:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOATA LUMEA DIN FAMILIA NOSTRA (EVERYBODY IN OUR FAMILY)
TOATA LUMEA DIN FAMILIA NOSTRA (EVERYBODY IN OUR FAMILY) (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-05-04
FILM
Het Britse Second Run kennen we ondertussen al een tijdje als curator van de Oost-Europese cinema. Uiteraard zijn er al heel wat klassiekers (ook al kent geen kat ze) de revue gepasseerd, maar ze graven ook graag af en toe iets van de hedendaagse cinema op. Arthouse zoals dat heet, ofschoon we er heilig van overtuigd zijn dat alle cinema uit het voormalige Oostblok de stempel van arthouse krijgt. Laat u niet ontmoedigen, want Everybody In Our Family is een heerlijk stukje cinema verité en misschien wel één van de beste (in ieder geval meest beklijvende) films die u waarschijnlijk nog nooit gezien heeft. Over de taalgrens ging dit drama niet onopgemerkt voorbij, want de film van de Roemeense regisseur Radu Jude werd op het 27ste Festival international du film francophone (FIFF) in Namen door de jury bekroond als Beste Film. En ja, dat is terecht, want dit is een brutale harde film die je met open mond achterlaat.

Een aangrijpende film over een echtscheiding die een vechtscheiding wordt en waar uiteindelijk het kind de harde rekening moet betalen. De camera van Radu Jude wenkt geen seconde af van de realiteit. Een verhaal dat verwrongen zit tussen wanhoop en hoop, en zo hard realistisch in beeld gebracht wordt dat je niet anders kan dan denken aan de muilperen van dat andere genie: Michael Haneke. Op een bijzonder confronterende wijze toont Radu wat kan gebeuren als het geweld de meester wordt in de bovenkamer.

De kijker mag een dagje voyeur spelen in het leven van de gescheiden tandarts Marius (Șerban Pavlu) die ernaar uitkijkt om een weekendje aan zee door te brengen met zijn dochtertje Sofia (Sofia Nicolaescu). Marius is vol enthousiasme. Hij koopt een groot knuffelbeest voor zijn oogappel en er kan zelfs een bloempot voor zijn bemoeizuchtige schoonmoeder (Mihaela Sîrbu) af, maar niemand is tevreden over zijn plannen. Het begint al bij zijn eigen ouders bij wie hij een wagen wil lenen, en waarbij zijn vader (Alexandru Arșinel) hem maar een nietsnut vindt omdat hij zich door zijn ex laat doen. Eens hij aan de woning van zijn ex staat verandert de toon van de film. Omdat het kind een lichte griep heeft, mag de vader zijn kind niet meenemen. De discussie ontaardt in een gruwelijke orgie van geweld en vernederingen. De kijker wordt bijna twee uur lang meegesleurd in het contrast tussen de onschuld van het kind en het hondsbrutale gekibbel van de volwassenen. Een film die je bewusteloos achter laat en toont waartoe mensen in staat zijn eens ze de pedalen hebben verloren. Eens je deze film hebt gezien, zul je het nooit meer over Kramer Vs. Kramer hebben. 

BEELD EN GELUID
Everybody In Our Family is een film die gemaakt is met zeer realistische kleuren, en dat geldt eveneens voor deze kraaknette release. De uitgaven van het Britse Second Run zijn steeds op en top verzorgd en dat is voor dit bikkelhard Roemeens drama niet anders. 

EXTRA'S
Bij iedere Second Run-release heb je een boekje die je alles vertelt over de film, en ook over Everybody In Our Family wist filmjournalist Carmen Gray 16 interessante pagina's te verzinnen. Bij de extra's heb je twee kortfilms van Radu Jude (The Tube With A Hat en Alexandra) en er is ook een interview van zo'n half uur met de regisseur waarin hij het heeft over de achtergronden van de film en zijn (eerder negatieve) bevindingen over de Roemeense cinema.

CONCLUSIE

Everybody In Our Family is een realistische uppercut over een vechtscheiding. Een film die je niet anders kan dan hem met het beste van Haneke te vergelijken en dat is een hele eer.coverStudio: Second Run DVD

Regie: Radu Jude
Met: Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Gabriel Spahiu

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2012

Leeftijd:
18

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
506014151413


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Roemeens DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Interview With Radu June
• 16-page Booklet Written By Carmen Gray
• Two Short Films The Tube With A Hat (2006) and Alexandra (2007)


Andere recente releases van deze maatschappij