:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TO THE DEVIL A DAUGHTER
TO THE DEVIL A DAUGHTER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-04-27
FILM
Hoewel To The Devil A Daughter voor velen bekend staat als één van de laatste stuiptrekkingen van het Britse Hammer is de film meer dan dit. Door films als The Exorcist of The Texas Chainsaw Massacre had de horrorfilm een totaal ander beeld gekregen en dat stond verticaal tegenover de iewat oubollige gothic-achtige aanpak van Hammer en de studio wilde tonen dat ze ook kon concurreren in het moderne genre waardoor To The Devil A Daughter eigenlijk een beetje de best of both worlds geworden is. Enerzijds heb je de alom aanwezige Christopher Lee, maar het onderwerp was ook zwarte magie dat toch tamelijk populair was in de '70's, maar nooit door Hammer was gebruikt. Het mocht niet baten, want de film werd een grote flop en het werd voor lange tijd de laatste film uit de Hammer-catalogus.

Het idee van To The Devil A Daughter vond zijn oorsprong in het begin van de jaren '70. Hammer ging in zee met de televisiewereld en één van de projecten was om een serie tv-films te maken rond de boeken van de horrorschrijver Dennis Wheatley. Dat ging uiteindelijk niet door, maar de adaptie van de roman To The Devil A Daughter die oorspronkelijk in 1953 is geschreven bleef wel op tafel liggen. Niet dat Wheatley er zo tevreden mee was, want de man was zo gechoqueerd door het resultaat dat hij Hammer nadien verbood om nog werken van hem te gaan verfilmen. Dat plaatste Christopher Lee in een zeer ongemakkelijke positie omdat hij jarenlang bevriend was met de auteur. Ook al beweren critici dat het één van de knapste vertolkingen is van Lee, was ook hij niet echt tevreden met de film. Zo heeft hij zich altijd geschaamd dat hij tijdens een ritueel een baby moest doden en dat de daad effectief in beeld was gebracht.

Het is eigenlijk een wonder dat er in deze film niet geknipt is, want het anders zo preutse Engeland had er in deze film geen problemen mee dat Nastassja Kinski slechts veertien jaar was tijdens de opnames en poedelnaakt op een altaar lag terwijl er een duivelachtige foetus in haar lichaam wordt gebracht. Achteraf bekende Kinski dat ze zich gebruikt voelde, maar dat was niet de eerste keer dat ze dit soort rollen speelde. Een jaar eerder was ze topless te zien in de Duitse film Falsche Bewegung van Wim Wenders. Ze was toen 12. Het ging trouwens van kwaad naar erger met Nastassja Kinski. In hetzelfde jaar dat de film uitgebracht werd, werd Nastassja Kinski betrapt op winkeldiefstal waardoor ze drie maanden in een jeugdgevangenis zat om kort daarna als zestienjarige een vurige romance te beginnen met Roman Polanski die haar de hoofdrol gaf in Tess uit 1979, één van zijn eerste Europese films nadat hij uit de VS was verbannen.

Het soort dingen die nu gelukkig niet meer zouden kunnen en het was ook één van de redenen waarom Wheatley de film afdeed als "disgusting". Het werd wel meteen het internationaal filmdebuut voor Nastassja Kinski, want omdat men geld nodig had voor het maken van de film ging Hammer in zee met het Duitse Terra Film. Delen van de film zijn dan ook opgenomen in Duitsland en om het helemaal internationaal te maken werd de hoofdrol gegeven aan een Amerikaan: Richard Widmark, ook al resideerde die op dat moment gewoonweg in Groot-Brittannië. Eerst werd de rol aangeboden aan Klaus Kinski, maar die weigerde. Niet omdat zijn tienerdochter er volop naakt in te zien was, maar wel omdat hij niet kon garanderen dat hij tijdens het filmen nuchter zou blijven.

Richard Widmark had trouwens al lang door dat de film een zinkend schip was, en hij probeerde er zich langs alle kanten van onder te muizen, maar bleef uiteindelijk toch aan boord en van hem wordt wel eens beweerd dat hij degene was die de film bij elkaar hield. Hoewel de andere castleden ook meer dan aardig hun best doen. Nastassja Kinski komt nogal onzeker over, maar haar rol als gestoorde non is bijna iconisch. Trouwens, nog voor er sprake was van Kinski wilde Olivia Newton-John de rol doen. Stel je voor! Christopher Lee is zoals altijd present met zijn duivelse glimlach en ook al speelt hij op automatische piloot, kun je geen betere acteur dan hem vinden als je een ontspoorde priester zoekt.

Richard Widmak speelt de rol van schrijver John Verney die door Henry Beddows (de al even fantastische Denholm Elliott die je natuurlijk kent als Marcus Brody uit de Indiana Jones-films) gevraagd wordt om zijn dochter Catherine (Kinski) op te halen op de luchthaven van Heathrow. Catherine behoort tot de Children of the Lord, een religieuze orde uit Beieren die werd opgericht door de geëxcommuniceerde rooms-katholieke priester Michael Rayner (Christopher Lee) en de duivel aanbidt. Zodra Catherine in Londen aankomt, staat Beddows erop dat ze voorlopig bij Verney blijft. Rayner doet er alles aan om Catherine terug te krijgen en gebruikt zwarte magie om Verney te doen bezwijken.

De film heeft wel zijn minpuntjes, zo gebeurt alles wel iets te toevallig maar Peter Sykes die drie jaar later The Jesus Film (u leest dat juist!) zou maken, weet op een zeer vernufte wijze en met een klein budget een meer dan degelijke film te maken. Zelfs het angstaanjagend foetusmonster ziet er goed uit, en als decors had hij gratis de straten van Londen ter beschikking. Een klassieker is To The Devil A Daughter niet (hoewel), maar geen enkele horrorfan die deze mag missen.

BEELD EN GELUID
Deze klassieker is op Blu-ray uitgebracht door Studio Canal en de transfer is verbluffend. Het is alleen maar aan de straten van Londen te zien dat deze film ondertussen 40 jaar oud is, want alles is tot in de kleinste details verzorgd en de kleuren zien er ongelooflijk realistisch uit. De film wordt geleverd in een combopack waar je ook de dvd in terugvindt. De geluidsband is weliswaar een Dolby Digital Mono 2.0 maar ook hier is er met veel zorg gewerkt. De film is voorzien van Engelse ondertitels en een merkwaardige score van Paul Glass die menselijke stemmen met synths omvormde.

EXTRA'S
Naast een trailer is er de uiterst interessante Dark Arts: Inside To The Devil A Daughter waarin filmcritici je proberen uit te leggen waarom deze Hammer-productie ondanks de controverse en de vernietigende kritiek een all-time classic is.

CONCLUSIE
To The Devil A Daughter staat wel in de geschiedenisboek als een film waarin je de veertienjarige Nastassja Kinski poedelnaakt ziet en die één van de laatste titels uit de Hammer-geschiedenis was, maar de film is zeker meer dan dat en zelfs een solide, niet eens gedateerde maar een meer dan geslaagde horrorfilm.



cover



Studio: Studio Canal

Regie: Peter Sykes
Met: Richard Widmark, Christopher Lee, Honor Blackman, Denholm Elliott, Michael Goodliffe, Nastassja Kinski

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1976

Leeftijd:
18

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5055201838889


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 2.0


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Dark Arts: Inside To The Devil A Daughter
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij