:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROBIN HOOD
ROBIN HOOD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-04-07
FILM
Robin of Loxley (Taron Egerton) is een rijkeluiszoontje dat zich vooral bezighoudt met zijn lief Marian (Eve Hewson) het hof te maken. Op een dag krijgt hij een brief waarin staat dat hij prijs heeft: hij wordt gerekruteerd om mee te gaan vechten bij de kruistochten in het Heilige Land. Daar slaat de gruwel hem om de oren, en nadat hij tegen zijn kapitein is ingegaan die gijzelaars standrechtelijk executeert, wordt hij oneervol en gewond naar huis teruggestuurd. Zijn huis is echter niet meer wat het geweest is: de sheriff van Nottingham (Ben Mendelsohn) int torenhoge taksen om de oorlog in Jeruzalem te bekostigen, waarbij hij niet zo subtiel de bevolking aanspoort met het argument dat, als ze niet betalen, de Grote Boze Vijand eerder nog vandaag dan morgen tot voor de poorten van Nottingham zal oprukken. Omdat Robin twee jaar daarvoor dood werd verklaard, heeft bovendien Marian een relatie aangeknoopt met Will Scarlet (Jamie Dornan), een vertrouweling van het volk. Robin heeft echter nog wel een medestander in Yahya "zeg maar John" (Jamie Foxx), een Moor die Robin is achternagereisd omdat die het voor zijn zoon had opgenomen. John neemt zich voor om Robin op te leiden tot verzetsheld. Overdag slijmt de uit de doden opgestane heer van Loxley bij de sheriff van Nottingham om hem in het openbaar te steunen, bij nacht en ontij echter maakt hij er een sport van om zo veel mogelijk geldtransporten van de sheriff te veroveren en de inhoud te herverdelen onder de armen. Dat kan natuurlijk niet blijven goed gaan.

 


Robin Hood-verfilmingen zijn er in alle kleuren en smaken. Naast de oer-Robin Hood Errol Flynn is er de antropomorfe Disneyverfilming, Kevin Costners romantisch spektakelepos, Ridley Scotts meer historische benadering, en dan hebben we het nog niet gehad over de talloze televisiebewerkingen. Wat kan een nieuwe verfilming daar nog aan toevoegen, hoor ik u vragen. Niet veel, zo blijkt. De versie van televisieregisseur Otto Bathurst, tevens zijn eerste exploot voor het witte doek, lijkt een beetje op een afdragertje van Guy Ritchie, toch in de jachtige beeldvoering. Bathurst volgt alleszins niet het canon en zet klassieke personages als Will Scarlet, broeder Tuck en Marian in een ietwat nieuwere setting. Helaas poogt hij tevergeefs om zijn film een actuele dimensie te geven, bijvoorbeeld door de sheriff van Notthingham neer te zetten als een demagoog à la Trump die waarschuwt voor een oorlog héél, héél ver waar Nottingham feitelijk niets te zoeken heeft, en die vooral als alibi moet dienen om de bevolking onder de knoet te houden. Dit maakt het verhaal nodeloos ingewikkeld, en we hebben feitelijk dan liever een gulzige sheriff die gewoon zijn zakken vult zonder bijkomende motivering.

 


Bathursts Robin Hood lijkt dan ook meer op een middeleeuwse versie van de moderne vigilante Arrow, compleet met een haast bovennatuurlijk boogschutterstalent (vier pijlen tegelijk afschieten? You bet!). De regisseur verzuipt in de goede bedoelingen, maar laat veel te veel kansen liggen om deze versie van Robin Hood op een hoger plan te tillen. Iets substantieels met de driehoeksverhouding tussen Robin, Marian en Will Scarlet doet hij niet, en Jamie Foxx' personage doet niets anders dan in de weg te lopen en zijn irritante zelf te zijn. Pogingen om middels broeder Tuck (Tim Minchin) eens grappig uit de hoek te komen, knallen onvermijdelijk hard tegen de muur, en het enige personage dat toch nog een beetje diepgang aan zijn rol geeft, is Jamie Dornan, die voortdurend loopt te twijfelen voor welk kamp hij uiteindelijk moet kiezen. In een bijrol ziet u overigens ook nog F. Murray Abraham als de één of andere kerkvorst die mee de mythe van de Grote Vijand in stand houdt om zijn zakken mee te kunnen vullen. Na Homeland is het bijzonder moeilijk geworden om de acteur nog in een heldenrol te casten, maar voor deze rol heeft de brave man gewoon niet genoeg schermtijd toebedeeld gekregen.

Deze Robin Hood compleet naar de prullenmand verwijzen is evenwel een iets te drastische beslissing; de actiescènes zijn gelikt genoeg, en het verhaal houdt er een aardig tempo op na. Wil Otto Bathurst echter met de grote jongens meespelen, dan zal hij zijn techniek moeten verfijnen en vooral beter materiaal moeten zoeken om mee te werken.

 


BEELD EN GELUID
Belga Home Video levert een fijne presentatie af met een zeer goed en scherp beeld - zie onder meer de gezichtstattoo's van Jamie Foxx' personage - dat stabiel genoeg blijft in de vele jachtige scènes die de film rijk is. Ook in scènes met minder licht blijft het niveau van detaillering overeind, en de kleuren zijn rijk, alhoewel er hier en daar duidelijk wat aan colour grading gedaan werd, waarbij de rode tinten wat naar achteren werden gedrukt. Helemaal fijn is echter de Dolby Atmos-track, die het bij momenten toch vrij inhoudsloos spektakel naar het voorplan brengt, met gierende pijlen en loeiharde explosies. Als u éénmaal de suspension of disbelief kan maken dat de Moren over een soort van Gatling-machinegeweer beschikten dat pijlen afschiet in plaats van kogels, dan biedt de scène in kwestie u entertainment voor uw geld.

EXTRA'S
Belga Home Video heeft een goede reputatie op gebied van bonusmateriaal, en dit is weer zo'n release waarmee ze hun reputatie eer aandoen. In plaats van een versplintering aan kleine documentaires, krijgen we een volwassen werkstuk Outlaws and Auteurs: Reshaping Robin Hood (1:04:13) aangeboden, dat weliswaar nogal promotioneel van aard is, maar toch ook voldoende diepgang biedt opdat je de film meer zou appreciëren voor wat 'ie is. Daarnaast vinden we outtakes (4:36) - normale mensen noemen dat 'bloopers' - zes verwijderde scènes (8:17) met nog een tijdscode in, en een trailer (2:25). Vervelend zijn evenwel de cross-promotionele trailers die je moet slikken vooraleer je aan de hoofdfilm toe bent; zet die toch verdraaid apart in het menu! Al dit moois is wel Nederlands ondertiteld, en zo hebben we het graag.

CONCLUSIE

Robin Hood van Otto Bathust bestempelen als niét de beste Hood-verfilming ooit, is een understatement. Er valt iets te zeggen voor 's mans ondernemingszin en voor het feit dat hij een film wil maken die niet het klassieke verhaal vertelt, maar onderweg maakt hij een paar verkeerde keuzes. Onberispelijk daarentegen is deze presentatie van Belga Home Video!coverStudio: Belga Home Video

Regie: Otto Bathurst
Met: Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn, Eve Hewson, Tim Minchin, Jamie Dornan

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370877291


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby TrueHD 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Outlaws and Auteurs: Reshaping Robin Hood"
• Outtakes
• 6 verwijderde scènes
• Trailer
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij