther (Ving Rhames)  voor de komische noot, terwijl Vanessa Kirby er als de witte weduwe moeiteloos in slaagt om haar rol van femme fatale alle glans bij te zetten. 

BEELD EN GELUID
Deze Mission: Impossible is één van de duurste blockbusters die in 2018 werd gereleaset, dus nogal wiedes dat topkwaliteit het enige woord is dat we kunnen gebruiken als we het over het geluid en beeld hebben. Mocht je soms het nut afvragen van peperdure homecinema's dan is deze release zonder meer het antwoord daarop, te meer daar dit een film is die het moet hebben van ontploffingen en andere effecten waar speakers van klaar komen. Ook qua beeld is het smullen geblazen vooral omdat men voor de buitenopnames IMAX-beelden koos die het geheel meer dan majestueus maken. Het komt niet vaak voor, maar twee keer een onderscheiding met tien op tien. 

EXTRA'S
Wij kregen van de filmmaatschappij een testdisk zonder extra's in de bus, dus kunnen we er ook geen zinnig woord over zeggen, behalve dat te oordelen naar de hoeveelheid dat erop staat de Mission:Impossible-fan er wellicht een tijdje zoet zal mee zijn. 

CONCLUSIE
De laatste Mission:Impossible is een blockbuster die regelmatig opdook in de 2018-lijstjes van strenge critici die wel eens durven vergeten dat film ook fun mag zijn. Na de volle 147 minuten deze dolle rit te hebben uitgezeten weet je perfect waarom: een niet te stoppen trein die je van de ene hoek naar de andere blaast.coverStudio: Universal

Regie: Christopher McQuarrie
Met: Tom Cruise, Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Alec Baldwin, Angela Bassett, Henry Cavill

Film:
8,5/10

Extra's:
-/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
147 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083163914


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits
Extra's:
• Behind the Fallout
• Montage van de Deleted Scenes met Optioneel Commentaar van regisseur Christopher McQuarrie en filmmonteur Eddie Hamilton
• Foot Chase Musical Breakdown
• The Ultimate Mission
• Storyboards
• Bioscooptrailer
• Commentaar van regisseur Christopher McQuarrie en Tom Cruise
• Commentaar van regisseur Christopher McQuarrie en filmmonteur Eddie Hamilton
• Commentaar van componist Lorne Balfe
• Aparte audiotrack met de filmmuziek

Andere recente releases van deze maatschappij