:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENDEAVOUR - SEIZOEN 2
ENDEAVOUR - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-06-06
SERIE
Endeavour Morse (Shaun Evans) ondervindt nog de gevolgen van het feit dat hij in seizoen 1 werd neergeschoten. Langzaam maar zeker gaat hij weer aan het werk, en stort zich zoals vanouds op enkele zaken waar een intellectueel zoals hij aan te pas komt. Zijn supervisor Fred Thursday (Roger Allam) onderkent het talent van de jonge inspecteur, en zelfs hoofdcommissaris Reginald Bright (Anton Lesser) is een stuk vriendelijker geworden, alhoewel hij een eersteklas eigengereide eikel blijft. Hij begint zelfs een prille relatie met Monica Hicks (Shvorne Marks), de zwarte verpleegster die een appartement betrekt aan de overkant van de gang. Het is intussen 1966 en grote maatschappelijke veranderingen staan voor de deur...

In tegenstelling tot Inspector Morse zit er in de prequel over de jonge Endeavour min of meer een rode draad doorheen de afleveringen. Het seizoen eindigt zelfs met een knoert van een cliffhanger. Er worden weer volop elementen opgehaald uit de originele reeks, zoals Endeavours eeuwige strijd met de vrijmetselaatsloge die het politieapparaat heeft ingepalmd, en meer dan eens moet Morse het deksel van een beerput lichten die één of andere logebroeder gedekt wil houden om zijn kompanen te beschermen. De enquêtes van Morse zijn stuk voor stuk ingewikkelde werkstukken, van de hand van team achter Inspector Morse en Lewis, met onder meer de altijd maar weerkerende muziek van de helaas kort geleden overleden Barrington Pheloung, de obligate cameo voor Colin Dexter en vooral de achtergrond van het Oxford van de colleges, waar achter een façade van eruditie iedereen wel iets te verbergen schijnt te hebben. De auteurs hebben ook Dorothea Frazil min of meer als semi-regular in de cast geschreven, en haar rol wordt vertolkt door Abigail Thaw, de dochter van John Thaw, de originele Morse.

AFLEVERINGEN
6. Trove
Terwijl Oxford de 900ste verjaardag herdenkt van de slag bij Hastings, klimt activiste Kitty Batten (Jessie Buckley) op de praalwagen van Miss Groot-Brittanië Diana Day (Jessica Ellerby) om haar onder vuur te nemen met een verfpistool. De zaak komt bijzonder ongelegen voor Kitty's moeder Barbara Batten (Beth Goddard), die voor Labour een zitje in het parlement ambieert. Een paar straten verder valt een man (Nathanjohn Carter) door het dak van een geparkeerde wagen. Morse krijgt de verontrustende Bernard Yelland (Philip Martin Brown) over de vloer, die de vermissing van zijn dochter Frida (Tieva Lovelle) komt aangeven. Omdat Morse tussen de spullen van de man die op de auto is gevallen een papiertje met "FRIDAY" op vindt, meent hij dat er een verband is tussen de twee zaken. Bovendien worden uit Beaufort College belangrijke artefacts uit een tentoonstellingskast gestolen, tot ongenoegen van doctor Matthew Copley-Barnes (Jamie Parker), niet toevallig de promotor van Kitty Batten. De drie zaken blijken gerelateerd, alhoewel hoofdcommissaris Bright meent dat Morse ze ziet vliegen.
7. Nocturne
In een museum wordt heraldiekkundige Adrian Weiss (Barry Ashton) neergestoken met een katar, een Indische dolk. Net op dat moment zijn de meisjes van de nabijgelegen Blythe Mount School for Girls op bezoek, en Morse moet hen allemaal ondervragen of ze iets gezien hebben. Patholoog Max Debryn (James Bradshaw) komt echter tot de conclusie dat het mes niet het moordwapen is. In het schoolgebouw schijnt het echter te spoken: men beweert dat de geest van Charlotte Blaise-Hamilton door de gangen waart, de enige overlevende van een slachtpartij die plaatsvond exact honderd jaar geleden, toen het gebouw nog het privébezit was van een rijke theehandelaar. Naarmate de precieze honderdste verjaardag nadert, gebeuren er rare dingen in het tehuis, waaronder de verdwijning van twee van de meisjes.
8. Sway
Er loopt een seriemoordenaar rond in Oxford die het op getrouwde vrouwen gemunt heeft; hij neemt altijd de trouwring mee als souvenir. Opvallend is dat alle drie de slachtoffers gewurgd zijn met een pantykous van het merk Le Minou Noir. Van de importeur van de sokken, Joey Lisk (Max Wrottesley), verneemt Morse dat het warenhuis Burridges de exclusieve verdeler van de pantykousen is. Het warenhuis houdt een vrij gedetailleerde lijst bij van de aankopen van hun klanten, en zo kan de politie vaststellen dat er alvast één paar kousen uit het magazijn verdwenen is. Op het departement werkt er echter ook een vrouw, Luisa Armstrong (Cécile Paoli), die tijdens de Tweede Wereldoorlog een verhouding had met de toen als soldaat actieve inspecteur Thursday, en hun liefdesgeschiedenis is niet goed afgelopen...
9. Neverland
Een nakende fusie met de lokale politie zorgt voor de nodige wrevel. Het nieuwe politiegebouw zal worden gevestigd in de voormalige jeugdgevangenis Blenheim Vale, dat grote geheimen in zich herbergt. Journalist Eric Patterson, die zich in de zaak had vastgebeten, wordt vermoord teruggevonden naast de spoorweg, met het hoofd ingeslagen en een halve fles whisky in zijn maag. De jonge Tommy Cork (Louis Ashbourne Serkis) wordt vermist, en er wordt van uitgegaan dat hij de moord heeft gezien op George Alderman, een gevangene die ook in zijn jeugdjaren in Blenheim Vale heeft gezeten, en nu uit de gevangenis is ontsnapt vlak voor zijn vrijlating. Morse begint te graven en confronteert onder meer de aannemer van het project, Josiah Landesman (Richard Dixon), en de corrupte schepen van ruimtelijke ordening, Gerald Wintergreen (Gordon Kennedy), die meer dan waarschijnlijk steekpenningen heeft ontvangen in ruil voor het groene licht voor de bouw. Wintergreen wordt echter dood teruggevonden, en agent Clive Deare (James Wilby) neemt zich voor om de augiasstal uit te gaan mesten. Hij neemt Thursday en Morse in vertrouwen, maar die lopen in een dodelijke val...
BEELD EN GELUID
JustBridge betitelt deze reeks Endeavour nog steeds verkeerdelijk als Endeavour Morse, alsof de personages met als voornaam Endeavour zo dik gezaaid zijn. De égards die op technisch vlak de inspecteur te beurt vallen, zijn echter lovenswaardig: een goed beeld, zij het een beetje aan de onderkoelde kant met vooral in donkere scènes wat minder scherpte, en een fijne Dolby Digital 5.1-track die vooral de klassieke muziek, hét handelsmerk van Morse, naar een hoger niveau tilt. In de Verenigde Staten brengt men echter al geruime tijd de reeks uit op Blu-ray, en dan dringt de vraag weer op waarom dat hier niet kan. Wat echter geen genade vindt in onze ogen, is dat JustBridge zweert bij klotedozen waarbij de twee schijven op één spindle zitten - het kan blijkbaar niet goedkoop genoeg voor de maatschappij. Een andere doos kopen en deze weggooien is dan ook de enige optie als u uw disks deftig wil bewaren.

EXTRA'S

Wie extra's wil, moet eerst een boek vol moeilijke kruiswoordraadsels oplossen. Buiten de inspecteur zelf is daar nog niemand in geslaagd. Wel krijgt u uiteraard wat cross-promotionele trailers opgelepeld.

CONCLUSIE

U weet onderhand wel wat u van Endeavour mag verwachten. JustBridge heeft een aanvaardbare dvd afgeleverd, maar zou eens mogen ophouden te beknibbelen op de verpakking.


cover
Studio: JustBridge

Regie: Kristoffer Nyholm, Giuseppe Capotondi, Andy Wilson, Geoffrey Sax
Met: Shaun Evans, Roger Allam, Jack Laskey, Sean Rigby, Anton Lesser, James Bradshaw, Abigail Thaw, Sara Vickers, Caroline O'Neill, Jack Bannon, Shvorne Marks

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
296 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344756778


Beeldformaat:
1.78L1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij