:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FINDING FORRESTER
FINDING FORRESTER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-04-06
FILM
Jamal Wallace (Rob Brown) is een zestienjarige zwarte uit de Bronx die zijn dagen vult met basketbal en boeken lezen. Af en toe probeert hij ook wat te schrijven, maar heeft nooit iemand iets laten lezen. Zijn vrienden dagen hem op een avond uit om voor de kick in het appartement van een nurkse oude man in te breken; Jamal gaat de uitdaging aan maar verliest in het appartement zijn rugzak met zijn schriftjes in. De man, William Forrester (Sean Connery), bezorgt hem niet alleen zijn tas terug, maar heeft ook zijn schrijfsels aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen - en ook waar nodig zijn kritiek erover neergepend. Forrester blijkt overigens niet de eerste de beste; ooit heeft hij de Pulitzer-prijs gewonnen, maar daarna heeft hij zich uit het publieke leven teruggetrokken. Door zijn basketbaltalenten krijgt Jamal de kans om op een prestigieuze middelbare school les te volgen; hij wordt er goede maatjes met Claire Spence (Anna Paquin), de dochter van de directeur, en komt in aanvaring met de leraar literatuur, professor Crawford (F. Murray Abraham), die meent dat Jamals opstellen geplagieerd zijn. Jamals literaire kant wordt op regelmatige basis wel door Forrester bijgeschaafd, en de jonge zwarte haalt tegelijkertijd de oude wereldschuwe Schot uit zijn isolement.
Finding Forrester is in vele opzichten een doordrukje van één van Gus Van Sants vorige films, Good Will Hunting, waar wiskunde vervangen is door literatuur. De film ontloopt spijtig genoeg niet de klassieke clichés die aan dit genre eigen zijn; zwarte jongen uit een kansarm milieu krijgt de kans om een stapje hoger op de sociale ladder te klimmen, en verliest daardoor enerzijds het respect van zijn jeugdvrienden, en wordt door de hogere kaste als oud vuil aanzien, op de al even klassieke love interest na - een leuk gecaste Anna Paquin, bij SF-liefhebbers beter bekend als Rogue uit X-Men. Ik weet niet in hoeverre het onderwijssysteem zoals het in dit soort films geschetst wordt in Amerika inderdaad strookt met de werkelijkheid; zo blijft het voor ons Europeanen sociaal vreemd waarom middelbare scholen bereid zijn om beurzen toe te kennen louter voor sportieve prestaties, die dan nog eens blijken door te wegen op totaal niet-gerelateerde gebieden, zoals Jamals verdediging wanneer hij van plagiaat wordt beschuldigd. En uiteraard blijkt de underdog uiteindelijk een miskend genie, die enkel dankzij de morele en praktische hulp van zijn mentor zichzelf kan ontplooien. Anderzijds worden onderwerpen als sociale uitsluiting en racisme vrij nuchter en zonder moraliserende boodschap - da's ook al wat waard - aangereikt.
De film draait voornamelijk op het contrast tussen de ervaren acteur Sean Connery en de toen nog jonge debutant Rob Brown, die wonderwel aan elkaar gewaagd zijn. Sean Connery bewees eertijds met zijn rol toch dat hij nog altijd het talent niet kwijt was om in prenten met meer diepgang te schitteren dan in zijn meer actie-gerichte films zoals Entrapment of The Rock. Gus Van Sant heeft wel een grote opmerkzaamheid voor de kleinmenselijke trekjes, en schetst de zogenaamde marginale milieu's, net als in Good Will Hunting, tenminste niet af als een stelletje incompetente losers met uitsluitend criminele interesses. Bij de bijrolletjes vallen twee namen op: rapper Busta Rhymes, die op zeer ingetogen wijze gestalte geeft aan Terrell, de grote broer van Jamal, en Matt Damon, die op het einde een klein onbeduidend rolletje heeft, waarschijnlijk om Van Sant te bedanken voor de eerder vermelde Good Will Hunting die zijn doorbraak betekende. Finding Forrester is een lange en soms minder modieuze film, maar daarom niet minder interessant.
BEELD EN GELUID
De dvd-release is een beetje in de vergetelheid geraakt, en de film is opgepikt door het bouquet-label Eureka, dat er een waardige Blu-ray van heeft gemaakt. De enige geluidstrack is een Engelse DTS-HD MA 5.1-track met voldoende ambiance tijdens de basketbalwedstrijden, en voor deze praatfilm meer dan volstaat. De beeldband is een opwaardering ten opzichte van de dvd: de kleuren zijn nog altijd donker en somber, en in de Bronx is het kennelijk niet leuk toeven, maar in nachtelijke scènes zoals die waar Jamal zijn broer ontmoet op de parking waar die laatste parkeerwachter is, is er mooi detail waar te nemen. Artefacts hebben we niet bespeurd, maar Finding Forrester blijft eerder een contemplatieve film die niet dadelijk zal dienen om uw home theatre mee te demonstreren. Daarvoor trekt u beter nog eens een Transformers uit de kast.
EXTRA'S
De disk bevat voor de liefhebber een geïsoleerde soundtrack in LPCM 2.0, en daarnaast twee documentaires. De eerste is een HBO-special (15:03) over het maken van de film, en deze is zoals de meeste dergelijke featurettes een aangedikte trailer, waarin alle acteurs nog maar eens hun verplicht nummertje komen doen over hoe goed de film wel is. Leuk maar steriel en niet veel zeggend. De tweede documentaire Found: Rob Brown (11:59) belicht de zoektocht naar een geschikte acteur voor de rol van Jamal, en het dient gezegd dat ze met Rob Brown allesbehalve een slechte keuze hebben gemaakt. 's Man's carrière is intussen uitgewaaierd naar reeksen als Treme en Blindspot. De disk bevat voorts nog twee verwijderde scènes (7:43) - zonder ondertitels, want het zijn muzikale stukken - met koorzang, die verder niet relevant in de verhaallijn waren. Als slot krijgen we ook nog een trailer (2:30).

CONCLUSIE
Finding Forrester is een vintage Gus Van Sant met een goed op dreef zijnde Connery, die het nodig vindt om nog maar eens zijn Schotse afkomst te onderstrepen. Het is doodzonde dat dergelijke films niet de weg naar een bredere Blu-rayrelease met Nederlandse ondertitels vinden.


coverStudio: Eureka Video

Regie: Gus Van Sant
Met: Sean Connery, Rob Brown, Anna Paquin, F. Murray Abraham, Busta Rhymes, Matt Damon

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.K.

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060000702415


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geïsoleerde soundtrack in LPCM 2.0
• Documentaire "HBO Making Of"
• Documentaire "Found: Rob Brown"
• 2 verwijderde scènes
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij