:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FÖRSTFÖDD (HIDDEN)
FÖRSTFÖDD (HIDDEN)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-05-08
SERIE
Het is ondertussen zo goed al een maandelijkse gewoonte geworden dat Lumière een reeks uit het hoge Noorden naar onze contreien stuurt. Deze maand is dat Hidden geworden, en nog wel een fantasyreeks. Van ons part mag een schoenmaker gerust eens van leest veranderen, maar in het geval van de Zweden waren ze toch beter bij hun vertrouwde crimiseries gebleven. Hidden slaagt er nauwelijks in om acht afleveringen te boeien en dat komt simpelweg omdat we dit soort verhalen al tot vervelens toe (en vooral veel beter) hebben gezien. De Zweedse pers was ook niet al te lovend over deze serie en hielden het voorzichtig op “vermakelijk”.
Hidden
(in het schoon Zweeds heet dat Förstfödd) is gebaseerd op het boek Firstborn van Filip Alexanderson dat in eigen land een bestseller werd en dat was voor de producenten van Millennium, Wallander en Occupied een reden om er een reeks van te maken. Het probleem van Hidden is dat alles aardig begint. Zo aardig dat je na drie afleveringen door de briljante cliffhangers de indruk krijgt dat deze serie wel eens in het lijstje van je jaar kan komen te staan. Helaas schiet daar in de vijf opvolgende afleveringen niet veel van over. Er worden in een veel te snel tempo nieuwe lagen gecreëerd die nauwelijks worden uitgewerkt en de plot is er één waar je achteraf zonder interesse de schouders voor ophaalt. Sommigen zullen hier wel lovende woorden voor hebben, maar cultuursnobs hebben ook hun recht op hun eigen Buffy, The Vampire Slayer.
Zoals de meeste Zweedse series speelt ook Hidden zich af in Stockholm. We zitten op een bouwwerf waar rechtenstudent Jonas een centje probeert bij te verdienen. Net op het moment dat hij ontslagen wordt omdat hij het voor een collega opneemt, stort de jongeman te pletter. Een dikke plas bloed en een opengereten schedel maken duidelijk dat de kerel richting hemel is verkast. Maar dan gebeurt het. In het ziekenhuis ontwaakt Jonas uit de dood en hij blijkt over krachten te beschikken die je doorgaans alleen maar in de Avengers ziet. Jonas snapt er niets van, maar besluit wel om het ziekenhuis uit te rennen en hij wil samen met zijn vriendinnetje de waarheid achterhalen. Een moeilijke zoektocht, want hij wordt achterna gezeten door een brutale gek die iedereen die in zijn weg staat genadeloos met zijn zwaard omver maait. Jonas blijkt één van de ondoden te zijn.

Als gezegd levert dit anderhalf uur suspense op dat zich kan meten met de films van Jason Bourne. Maar dan, wellicht omdat dit nodig was om in de geest van het boek te blijven, wordt de kijker overstelpt met subplots die kant noch wal raken. Iedereen jaagt op iedereen en omdat de karakters zo ijskoud worden voorgesteld kan het je als kijker niet schelen wie kogels in zijn buik krijgt. En dat zijn er heel wat, want als het op brutaliteit aankomt werden kosten noch moeite gespaard. Het was misschien beter geweest om wat meer aandacht aan het verhaal te besteden, en vooral de actie wat over het geheel te spreiden want de weg naar de plot is er één van veel geeuwen en vooral dat steeds opduikende waarom-gevoel dat onbeantwoord blijft. De Zweden zijn zo intelligent dat ze wellicht nooit iets hyperslecht zullen maken, toch is deze Hidden één van de minste Lumière-releases in lange tijd.

BEELD EN GELUID
In deze box vind je twee discs met daarop elk vier afleveringen die net boven de 40 minuten gaan. Een zeer verzorgd beeld waar in feite niets op aan te merken valt, dus moeten we dat ook niet doen. De geluidsband is een sobere 2.0, maar omdat het voornamelijk om Zweedse dialogen gaat waar de doorsnee Vlaming geen snars van begrijpt stoort dit niet. 

EXTRA'S
Zoals gebruikelijk op de Lumière-series vind je ook bij Hidden geen extra’s.

CONCLUSIE

Hidden is een fantasyreeks die evolueert van hyperspannend naar oersaai, en dat kan nooit de bedoeling zijn van een reeks. Ten miste dat hopen we toch niet.cover
Studio: Lumière

Regie: Jonathan Sjöberg, David Berron, Daniel Di Grado
Met: August Wittgenstein, Izabella Scorupco, Anders Mossling

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
360 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5407003481563


Beeldformaat:
2.00:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij