:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FISH STORY
FISH STORY (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-10-09
FILM 
Japanse cinema. Het is in de meeste gevallen van een kwestie van te nemen of te laten. Tot welk kamp je ook mag behoren, toch moet je toegeven dat de Japanse cinema er compleet anders uitziet dan de Westerse al was het maar omdat een begrip als “over the top” niet bestaat. Hoe gekker hoe beter, en dat is deze film van Yoshihiro Nakamura sowieso. 

In eigen land behoort dit tot de Japanse popcultuur, want de gelijknamige roman van Isaka Kotaro is er hip en een verfilming was dan ook onafwendbaar. De regisseur die zo’n twintig films tot nu heeft gemaakt en hiermee doorbrak gooit heel wat stijlen door elkaar en dat loont. Laat ons zeggen Fish Story  een verdienstelijke hybride is van een mockumentary à la This Is Spinal Tap met een horrortwist in de Tales From The Crypt-stijl en als kers op de taart er wat martial arts bovenop. Zoiets.

De film speelt zich over een tijdslijn van veertig jaar af en de rode draad is de fictieve punkrockband Gekirin. Een groep die in 1975 werd opgericht en als eerste punk liet horen, nog voor er van The Sex Pistols sprake was. Helaas liep er het één en ander mis waardoor Gekirin een obscure band werd die maar één plaat heeft gemaakt: Fish Story. De titeltrack is bekend bij muzieksnobs en de song heeft zo wat de meest idiote tekst aller tijden: “The story of my solitude. If my solitude were a fish it’d be so enormous, so militant a whale would get out of there.” Weliswaar in het schoon Japans en er zit een heel verhaal achter deze onzin, maar laten we de pret niet bederven voor zij die de film willen zien...

De film begint in 2012 in een platenwinkel waar de eigenaar van de winkel het nummer Fish Story voor een klant speelt en de vreemde geschiedenis van de band uitlegt. Tijdens dat gesprek strompelt Taniguchi (Ishimaru Kenjiro) naar binnen en hij wijst de twee erop dat ze hun tijd niet moeten verkwisten door over muziek te lullen, want over exact zal een komeet binnen de 4 uur de aarde treffen. Het enige wat de wereld nog kan redden is een ruimteschip dat de komeet met een kernbom zal vernietigen. Armageddon met Bruce Willis in het echt dus! De man beweert dat het nummer Fish Story verbonden is met het lot van de wereld en in een reeks flashbacks ontdekken we waarom.Om dat mysterie te ontrafelen gebruikt regisseur Nakamura Yoshihiro zo maar eventjes vijf verschillende tijdslijnen, maar je moet geen wiskundige zijn zoals bij Tenet om het allemaal te begrijpen. Meer zelfs, op het einde van de film legt de cineast nog eens in één minuut de hele plot bloot zodat je als kijker met een gerust geweten de film kan afzetten. Het nadeel is evenwel dat je als kijker met een zeer onregelmatige film zit. Het martial arts-gedeelte werkt bijv. prima al was het maar omdat je aan Quentin Tarantino denkt, en ook het spooky gedeelte dat zich in de jaren 80 afspeelt heeft zijn charme. Het tweede deel van de film dat zich meer toespitst op de groep en hun falen is dan weer te langdradig en staat regelrecht tegenover de drive die de film in het begin wel geeft. Voeg daar dan nog eens de overacting aan toe en je weet dat het moeilijk is als kijker om mee te leven met de personages. Fish Story is dan ook niet meer dan een gimmick die de ene leuk zal vinden, en de ander met plezier bij het groot vuil zal gezet worden.

BEELD EN GELUID
Louter visueel bekeken is dit een spuuglelijke film. Afzichtelijke, realistische kleuren waarbij alle warmte lijkt te ontbreken. Maar daar draait het hem bij ons niet om als we punten moeten geven. Technisch bekeken kan dit immers niet beter. Alles oogt uiterst haarscherp, en deze blu-ray zou perfect kunnen dienen als demoschijf om te tonen wat je tv allemaal kan. Wel zet je dan beter het geluid niet op. De Japanse geluidsband met een DTS-HD MA 2.0 doet het naar zijn normen weliswaar prima, maar om de vijf minuten krijg je hetzelfde afgrijselijke punkrocknummer in je strot geduwd.

EXTRA'S
Bij iedere bonus excuseert de maatschappij zich voor het feit dat het beeld en het geluid door omstandigheden te wensen overlaat. Bij de vele Q & A-sessies die op diverse locaties zijn opgenomen (waaronder de HMV in Tokyo) kunnen we dat begrijpen, want het gaat over beeldmateriaal dat per toeval is gedraaid door een fervente fan die een professionele camera bij de hand had. Bij The Making Of die net geen halfuur duurt, begrijpen we dat dan weer minder. De woorden The Making Of moet u overigens wel zeer breed interpreteren, want ook hier gaat het om veel Japans gebabbel. Voorts zijn er ook nog wat weggelaten scènes. Qua cijfers houden we het op een neutrale vijf op tien, want fervente fans hebben hier zonder meer een flinke kluif aan. Voor wie zichzelf niet als Fish Story-groupie ziet is dit eerder een langgerekte saaie bedoening. 

CONCLUSIE
Wie van Japanse cinema houdt en verzot is op niet-alledaagse weirde humor moet beslist Fish Story eens proberen. Doe je dat niet, dan kan je maar beter deze film negeren.


coverStudio: Third Window Films

Regie: Yoshihiro Nakamura
Met: Nao Omori, Gaku Hamada, Kengo Kora, Atsushi Ito, Vincent Giry, Mirai Moriyama, Mikako Tabe

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2020

Leeftijd:
15

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060148531274


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Japans DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Making Of Fish Story
• Deleted & Extended Scenes
• Q & A with Geirkin Live Show and at HMV, Tokyo


Andere recente releases van deze maatschappij