:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 6
FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 6
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-11-10
SERIE
Met de zesde Collector's Box van de Duitse krimi Ein Fall für Zwei zijn we intussen in het begin van de jaren '90 aanbeland. Met de komst van dr. Franck (Rainer Hunold) in de reeks in box 5 is er alleszins een nieuwe dynamiek meegebracht, alsook een golden retriever. Josef Matula (Claus Theo Gärtner) is nog steeds de privédetective voor wie het doel de middelen heiligt, en die er niet vies van is om zich al eens uit te geven voor iemand anders, hetgeen hem geregeld een pak slaag oplevert. Overspel, eerwraak, afpersing, roofovervallen en drughandel, het leven in Frankfurt gaat gewoon zijn gangetje, en dr. Franck krijgt overvloed van gelegenheid om verdachten te verdedigen die bij hoog en bij laag beweren het niét gedaan te hebben. De opvallendste passage vinden we in de afleveringen als Kopfgeld en Hannas letzte Liebe, waarin alle sporen naar Josef Matula zelf leiden. Toegegeven, het is allemaal wat formulaïsch, maar het werkt.
Geloof het of niet, maar ik ben speciaal een cursus Duits aan het volgen om mijn taalgevoel aan te scherpen, zodat ik bij visie van deze uitstekende krimireeks alle nuances mee heb. Een mens moet een hobby hebben, nietwaar? Het is alleszins de investering waard, want de Duitsers bewijzen toch met deze reeks dat ze het genre veel beter onder de knie hebben dan pakweg de Vlamingen en de Nederlanders - alleen de Britten komen op dezelfde hoogte. Ein Fall für Zwei is een stuk minder afgelikt voer voor psychologen dan pakweg Derrick, en met Claus Theo Gärtner hebben ze alvast bij Odeon Filme een protagonist in huis die het langer heeft uitgezongen dan Horst Tappert. Het verbale pingpongspel tussen Matula en Franck, alsook het feit dat bijvoorbeeld in de aflevering Die Sünden der Väter deze laatste ongegeneerd en ongevraagd in een restaurant het eten van de eerste begint op te eten, zulke zaken zijn de details die de reeks fris houden. In dezelfde aflevering heeft Matula bijvoorbeeld een ideale manier bedacht om onder parkeertickets uit tekomen: telkens hij zijn wagen parkeert, liefst pal onder een verbodsbord, steekt hij zélf al een oude parkeerbon onder zijn eigen ruitenwisser. Totdat hij op gegeven moment er twéé terugvindt... Om maar te zeggen: de humor is zeker niet knullig en staat geenszins haaks op de soms zware en lugubere zaken waar het duo mee te maken krijgt.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
76. Bruderhaß
Dr. Franck verdedigt Arndt Vasall (Horst Michael Neutze), die zijn broer Bernhard zou hebben doodgeschoten omdat hij in geldnood zat en van hem geen lening kreeg. Arndt ontkent schuld, alhoewel het pistool uit het handschoenkastje van zijn wagen is verdwenen. Matula krijgt van een zekere Peter Schröder (Michael Roll) de opdracht om zijn vriendin Kathrin (Jessia Kosmalla) terug te zoeken, die hem van de éne dag op de andere heeft laten staan. Kathrin blijkt de dochter van Arndt te zijn, en wat meer is, ze is de hoofderfgename van Bernhard, op voorwaarde dat er van de erfenis geen cent naar Arndt gaat. De zoon van Bernhard, Kurt (Till Topf), ziet zo de erfenis door zijn neus geboord.
77. Der zweite Mann
Matula is getuige hoe een als clown verklede man gewapend met een pistool en een bijl een bank probeert te overvallen. Politieagent Peter Bach (Ralf Richter) passeert net, trekt zeer koelbloedig zijn wapen, en schiet de overvaller dood. Het wapen van de overvaller blijkt al eerder te zijn gebruikt bij een andere overvaller, waarbij er ook een tweede betrokkene was. Wanneer Hermann Meier (Marquard Bohm) aangifte komt doen van zijn verdwenen pistool, blijkt het om het wapen te zijn dat bij beide overvallen is gebruikt, en de politie verdenkt hem ervan de tweede man te zijn. Dat komt echter niet helemaal overeen met de beschrijving van de dader door een kroongetuige.

78. Tödlicher Irrtum

Kurt Brocker (Günter Mack) is al vier jaar aan het criminele milieu ontsnapt. Hij is getrouwd met Herta Kasperg (Ulrike Bliefert) en beschouwt haar kinderen als die van zichzelf. Op zijn verjaardag wordt echter zoon Christoph (Andreas Fröhlich) ontvoerd. De kidnappers willen geen geld, maar willen dat Kurt meedoet met de ontvoering van een rijke dame, mevrouw Breiting (Jocelyne Boisseau), voor wie haar man (Max Volkert Martens) twee miljoen moet ophoesten.
Disk 2:
79. Bumerang
Lisa Feyninger (Janna Marangosoff) is bang dat haar vriendje Hartmut Kolb (Oliver Stritzel), kunstkenner en kunstdief, twee maanden voor het einde van zijn proeftijd opnieuw het slechte pad opgaat. Hij krijgt namelijk telefoontjes waarover hij niet met haar wil spreken. Hij beweert dat hij een kunstgalerij wil openen, maar voor zoiets heeft hij natuurlijk startkapitaal nodig. Op een nacht wordt hij doodgeschoten door Schorsch Rischka (Ulrich von Dobschütz), de lijfwacht van Lisa's vader Horst (Claus Eberth), terwijl hij een kostbaar schilderij tracht te stelen. Schorsch pleit wettige zelfverdediging, want Hartmut heeft eerst op hem geschoten. Toch is er iets niet pluis aan de zaak, namelijk dat Hartmut of all places uitgerekend in de woning van de Feyningers is ingebroken en nergens anders.

80. Madonna

Nachtclubeigenaar en drughandelaar Michael Hagen (Helmut Zierl) maakt gebruik van het penitentiair verlof dat hij heeft gekregen om zijn moeder te bezoeken, om de benen te nemen. Zijn vriendin Karin Rombach (Katharina Abt), die van de vluchtpoging op de hoogte was, wendt zich echter tot dr. Franck omdat Michael nooit op het afgesproken rendez-vouspunt is gearriveerd. Haar vrees wordt bewaarheid als zijn lichaam wordt teruggevonden, dood door vergiftiging. Karin is bovendien de hoofdverdachte, omdat er in de nabijheid van het lijk een papiertje van de droogkuis wordt gevonden dat hoort bij één van haar tafelkleden. Michael Hagen wilde cocaïne onder de prijs verkopen, en heeft mogelijk tegen de kar gereden van zware jongen Malik (Burkhard Driest).
81. Schwarze Schafe
Matula's colleg Willi Schumann (Tilo Prückner) werd reeds tweemaal het slachtoffer van een aanslag, en krijgt geregeld dreigtelefoontjes. De man zit op zwart zaad omdat de verzorging van zijn vrouw Irmi (Adelheid Arndt) handenvol geld kost. Irmi zit in een rolstoel na een auto-ongeval, en herinnert zich zelfs haar broer Ralf (Bernd Tauber) niet meer. Schumanns laatste zaakje was een verzoek van een mevrouw Faltermeyer (Doris Kunstmann) om haar man (Sky Dumont) te schaduwen, die kennelijk een minnares heeft. Willi is echter begonnen met aan mijnheer Faltermeyer méér geld te vragen om de foto's achter te houden. Nadat mevrouw Faltermeyer haar man op heterdaad betrapt, blijft mijnheer echter nog altijd zijn afpersingsgeld betalen. Kennelijk staat er nóg iets op de foto's wat het daglicht niet mag zien.

Disk 3:

82. Blutiges Gold
Marion (Angela Göckel) en Dieter (Walter Kreye) Kesten hebben op een avond zodanig ruzie dat alle buren het gehoord hebben. Dieter gaat vervolgens zijn miserie verdrinken op café. Wanneer hij terug naar huis keert, is Marion vermoord, klaarblijkelijk toen ze een inbreker had betrapt die de safe aan het kraken was. Merkwaardig genoeg ontbreekt er niets uit de safe. Dieter kan zich echter niet meer herinneren waar hij geweest is, en hij wordt gearresteerd, op beschuldiging van moord en het in scène zetten van de inbraak. De broer van Marion,  Bernd Jöst (Leonard Lansink), komt echter met een andere theorie op de proppen: Marion bewaarde in haar safe een set antieke gouden Romeinse munten die eertijds van hun vader was, en die voor de fiscus verborgen moesten blijven omdat vaderlief failliet is gegaan.
83. Vaterliebe
Viktor Brandau (Heinz Hoenig) heeft zijn vriendin Corinna (Ulrike Kriener) laten stikken toen ze zwanger bleek. Tien jaar later staat hij echter weer voor de deur van Corinna en haar nieuwe man Thomas (Peter Fitz), die het meisje heeft opgevoed als was het zijn eigen dochter. Corinna neemt Matula onder de arm om Viktor te schaduwen, maar Viktor laat al snel blijken waarom het hem te doen is: hij perst het echtpaar 50.000 Mark af opdat hij zou afzien van zijn vaderlijke omgangsrecht. Vlak na de geldoverhandiging wordt hij echter neergeschoten, en het geld is foetsie. Thomas wordt verdacht van de moord, omdat de twee vlak ervoor elkaar hebben getrakteerd op een knuckle sandwich.

84. Schneewalzer

Het Kärnertrio brengt hoempa-muziek voor ouden van dagen. Het trio is echter volgens zanger Karl Kärner (Maxl Graf) herleid tot een duo - hij en zijn vrouw Waltraud (Monika Dahlberg) - omdat de drummer, Winfried Winter (Andreas Mannkopff) ziek is. Tijdens de voorstelling wordt een oudje in elkaar geslagen dat een overvaller betrapte die in de tourbus van het trio aan het inbreken was. De politie vindt echter in de gitaarkoffer van Karl cocaïne. Eens de roddelpers daar lucht van krijgt is de reputatie van de Kärners naar de knoppen, en wat erger is, het is hun dochter Monika (Anja Franke) die het verhaal heeft verkocht aan Roth (Zygmunt Apostol), de vroegere manager van het gezelschap die nog een appeltje te schillen heeft met hen. Monika vertoeft zich op zijn zachtst gezegd in een ander muzikaal milieu, maar Karl beweert dat ze niet aan drugs doet, vooral niet omdat haar broer Axel (Stefan Hunstein) in Azië al twee jaar van de aardbol verdwenen is door zijn betrokkenheid in drugszaakjes.
Disk 4:
85. Schleuderkurs
Twee dagen voor zijn proces probeert Willi Niemann (Michael Mendl) zich in zijn cel te verhangen. Zijn vrouw Elke (Karin Baal) wil bovendien dat zijn advocaat, dr. Franck, hem niet meer verdedigt. Niemann wordt ervan verdacht de chauffeur te zijn geweest bij een roofoverval op een juwelier. Ondanks het feit dat ze het niet breed hebben, kan Elke het honorarium van dr. Franck cash uitbetalen, en Franck vindt dat zo verdacht dat hij er Matula op afstuurt. De Niemanns wonen samen met hun dochter, rolstoelpatiënte Jutta (Helen Wernitz), in het huis van hun werkgever, de heer Dornhagen (Volker Brandt), waarbij Willi chauffeur is en Elke huishoudster. Dornhagen heeft bovendien beloofd dat vrouw en dochter in huis mogen blijven wonen, ongeacht de afloop van het proces.

86. Kopfgeld
Matula wordt verzocht door import-exportmakelaar Dieter Bremser (Horst-Günter Marx) om na te gaan of zijn ondergeschikte Madarak (Slaheddine Ben Saad) tijdens de werkuren wel werkt. Matula besluit de man ook na de uren te volgen, en is er getuige van hoe de man op een verlaten bouwwerf wordt neergeschoten. De echte naam van het slachtoffer blijkt echter Lavassani te zijn, en hij zit in een oorlog verwikkeld met een rivaliserende bende. Wanneer echter blijkt dat de man is neergeschoten met het wapen van Matula, is onze detective verdachte nummer één. De echte Dieter Bremser duikt bovendien op, en die heeft met de hele zaak niets te maken, wat Matula mogelijk nog verdachter maakt. Terwijl Josef op de vlucht is voor de politie, probeert dr. Franck zijn licht op te steken bij de weduwe Sylvia Lavassani (Monika Schwarz).
87. Eiskalt
Michael Hude (Martin May) volgt winkeldetective Thomas Kleber (Frank Strecker) dag en nacht, en neemt onophoudelijk foto's van zijn handel en wandel. Kleber heeft namelijk de reputatie om af en toe bij vrouwelijke winkeldievegges een oogje dicht te knijpen in ruil voor seksuele wederdiensten. Kleber heeft Michaels vriendin Dagmar (Nele Mueller-Stöfen) verkracht, en hij heeft gezworen het het zwijn betaald te zetten. Als Kleber wordt neergeschoten, neemt Michael de schuld op zich, alhoewel er vanalles in zijn verklaringen niet klopt.

Disk 5:

88. Helens Geheimnisse
Na een bezoek aan het theater kunnen Matula en dr. Franck nog net beletten dat Bruno Maschke (Uwe Ochsenknecht) zelfmoord pleegt door van een brug te springen. Hij is net na twee jaar vrijgelaten uit de gevangenis en zijn vrouw Helen (Carmen Motz) heeft zich van hem laten scheiden. Dankzij dr. Francks bemiddeling stemt Helen er in toe om nog één laatste, afsluitend gesprek met Bruno te hebben. Die vindt haar echter dood in haar badkamer, en hij is meteen verdachte nummer één. In de bioscoop waar Helen als cassière werkte, is er echter vanalles niet pluis. Haar minnaar, projector Pit Rohrmann (Stephan Schwartz), "leent" bij nacht en ontij filmspoelen uit om er illegale kopieën van te maken. Pit is bovendien de ex van Helens zus Konni (Petra Maria Grühn), en Helen heeft nog wat andere minnaars achter de hand. Bruno wil zich echter niet vrijwillig aangeven bij de politie, en duikt onder.
89. Hannas letzte Liebe
Prostituée Hanna Kramer (Sabine Kaack) wil uit het vak stappen om met haar grote liefde te trouwen, Walter Schultheis (Klaus J. Behrendt), die niet op de hoogte is van haar beroep. Ze heeft van hem geld geleend om haar pooier Erich "Sultan" (Manfred Lehmann) af te kopen, en wil graag dat dr. Franck zich voordoet als haar nieuwe pooier die haar overkoopt. Zulk een impersonatie is natuurlijk eerder spek voor de bek van Matula. Wanneer de dag na de geldoverdracht Hanna dood wordt teruggevonden, kijkt de politie in Matula's richting, en is het voor de verandering aan dr. Franck om zich in de rosse buurt te begeven, op zoek naar bewijzen die Matula kunnen ontlasten.

90. Die Sünden der Väter

Mustafa Tüyen (Gunther Malzacher), de eigenaar van een goeddraaiend Turks restaurant, wil dr. Franck inhuren voor de verdediging van zijn zoon Ismaïl (Max Tidof). Vader vreest namelijk dat die zijn zuster Fatma uit eerwraak heeft neergestoken omdat ze de familie-eer heeft bezoedeld door met een Duitse jongen, Bernd Gröber (Horst Kummeth), om te gaan. Niet dat vader geheel zelf onschuldig is, want hij heeft zelfs, volgens Ismaïl, zijn zoon aangezet tot het plegen van eerwraak. Bernd heeft eerder Ismaïl al eens "ontmoet" en aan de ontmoeting een litteken van een mes in zijn gezicht overgehouden. Matula komt al snel te weten dat Fatma zich zes maanden onder de radar heeft gehouden omdat ze zwanger was. Maar waar is het kind?
BEELD EN GELUID
Ten opzichte van de alleroudste afleveringen die we in de Günther Strack-box terugvonden is de beeldkwaliteit mild verbeterd. Je kan een reeks van intussen dertig jaar oud niet beoordelen met de maatstaven van heden, zeker omdat het gros op video geschoten is. Typische videoartefacts zoals een milde vorm van telecine wobble of spooklijnen zijn niet helemaal uitgesloten, maar het is zeker niet van dien aard dat de reeks erdoor onbekijkbaar wordt. Het beeld is wel vrij grainy en dat stoort uiteindelijk meer. Het Duits is goed te verstaan, zo lang er maar geen compagnon van de lokale carnavalvereniging van Frankfurt in zijn meest plat Hessisch het woord neemt, want ondertitels zijn niet voorhanden.

EXTRA'S

Er was een giftset met een gratis Frankfurterwurst mit Senf, maar die heeft Umba de hond al opgegeten.
CONCLUSIE
Ein Fall für Zwei is vooral nostalgie naar de tijd dat de BRTN dit soort feuilletons uitzond. Het is dan ook merkwaardig dat deze zender meer dan de helft van de afleveringen nooit heeft aangekocht, en u in het Duits dus behoorlijk wat achterstallig kijkplezier kan inhalen. Blijf echter af van de Rainer Hunold-box en koop de losse delen, want de schijven in voornoemde box zijn van inferieure kwaliteit.


coverStudio: More Entertainment

Regie: Wolfgang F. Henschel, Michael Zens, Frank Strecker, Marran Gosov, Bernd Schadewald, Detlef Rönfeldt, Gabriela Zerhau, Michael Mackenroth, Jörg Grünler, Kaspar Heidelbach, Bernd Fischerauer
Met: Rainer Hunold, Claus Theo Gärtner, Renate Kohn

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1990-1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
882 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989602575


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij