:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RANSOM
RANSOM (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-05-03
FILM
Tom (Mel Gibson) en Kate (René Russo) Mullen hebben alles om samen gelukkig te zijn: hij baat een succesvolle vliegtuigmaatschappij uit, en zij kan als ex-lerares biologie haar vrije tijd wijden aan liefdadigheidsprojecten om wetenschappen te promoten. Samen hebben ze een zoontje, Sean (Brawley Nolte). Er wacht hen echter ontstellende nachtmerrie wanneer Sean ontvoerd wordt, en de daders twee miljoen dollar losgeld eisen. Tegen de uitdrukkelijke instructies van de ontvoerders in schakelt Tom het FBI in. Tom is voor de federalen geen onbekende, want er loopt nog een dossier tegen hem aangaande omkoping van een vakbondsvertegenwoordiger. Aanvankelijk meent Tom dat de ontvoerders in die richting gezocht moeten worden, en hij bekent schuld tegenover agent Lonnie Hawkins (Delroy Lindo), die het onderzoek coördineert. De gangsters zijn echter gewoon op het geld uit, en bij een mislukte geldoverdracht wordt één van hen, Cubby Barnes (Donnie Wahlberg), neergekogeld. Tom begint intussen te vrezen dat hij zijn zoon toch nooit levend zal terugzien, of hij nu betaalt of niet, en doet daarom een schokkend voorstel voor de media, die intussen het gerucht van de ontvoering hebben opgevangen en in zijn voortuin kamperen. Hij looft een bedrag, gelijk aan het losgeld (twee miljoen dollar) uit aan diegene die hem de ontvoerders van zijn zoon brengt. Dood of levend, maakt hem niet uit. De enige voorwaarde waarop hij de beloning wil intrekken, is als hij zijn zoon levend en wel terugziet.
Met het voorstel bereikt Tom echter een averechts effect, en de politiediensten worden overstelpt door valse tips. Maar ook de ontvoerders worden zenuwachtiger. Cubby's broer Clark (Liev Schreiber) vreest dat de zaak gaat ontaarden, en maakt volop ruzie met zijn mededaders, de altijd zo stoned als een kieken zijnde Miles Roberts (Evan Handler), meesterbrein Jimmy Shaker (Gary Sinise) en diens vriendin Maris Conner (Lili Taylor) of ze de kleine Sean nu al dan niet om zeep moeten helpen. De torenhoge beloning zorgt er tevens voor dat de schurken elkaar danig beginnen te wantrouwen. En wanneer Tom Mullen in een daad van wanhoop dan ook nog eens de beloning verdubbelt, is de spanning bij de ontvoerders helemaal niet meer te beheersen.
Ransom is een bijzonder knappe thriller die vooral het talent van oscarwinnaar Ron Howard nog maar eens onderstreept, die met zijn sterke cast, zijn overtuigend script en een vindingrijk cameragebruik, alle ingrediënten voor een bijzonder geslaagde en spannende cocktail in huis heeft. Mel Gibson is natuurlijk de ideale persoon om gecast te worden als een brave familievader die zich ontpopt als de engel des wrakes wanneer iemand ook maar zoveel als één vinger naar zijn kroost durft uitsteken, maar de charismatische Delroy Lindo als de charismatische inspecteur Hawkins en de zalige schurk Gary Sinise moeten niet onderdoen. Bovendien vinden we dat Gibson beter gedijdt in dit soort films dan in de pseudo-religieuze crap of flauwe komedies waar hij zich al eens toe durft laten verleiden. De film blijft natuurlijk standaard Hollywoodvertier, maar heeft vooral de charme dat het verhaal op geen enkel ogenblik wegdeemstert, en je als kijker meerdere keren weet te boeien. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat dit geen klassieke whodunnit is, want reeds van in het begin wisselen de scènes af tussen de ouders en de ontvoerders, en word je onweerstaanbaar meegezogen in de spiraal der ontwikkelingen. Eéntje om te koesteren is dit.
BEELD EN GELUID
Touchstone, een subdivisie van Disney, heeft het schijt aan ons taalgebied. De Blu-rayrelease van Ransom is enkel te krijgen in een niet Nederlands ondertitelde versie, in tegenstelling tot de dvd. Eén ondertitelspoor meer op de schijf zetten naast de Engelse CC-track was kennelijk te veel gevraagd. De Blu-ray is op dit euvel na echter goed: scherp, detailrijk - zo zie je de verschillen in kleurschakering op het marmer op Mullens balkon zelfs - en op wat milde ghosting na verder vrij van artefacts, behalve dan diegene die er opzettelijk zijn ingezet wanneer Mullen zijn verschijning op TV maakt. Er is een fijne laag grain, en de kleuren zijn warm en natuurlijk en laten een goede indruk na, alhoewel er veel somber grijs en grauw werd gebruikt, onder meer in de troosteloze barak waarin Sean gevangen wordt gehouden. Toch valt de ouderdom van de film af te leiden aan het feit dat het beeld doorgaans wat soft blijft. De DTS-HD MA 5.1-track laat de actie-elementen goed tot hun recht komen, zoals de vuurgevechten, de achtervolging door helikopters van een ATV-rijwiel, en de hardrockmuziek in de geluidsgeïsoleerde kamer waar Sean gevangen wordt gehouden en die dient om hem te desoriënteren. We zien veel panbewegingen in deze film, waarbij het geluidslandschap netjes meevolgt. De dialogen zijn scherp en duidelijk, en James Horner tekende voor de soundtrack. Allemaal winnaars, dus.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal is identiek aan dat van de dvd. De voornaamste feature is de uitstekende audiocommentaartrack van Ron Howard. Howard is één van de belangrijkste filmmakers van de afgelopen jaren, en vult de commentaartrack gelukkig niet met al te veel zinloos geleuter. We vinden voorts één making of-documentare terug, What would you do? (13:16), die het promotionele niveau nauwelijks overstijgt. Verder krijgen we nog bloopers in Between Takes (3:59) en vier minuten aan even zoveel verwijderde scènes (3:51). Tot slot krijgen we nog een bioscooptrailer (1:04), en start de schijf op met cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

Ransom is een vintage Ron Howard die er op de jaren niet slechter is door geworden. Het is om de haren van uit het hoofd te rukken dat de filmmaatschappijen het vertikken om de release hier uit te brengen met Nederlandse ondertitels.

 
coverStudio: Touchstone

Regie: Ron Howard
Met: Mel Gibson, Rene Russo, Gary Sinise, Delroy Lindo, Lili Taylor, Brawley Nolte, Donnie Wahlberg

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717417438906


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Duits, Spaans, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door regisseur Ron Howard
• 4 verwijderde scènes
• Documentaire "What Would You Do?"
• Documentaire "Between Takes: On the Set with Ron Howard, Mel Gibson, and Rene Russo"
• Trailer
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij