:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PATRIOT GAMES
PATRIOT GAMES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-05-20
FILM
Ex-CIA agent dr. Jack Ryan (Harrison Ford) brengt zijn werkvakantie door in Engeland, samen met zijn vrouw Cathy (Anne Archer) en dochter Sally (Thora Birch), waar hij enkele wetenschappelijke lezingen koppelt aan wat sightseeing rond Buckingham Palace. Toevallig is hij getuige hoe een IRA-commando probeert om de adellijke minister voor Noord-Ierland, Lord Holmes (James Fox) om zeep te helpen; hierbij doodt hij één van de overvallers, de jonge Patrick Miller (Karl Hayden), broer van de gezochte terrorist Sean Miller (Sean Bean). Dit levert hem naast een eremedaille ook een hoop ongewenste aandacht van de media op. Tijdens het proces, waarop Jack moet getuigen, ontvangt hij bedreigingen van Sean, die zijn broer wil wreken. Millers vrienden laten hun strijdgenoot uiteraard niet in de steek, en bij een overplaatsing tussen twee gevangenissen wordt Miller op uiterst gewelddadige wijze (toch vanuit het standpunt van de bewakers) terug bevrijd. Hij tracht uit wraak Cathy en Sally te vermoorden, maar alhoewel ze door zijn toedoen een ernstig auto-ongeval hebben, overleven ze de klap. De IRA, bij monde van politicus Paddy O'Neil (Richard Harris) beweert dat de daders een op hol geslagen commando vormen, en dat ze er geen controle meer over hebben; Jack zweert echter dat als zijn familie iets overkomt, zijn wraak ook niet te controleren zal zijn. Jack komt terug bij de CIA werken, en na enig speurwerk vindt hij dat Sean Miller intussen is ondergedoken in een Libisch IRA-commandokamp. Alhoewel de inlichtingendienst meent met een "surgical strike" het kamp in kwestie te kunnen liquideren, is Jack er niet gerust in dat Miller werkelijk is omgekomen. En dat hij gelijk heeft...Na The Hunt For Red October was dit de eerste verfilming van een Jack Ryan-boek van Tom Clancy, en de eerste maal dat Harrison Ford de rol van Ryan op zich nam. Later zou hij dat nog eens doen in Clear And Present Danger, en Ben Affleck zou voor The Sum Of All Fears de rol overnemen. Achter elkaar bekeken klopt de chronologie langs geen kanten: in deze film is Ryan getrouwd, heeft hij een dochter, en is hij al niet meer bij de CIA werkzaam, terwijl hij in The Sum Of All Fears, wat zich in wereldpolitieke zin duidelijk later afspeelt, nog een groentje is, en zijn vriendin nog maar pas heeft leren kennen. Dit anachronisme heeft natuurlijk alles te maken met de volgorde waarin Clancy zijn boeken schrijft, en deze daarna worden verfilmd; we menen dan ook dat we de film best los van de drie andere verfilmingen bekijken, en op zijn eigen merites beoordelen.


Patriot Games is onderhoudend en volgens de regels van de kunst gemaakt, maar erg voorspelbaar. Alhoewel het uitgerekend in deze film is waarin men wat dieper wil ingaan op de persoonlijke levenssfeer van Jack Ryan, slaagt regisseur Phillip Noyce er niet in om zijn karakters, noch de helden, noch de schurken, enige diepgang mee te geven, en wordt de lade met clichés over het Noordierse conflict nog maar eens over de vloer uitgekieperd. De paar ogenblikken waarin het scenario zowaar in humor tracht te vervallen, zijn eerder als krampachtig te bestempelen dan als een goede vondst. Naar een film als deze ga je natuurlijk maar kijken voor de schietpartijen, explosies en achtervolgingen, en in dat opzicht is Noyce dan weer wél met onderscheiding geslaagd. Desalniettemin heeft men de poort voor een solide achtergrond in te bouwen, open laten staan, en bevat de film niet de politieke finesses als laten we zeggen The Sum Of All Fears.


BEELD EN GELUID
De Engelse DTS-track is erg goed en zuiver, maar spijtig genoeg heeft men bij de vele spektakelscènes de mogelijkheden van het medium niet ten volle benut. Toch zijn de helikoptervlucht na het ongeval van Jacks vrouw, en de fanfare bij het koninklijk paleis in het begin van de film mooie voorbeelden van hoe men de ruimtelijkheid goed kan invullen, maar spijtig genoeg wordt die inspanning niet gedurende de hele film volgehouden. Je merkt erg goed dat de originele geluidstrack slechts stereo was, en men één en ander gewoon wat heeft luider laten klinken, en voor een special edition hadden we toch op beter gehoopt. We zeer effectief is de manier waarop de filmscore van ouwe rot James Horner, ditmaal erg geïnspireerd door Keltische volksmuziek, het geheel ondersteunt. En ook over het beeld zijn we niet honderd procent tevreden. Er zitten te veel artefacts in dan zou mogen, de scherpte is redelijk maar niet overdonderend, neigt soms zelfs naar edge enhancement, en de kleuren verraden de ouderdom van de film. Ook vinden we de donkerdere beelden nogal grainy van tijd tot tijd.

EXTRA'S
Net als bij de andere Jack Ryan-Special Editions The Hunt For Red October en Clear And Present Danger kunnen we niet al te veel punten uitdelen voor de extra's. Hoofdmoot is een 25 minuten durende making of-documentaire "Patriot Games Up Close", die wel de kwaliteit van de gemiddelde promo-documentaire overstijgt, maar daarmee ook de enige relevante extra is. De enige andere extra is een trailer.
 CONCLUSIE
Patriot Games is zeker niet slecht voor een avondje entertainment, maar het Special Edition-predicaat is nogal licht uitgedeeld, en dit zowel door de niet echt briljante transfer en het gebrek aan extra's. Maar wie de film nog niet heeft, moet beslist voor deze versie gaan!


cover
Studio: Paramount

Regie: Phillip Noyce
Met: Harrison Ford, Anne Archer, Patrick Bergin, Sean Bean, Thora Birch, James Fox, James Earl Jones, Richard Harris, Samuel L. Jackson

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557921


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Making of-documentaire
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij