:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DET SOM GÖMS I SNÖ (THE TRUTH WILL OUT)
DET SOM GÖMS I SNÖ (THE TRUTH WILL OUT)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-02-13
SERIE
In tijden dat Netflix en andere grote spelers ons series naar het hoofd slingeren die nauwelijks moeten onderdoen voor de Amerikaanse blockbusters, heb je ook nog altijd de Zweedse crimiseries die vooral soberheid als aantrekkingskracht hebben. Geen gespierde flikken die zich volproppen met donuts en om de haverklap een dienstwagen in de prak rijden. Wel mensen van vlees en bloed, rechercheurs zoals je ze om de hoek tegenkomt. Geen glamour, maar zich bewapenen tegen de verveling van elke dag.

Peter Wendel (Robert Gustafsson) is zo’n flik. De man is net uit een langdurig ziekteverlof. Een getormenteerde, allesbehalve aangename man die een verleden van zware antidepressiva heeft. Gescheiden, steeds in de clinch met zijn dochter Vera en ook kan hij het niet aanvaarden dat zijn broer zelfmoord heeft gepleegd. Een donkere geest, maar zijn politiewerk neemt hij uiterst serieus.

Het verhaal lijkt wel wat vergezocht, maar niets is wat het lijkt, want alles berust op waargebeurde feiten rond Thomas Quick die ten onrechte veroordeeld werd als seriemoordenaar. The Truth Will Out (voor mensen die het op zijn Zweeds willen is dat Det Som Göms I Snö) is gebaseerd op de bestseller van Leif GW Persson, die naast schrijver ook criminoloog is.

De politie-collega’s lachen een beetje met de uitgebluste, bijna paranoïde Wendel. Wanneer hij een coldcase-team mag samenstellen krijgt hij een hoop mensen die anderen niet willen. Zijn assistente Barbro Svensson (Ia Langhammer die ook in Greyzone te zien was) weet nauwelijks wat politiewerk inhoudt, terwijl Caijsa Bergholm (Louise Peterhoff uit The Bridge) hopeloos aan de fles zit. Een bende waarmee geen zinnig mens wil samenwerken en toch doen ze Zweden op haar grondvesten daveren als Wendel een onderzoek herstart naar een seriemoordenaar die naar verluidt onschuldig opgesloten zit. Zijn oversten zitten hem dwars, de politiek is er ook al niet mee gediend want hiermee wordt hun falen bloot gelegd en ook zijn ex-vrouw (Annika Hallin) is niet gelukkig met de nieuwe wentelingen, want haar werkgever is niemand minder dan de minister van justitie die door het onderzoek in zeer nauwe schoentjes komt te staan.

The Truth Will Out bevat 8 afleveringen van elk zo’n drie kwartier. Wie alleen maar een flashy serie vol achtervolgingen en wapengeweld wil, begint maar beter niet aan deze crime. De rechercheur lijkt meer op een bibliothecaris dan op een flik, en bovendien gaat deze reeks zeer traag en duurt het zelfs een tweetal afleveringen vooraleer je volledig meegezogen wordt in het verhaal. Dat doe je zeker, ten minste als je de realiteit wil laten meetellen. Een flik als Will Smith tref je in het echte leven niet aan (tenminste wij toch niet), wel gaat het om agenten die tegengewerkt worden door de politiek en het gerechterlijke apparaat. Postjes pakken en die beschermen heet dat. Met deze reeks heeft Lumière nog maar eens gedaan waar ze goed en bekend voor zijn: traditioneel, maar verdraaid goed.  

BEELD EN GELUID
The Truth Will Out is wederom zo'n Zweedse crimeserie die in opdracht van de televisie is gemaakt. Dat betekent automatisch een degelijk beeld zonder de minste storingen. Geen special effects, uiteraard niet,  wel oogt alles levensecht met zeer natuurlijke kleuren. De geluidsband is een sobere Zweedse Dolby Digital 5.1 die doet wat hij moet doen. Geen verrassingen, noch negatief noch positief en dus een neutrale 7 op 10. 

EXTRA'S
De fans van deze serie moeten het zonder extra's stellen. 

CONCLUSIE
The Truth Will Out is een sfeervolle, spannende serie volgens het traditionele Zweedse recept. Liefhebbers van het genre mogen dit dan ook met gesloten ogen aanschaffen.cover
Studio: Lumière

Regie: Kjell-Åke Andersson, Lisa Farzaneh
Met: Robert Gustafsson, Maria Sundbom, Johan Ulveson

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
360 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5407003481440


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij